Social

Dosarul Neoficial. Lasati-ma sa dramatizez!

Cel mai mult ma enerveaza cand mi se spune ca dramatizez. Sau cand aud „hai sa nu dramatizam”. Furia urca gradual in mine, ca temperatura in prima zi de pneumonie.

De ce sa nu dramatizez? De ce sa nu dramatizam? In jurul nostru sunt mii de motive sa dramatizam. Lasati-ma sa dramatizez. Lasati-ma sa va spun cu emotie despre dramele pe care le vad in fiecare zi. Pe care le gasesc in cutia postala. Pe care le citesc. Cu care trebuie sa lucrez. Sau pe care trebuie sa le pastrez secret.

Lasati-ma cu toata teoria asta a echilibrului. Cand un copil este violat sau se prostitueaza pe Uzinelor si barbati maturi, cu femei si copii acasa, le pun cu fundul in sus si le-o trag pentru cativa lei, eu nu pot sa raman zen. Da, posibil eu ma ambalez, vorbesc cu prea mult patos. Probabil ca sunt si vulgara uneori. Si asta deranjeaza, nu? Urechile, care au devenit atat de pudice, trebuie protejate.

Nu vreti sa auziti, da? Nu e placut, stiu. Nu e placut dublu, cand ai copii acasa. Dar stiti cat e de placut sa citesti marturii ale copiilor care tot ce vor este sa fie auziti? Imaginati-va un adolescent care a trecut prin tragedia exploatarii sexuale si care tot ce vrea este sa fie ascultat. Pur si simplu, ascultat.

Sa nu dramatizez? Ok. Cred ca trebuie sa-i spuneti asta fetei, mama careia, alcoolica, a murit intr-o noapte, cat fata s-a dus in satul vecin sa-si vada fratiorul, care locuia cu tatal vitreg. Desi a trecut printr-o copilarie de calvar, in care parintii betivi o trimiteau dupa rachiu si, daca refuza, o bateau, desi a fost violata la 14 ani, dupa care a vrut sa-si taie venele, de disperare si rusine, desi tot satul, inclusiv invatatorii si primarul, stiau ca tatal o ucidea in bataie, dar nimeni-nimeni nu intervenea, desi nu are incredere in oameni si a invatat sa-si controleze emotiile si stie deja cum fac barbatii ca sa poata obtine relatii sexuale, prin minciuni si siretlicuri, stiti ce spune ea? „Mi-i dor de mama. Daca era vie, nu as fi stat prin aceste centre. As fi ramas cu ea.” Inca? „Daca as putea schimba ceva in viata mea, eu as schimba un moment cand mama era vie. In ziua ceea m-am dus la tata, ca poate, daca nu m-as fi dus, ea ramanea in viata”. 

Lasati-ma sa dramatizez. In fiecare zi. De dimineata pana seara. Sa fiu patetica, emotiva, nervoasa. Sa acuz. Sa cer socoteala oamenilor care se fac vinovati. Adica, socoteala tuturor noua. Pentru ca da, noi suntem cei care mentinem aceasta stare de lucruri. Prin vesnicul „ssst! nu dramatiza” de care mi-i deja lehamite, greata, ma invaluie de la acest deget indreptat spre mine, apostrofandu-ma non-stop.

„Neamurile noastre vorbesc, spun ca trebuie sa fiu alungata din sat. II spun mamei sa se dezica de mine. Mama a vrut sa ma arunce din tren si pe urma sa se arunce si ea.” E.E., 14 ani, impusa cu forta de sora mai mare sa se dezbrace si sa mimeze actul sexual cu un dildo, pentru video-chat.

Eu stiu. E greu. E greu sa vezi, sa auzi, sa citesti toate aceste istorii. E greu sa te relaxezi si sa sorbesti o bere, cand stii ca fetita care a fost violata la 2 ani si lasata sa moara sub gard, va fi intoarsa in custodia mamei, care se face vinovata de neglijenta. E greu sa te trezesti in fiecare zi si sa vrei sa te bucuri de bujorii infloriti si capsunile din castron, cand fetite au fost violate sub aprobarea intregii comunitati, pentru ca comunitatea tot avea chef de capsuni si nu voia sa-si strice pofta de mancare. Ca pana la urma, ma-ta a fost o curva si tu tot asa ai sa ajungi.

Azi, la Centrul de Investigatii Jurnalistice, in cadrul unui club de presa, a fost lansat „Dosarul Neoficial”  cu marturiile copiilor care au trecut prin exploatara sexuala, dosar pentru care am lucrat. Toate exemplele de aici sunt preluate din dosar. Nu va pot descrie atmosfera din sala, cand Ana Revenco de la Centrul International „La Strada”, citea din marturii. Timpul se oprise.

Ce putem face? Culmea, un copil care a trecut prin toate portile Iadului, stie raspunsul.

S

Eu ma duc sa dramatizez mai departe. Intre reprize, mai beau valeriana. Ceea ce va invit si pe voi sa faceti. Sa dramatizati. Si daca e nevoie, sa beti calmante.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: June, 5