Dragă redacție

Draga redactie… Ziele trecute m-am prins ca nu-ti mai citesc articolele

Iti scrie o cititoare destul de fidela a blogului tau. Am un respect profund pentru tine ca persoana, ca profesionist si nu in ultimul rind ca mama. Apreciez enorm sinceritatea si curajul manifestat de tine in articolele tale, dar dupa cum iti dai bine seama exista un mare DAR….

Ziele trecute m-am prins ca nu-ti mai citesc articolele (inainte o faceam zilnic), ca am pierdut interesul fata de cele expuse acolo si dupa o mica introspectie mi-am dat seama ca, de fapt, nu ma mai asociez cu imaginea femeii descrise si promovate in ultimul timp de tine. Imi placea sa fiu parte a lumii tale virtuale, deoarece ma simteam parte a echipei de mamici care infrunta aceleasi greutati si se bucura de aceleasi succese. Dupa mine seria de articole dedicate mamelor singure in MD este una discriminatorie pentru femeile casatoriite – da, da – uite asa simt eu ca o femeie aflata in casnicie mai mult de 10 ani. Eu nu am locuit peste hotare niciodata (desi am calatorit si calatoresc destul de mult) si nu stiu cum este sa cresti copiii in tari civilizate, dar stiu ce inseamna sa cresti 2 copii in conditiile oferite de statul Moldova si nu as spune ca viata mea ca mamica difera cumva de cele expuse de eroinele articolelor tale ce-si cresc copiii fara soti.

Eu merg la aceleasi policlinici si spitale, iar sotul meu nu se umfla in pene pe la usile medicilor, deoarece el este la servici in acest timp (deci medicul nu are de unde sa stie sunt mama singura sau am sot). La fel am avut situatii cind am insotit copilul la mare, tatal fiind prins in lucru – iarasi pe fruntea mea nu scria sunt sau nu casatorita. Eu duc copiii la gradi, eu ii aduc, eu sunt cea care le tine pumnii la matinee/concerte, eu sunt cea care se cearta la cutite pe la adunarile parintesti – daca ma vezi dintr-o parte sunt la fel de singura ca si voi cele “solitare”. Ah, da – diferenta intre noi este ca eu totusi am un sot – unul minunat de altfel (dar aceasta e o alta istorie). Un sot care vine seara obosit si cade ca “cufaica din cui” vorba poporului, pe care incerci sa-l tragi de limba sa-ti povesteasca cum a fost ziua, dar el azi a vorbit atit incit ar prefera ca toti sa-l lase in pace, iar cind vede filmarile de la matinee si alte evenimente importante din viata copiilor nostril ii dau lacrimile. Caci – de asa e viata in MD trebuie sa te gindesti cu ce sa-i hranesti si sa-i imbraci, nu ai timp de “mi mi mi” pe la metinee, la noi tatii nu–si vad copiii crescind (aici as putea vorbi ore in sir).

Cel mai mult m-a atins povestea unei mame solitare care a incercat sa faca cariera. M-a drut pentru ca a fost un copy/paste de pe povestea mea si nu a fost nici o diferenta intre faptul ca am sot sau nu am. Mai mult ca atit, cind sefii au fost in situatia de a alege intre 2 oameni cu aceeasi competente (se faceau rezilieri de cadre) – a fost selectata sa ramina in colectiv anume colega care e divortata si creste singura un baiat. Mie mi s-a spus ca tu ai un sot care poate sa te sustina material pina iti gasesti un alt contract, iar dna are de platit chirie si sa manince ca e divortata si nu are pe nimeni. Cariera si mama solitara imposibiil? Eu as reformula – carieara si orice tip de mama in MD e imposibil. De mult am renuntat sa mai scriu starea civila in CV si nr de copiii (nici nu te cheama pe la interviuri), dar se pare ca aceasta intrebare face parte din grila oricarui angajator. Cind iti pare ca ai trecut cu brio interviul atunci cineva din comisie, asa timid – ca sa nu cumva sa te simti “intimidata/discriminata” intreaba: Aveti copiii? Citi? Ce virsta au? In caz ca se imbonavesc cu cine ramin acasa? Atunci imi vine sa urlu – cu mine, normal, ca sunt in primul rind MAMA si apoi coordonatorul vostru de proiect dolbanii.

Intr-un articol cineva mai scria – ca noua ne e bine, ca dupa o zi de munca noi avem cui „pune capul pe umeri si ne jelui” – da nu ati vazut sa vii intr-un suflet acasa, cand ti-i viata mai grea, in speranta sa te relaxezi si acolo ati gasesti “soacra iubita” trebaluind prin bucatarie???? Iaca-na, cu cine sa te certi, cui sa te plingi?

In concluzie, as vrea sa mentionez ca, dupa mine, a fi mama/femeie in Md este deja un fapt discriminator nu conteaza iti cresti copilul singura sau ai si un sot pe undeva (la zarabotka sau la lucru in tara e tot acolo). Toate suntem puse in situatia de a ne confrunta cu acelasi sistem social/de sanatate/educational ne-prietenos pentru cei ce-si doresc un viitor mai bun pentru copii.

Totusi, majoritatea eroinelor din seria cu articole dedicate mamelor solitare au respectul meu profund pentru faptul ca au curajul de a-si crste singure copiii. Curajul de aspune nu unei relatii abuzive, curajul de a-si croi un drum nou, curajul de a reinvia din cenusa cu forte noi si personalitate puternica.

Doresc mamelor solitare sa traiasca aventuri romantice cu partenerul visat (de dorit ne-insurat), nopti senzuale, sa manince gustos si sa se bucure de libertate si pentru noi cele incatusate (of, am vrut sa zic inelate sau poate stampilate???) si sa ne mai intilnim pe blogul tau unite sub aceasi umbrela de FEMEIE cu grijile si fericirile noastre mici. Sa avem un maraton al scrisorilor despre toate NOI (femeile cu sau fara soti). Nu va izolati ca grup si nu va discriminati singure, caci nimeni din voi nu are nici un semn care ar spune societatii ca ceva nu e in regula cu voi (in zilele nostre curtile sunt pline de copiii insotiti doar de mamici si nimanui nu-i vine in cap sa intrebe: Tatal tau unde e?). Sa va zic un secret, asa in soapta? That is all in your head. Mimanui nu-i pasa. Relaxati-va si fiti fericite!!!!!

 

Text: N.M.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: June, 25