Din viață

Dragostea neconditionata in cuplu nu exista

In ziua in care toate departamentele de marketing din lume celebreaza dragostea (si noi pe langa ei), se cer spuse cateva cuvinte despre dragostea neconditionata, un termen mai nou, foarte popular intr-un anumit cerc de oameni, folosit ca si contraargument cand se fac analize de bucatarie a nereusitelor unor relatii amoroase si la justificarea aflarii in relatii de abuz.

De exemplu:

-Daaaa, da’ eu l-am iubit fara asteptari, da’ el, el, idiotul, s-a dus la alta.

Sau:

-Eu il iubesc asa cum este. Chiar daca bea si ma bate. Eu voi ramane langa el, pentru ca dragostea mea este neconditionata.

Intr-un cuplu nu exista dragoste neconditionata. Insasi faptul ca am ales o anumita persoana este conditionat de anumiti factori, unii din care nici nu-i constientizam si asupra caror nu avem nicio influenta.

Inainte de a tine omul de mana si a ne uita in ochii lui, jurandu-i dragoste vesnica, noi l-am mai ales dupa anumite criterii fizice. Evolutionistii au facut o serie de cercetari care demonstreaza ca si femeile, si barbatii isi aleg partenerii si partenerele dupa caracteristicile sexuale secundare, aceastea fiind un factor determinant in succesul lor reproductiv si viabilitatea urmasilor. Simplu, noi instinctiv ne alegem barbatul cu care avem cele mai mari sanse sa concepem copii sanatosi.

Din punct de vedere psihologic, alegerea partenerului e, la fel, departe de a fi constienta. Ea depinde in cea mai mare masura de relatia pe care am avut-o cu parintele de sex opus, climatul din familia in care am crescut, atitudinea mamei fata de noi cand eram mici si totalmente dependenti de ea – toate aceastea joaca un rol foarte important in viata amoroasa de mai tarziu. Relatiile abuzive, in care ne lansam trup si suflet, au fost generate de ceva, ele nu apar din neant, ele sunt conditionate de „istoria bolii” noastre.

Apoi exista o serie de factori sociali, care ne fac sa alegem parteneri care sa corespunda asteptarilor societatii, aceasta garantandu-ne o acceptare din partea ei. Or, putini sunt oamenii care vor sa traiasca marginalizati, exilati la granitile cetatii, ducand o viata lipsita de sentimentul apartanentei la ceva mare si grandios.

Si cum ramane cu listele de preferinte pe care el avem fata de partenerul ideal? Lista despre care in ultimii ani a scris fiecare site pentru femei – cum o scriem, cum o punem sub perna si cum intr-o zi va aparea barbatul care va corespunde 100% doleantelor noastre. In alti termeni, o lista de conditii. Cum trebuie sa fie barbatul pe care eu il voi iubi. Sau – ca sa iubesc un barbat, adica sa ma daruiesc lui, el trebuie sa corespunda exact asteptarilor mele. Nu e asta oare o conditionare a dragostei, deja una foarte constienta?

Daca mai aveti dubii, sa rugam DEX-ul sa ne judice:

Dragoste, conform Dex-ului, este un sentiment de afectiune pentru cineva sau ceva; sentiment de afectiune fata de o persoana; iubire, amor; legatura sexuala; relatie amoroasa.

Neconditionat, conform aceluiasi DEX – care se accepta fara conditii, fara rezerve.

Or, ceea ce se intampla in procesul indragostirii sau, daca sa iesim din formularea romantica, in procesul atractiei sexuale intre o femeie si un barbat, este departe e a fi fara conditii si fara rezerve.

In concluzie, n-ar fi cu mult mai sanatos, matur, simplu si ieftin sa recunoastem ca da, avem asteptari de la omul cu care ne vom lega, eventual, viata? Si ca in ziua in care acesta nu vai mai raspunde asteptarilor noastre, ne vom desparti. Si sa-i explicam omului deschis ce asteptari avem. Si cat suntem gata sa investim in relatie. Si cate procente din timp vrem sa fim lasate in pace, pentru ca avem interese ce merg dincolo de relatie. Si sa spunem deschis ca vrem sa fim respectate si in ziua in care acest respect, din anumite motive, va seca, noi ne vom strange lucrurile si vom pleca. Eventual, cu impartirea averii si stabilirea unui orar de ingrijire a copiilor.

Iar pe final, vreau sa va spun ceva foarte important, informatie de care poate sa depinda viata femeilor pe care le cunoasteti sau chiar a femeii care sunteti – intr-o relatie abuziva dragoste nu exista. Acolo exista dependenta emotionala. Si codependenta. Ambele se trateaza.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: January, 21