Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 440
Evenimente

Documentarul care ne schimba

Atatea ganduri si atatea emotii poate sa nasca intr-un om un film documentar, incat de acolo si pana la a-ti revizui viata si prioritatile nu ramane decat un pas. Poate doi. Iar intre cele doua, inca un film.

Am fost azi la festivalul de film documentar, Чеснок / Chesnok, care a venit de la Tiraspol (unde am fost ieri sa povestesc despre CRONOGRAF) cu un program foarte bun pe care la prezentat la Teatru-spalatorie.

„The Babushkas of Chernobyl”  este cel mai frumos film din cate am vazut despre „acasa” si despre cum dragostea fata de bucata ta de pamant iti poate lungi viata, chiar si in conditii, aparent, incompatibile cu aceasta. Un documentar despre vointa, incapatanare, devotament si tot ce inseamna sa te intorci intr-o zona extrem de periculoasa pentru sanatate, sa continui sa locuiesti acolo, sa bei apa din fantana, sa cresti fructe si legume, sa strangi ciuperci, sa pescuiesti peste. Si sa mananci toate aceste daruri ale naturii, care a suferit pentru mii de ani inainte, si sa crezi ca ea nu te va trada. Ea te va tine in viata. In pofida la orice. Sa traiesti pentru ca vrei sa traiesti.

„Those Who Said No” m-a zguduit pana-n maduva. Documentarul prezinta un sir de marturii a supravietuitorilor uciderilor in masa, care au avut loc in Iran dupa Revolutia Islamista din 1979, in fata Tribunalului Poporului de la Haaga. Istorii de groaza si istorii de rezilienta povestite de barbati si femei, care in perioada detentiei erau foarte tineri, si care au reusit sa ramana in viata, fara a pierde din umanitatea lor. Un film despre cum un ideal, un vis, poate fi furat si transformat intr-un cosmar, un film despre pretul romantismului revolutionar. Un film despre cum oamenii se obisnuiesc cu orice si inceteaza sa mai ceara socoteala, asa cum se intampla acum in Iran, unde tortionarii de ieri sunt azi in fruntea justitiei si comitetelor pentru drepturile omului.

Surpriza serii a fost si socul serii. Dupa documentarul „Those Who Said No” pe scena a iesit Iraj Mesdaghi, protagonistul documentarului si unul din supravietuitorii acelor vremuri, omul care si-a dedicat viata relatarii despre evenimentele care au avut loc in Iran in anii ’80, un om cald, cu o privire blanda, senina.

iran

Iraj Mesdaghi

Asa s-a intamplat ca eu am pus ultima intrebare a serii si anume despre cum i-a reusit sa ramana om, dupa 10 ani de detentie, tortura, izolare, pericolul executarii, la care el a raspuns: „In orice Iad este si un Rai. Cand eram mic, bunica mamei mi-a spus sa nu ma dezamagesc niciodata. Dezamagirea este un pacat. Acele vremuri (detentia) au fost cele mai fericite vremuri din viata mea. Eu aveam totul in cap”.

Eu as vrea sa pot impartasi toate emotiile care m-au invaluit, privind aceste documentare. Sa exprim cu exactitate cat de acut am simtit viata, complexitatea ei, diversitatea lucrurilor, locurilor, situatiilor, dar si firul rosu care ne uneste, acela ca in orice circumstanta noi avem alegerea sa fim curajosi sau nu… dar inca nu am gasit cuvintele si ma indoiesc ca am sa le gasesc vreodata. Viata, viata adevarata, cred ca incepe acolo unde se termina cuvintele.

Si mai vreau ceva. Vreau ca astfel de evenimente sa devina un trend. Vreau sa-i vad pe organizatori nevoiti sa caute sali mai mari. Sa vad cum publicul se imbulzeste la intrare. Sa vad in mass-media articole despre astfel de evenimente, interviuri cu protagonistii si cu oamenii care au curajul sa organizeze festivaluri, sa bata la usi, sa nu lase mainile in jos, in conditiile in care cei care detin banii inca nu inteleg importanta artei. Si inca ceva, granita de pe Nistru va incepe sa dispara, cel putin simbolic, atunci cand vom merge mai des la ei la astfel de festivaluri si ii vom astepta la noi, la festivalurile noastre.

Multumesc organizatorilor pentru aceasta zi in care eu am devenit putin mai buna si mai desteapta.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: April, 22