Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 440
Copii

Dreptul de a fi om

Azi, in plin ritual matinal, cu cafeaua intr-o mana, cu cealalta facand scroll down pe news-feedul facebookian, am dat peste un titlu de interviu cu o mamica super-mega-extra. Asa zicea lead-ul.

„Parintii nu au dreptul la greseala”

N-am deschis sa citesc. Titlul ma enervase, dupa care ma intristase. O tristete din astea existentiale. Inutila, dar totodata atat de importanta si esentiala pentru mine. Ca om, ca mama, ca femeie.

Si poate e despre altceva interviul. Dar simplul fapt ca apar astfel de titluri sententioase, declarative, categorice, ele devenind o momeala foarte buna pentru mamele puse pe lucruri marete, imi creeaza mare discomfort.

De ce nu au dreptul parintii sa grseasca? Or, grseala este cel mai natural mod de a demonstra ca suntem oameni si nu roboti. Gresind si acceptand ca am gresit, invatam copiii nostri ca a fi om inseamna a esua pe alocuri, pentru a reusi intr-un final.

Cultivand in noi dreptul la greseala, ne lecuim de perfectionism, una din trasaturile care nu ne lasa sa traim impacati cu noi si cu lumea din jur.

Dandu-ne dreptul la greseala, acceptam vulnerabilitatea noastra si faptul ca avem limite.

Lasand copiilor acces la latura noastra imperfecta, vulnerabila, umana, ii crestem oameni liberi. In afara concurentei, perfectionismului coroziv, goanei dupa reusite lipsite de orice importanta pentru ei, dar atat de importante pentru aprobarea societatii in care noi ne grabim sa-i bagam, chit ca mai trebuie sa le ciopartim din aripi, pe ici, pe colo.

Parintii trebuie sa greseasca. In viata lor. In educarea copiilor. In deciziile pe care le iau. Pentru a nu uita ca sunt oameni. Si pentru a lasa copiii sa creasca langa oameni, nu langa humanoizi programati cu abilitati de adaptare la realitatea construita din titluri sententioase, din 10 reguli de viata, din 20 de reguli pentru fericire, din 100 de pasi pentru a atinge succesul, din 5 lectii pentru a deveni o mama perfecta…

 

Imagine: Tim Marshall

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: August, 3