Dragă redacție

Divortul e dureros, chiar si atunci cand e pasnic

Am citit si am auzit multe povesti despre divorturi foarte urate. Este cu atat mai dramatic, cu cat sunt la mijloc si copii, pentru ca anume ei sunt cei care raman cu trauma cea mai profunda. Daca “maturii” nu dau dovada de maturitate si mai implica si copiii in razboiul lor, atunci pagubele psihologice pe care le sufera cei mici pot fi uriase.

Eu de-a lungul vietii nu am avut parte de despartiri tragice. Din toate relatiile mele am iesit prieteneste si neaparat cu loc de “buna ziua”. Asta mi s-a parut si mi se pare cel mai normal si civilizat. Asta s-a intamplat si cand am divortat.

Prima mea casatorie a fost un exercitiu pentru amandoi. Am fost impreuna 3 ani, dintre care aproape 2 casatoriti. A fost o relatie in anumite momente toxica si foarte dureroasa. Eu sunt aproape convinsa ca, trecand prin ea, am platit pentru ceva. In urma acestei casatorii, ambii am realizat anumite lucruri. Eu, ca niciodata nu voi lasa pe nimeni sa ma injoseasca si sa imi ingradeasca din libertatea de care am nevoie. El a realizat ca, casatoria nu este pentru el.

El a fost cel care a pus punct si a decis sa ne despartim, pentru ca a realizat ca, tinandu-ma linga el, imi face mult rau. Am divortat dupa aproape un an de la despartire. Ne-am intalnit in fata starii civile unde ne-am si casatorit. Am intrat de maina si tot de maina am iesit de acolo. Mi-a multumit si si-a cerut iertare pentru tot ce am suferit si am rabdat in timpul relatiei cu el. Nu avem copii impreuna, dar nici nu ne-am dorit, pentru ca ambii am stiut ca relatia noastra nu va dura la nesfarsit, de aceea nici nu s-a pus vreodata problema sa facem un suflet pe care sa il chinuim. Dar cred ca, daca si am fi facut un copil, tot nu am fi avut un divort urat si cu scandal, desi cineva mi-a spus la un moment dat ca un divort poate scoate din oameni tot ce e mai urat.

Cu toate ca despartirea si divortul au fost civilizate, asta nu inseamna ca starea sufleteasca a fost de sarbatoare. Imi amintesc ca in momentul in care mi-am luat toate bagajele de la el, am avut o criza de isterie. Am inceput sa plang in hohote si mi-am spus ca nu mai vreau sa trec niciodata prin asta.

Astazi, dupa aproape 6 ani de la divort, relatia mea cu fostul meu sot este una de prietenie foarte stransa. Vorbim foarte des la telefon si incerc sa ii fiu alaturi atunci cand are nevoie. Evident ca am avut o perioada de cam 2 ani in care am interupt orice legatura. Boala si moartea mamei lui, cu care eu am avut o relatie deosebita, ne-a “fortat” sa reluam iarasi legatura. El a realizat ca eu sunt cel mai bun prieten al lui si ca mereu am dorit si doresc sa ii fie bine.

La scurt timp dupa ce m-am despartit de fostul meu sot, l-am cunoscut pe actualul sot. Sunt la a doua casatorie, care are toate sansele sa fie si ultima. Mi-a luat ceva timp sa il fac pe sotul meu sa inteleaga de ce eu nu simt nevoia si nu mi se pare nimic anormal in a nu fi in dusmanie cu cel alaturi de care mi-am petrecut cativa ani din viata. Oamenilor le este greu sa ierte… Mie nu.

 

Text: Viorica Balan

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: March, 22