Dragă redacție

E suficient ca sotul sa spuna de 3 ori: ”Eu divortez!” si va considerati divortati

 

A fost un status-intrebare si un video postat pe wall-ul ALO BEBE, pe facebook…..

 

In acel video niste fete din EAU la 23 de ani conduc Ferrari, poarta abaya, au facut studii serioase de marketing si au pozitii importante in niste multinationale.

 

Altele au multi copii, locuiesc in vile luxoase, duc o viata plina de zen, alaturii de sotii lor super bogati.

 

Intrebarea Dianei a provocat multe comentarii, dintre cele mai diverse, critice sau compatimitoare, unele pline de revolta si chiar foarte categorice.

 

Comentariul meu ar fi iesit mai lung decat e cazul, de acea am zis sa scriu un scurt ravas.

 

Pentru inceput, fac o precizare. Nu sunt adepta islamului, chiar daca locuiesc de 3 ani intr-o tara musulmana, din fericire una usor modernizata si influentata de marea de expati care lucreaza si traiesc aici. Nu am cum sa fiu adepta islamului, religia pe care o impartasesti e aceea cu care te nasti, chiar daca eu am o relatie speciala cu religia mea, mai bine zis nu am nici o relatie.

 

Subiectul asta este extrem de delicat, dar si complex si se poate dezbate la nesfarsit….

 

Pentru informatie generala, va recomand sa cititi o carte “Inside the Kingdom: My Life in Saudi Arabia” scrisa de Carmen bin Ladin, fosta sotie a unuia din fratii lui Osama bin Laden. Pe mine cartea asta m-a bulversat efectiv si mult timp dupa finisarea lecturii ma trezeam diminetile multumindu-i universului ca m-am nascut in tara in care m-am nascut, exact asa cum este ea …

 

E strigator la cer cum traiau femeile in Arabia Saudita a acelei perioade (e vorba de anii 1970-1990) si problema e ca nici astazi lucrurile nu stau mai bine, femeile de acolo fiind lipsite de dreptul de a conduce masina, de exemplu, avind multe, muuuuulte alte restrictii … Intre timp au mai evoluat, acum au voie sa iasa SINGURE din casa si sa se duca sa cumpere lapte, ceea ce era strict interzis in acele timpuri descrise in carte. Ele erau neaparat insotite de un barbat, fie chiar si soferul…

 

Carmen descrie cu mult lux de amanunte viata femeilor de acolo si da! Toate fetele care au comentat pe ALO BEBE, au dreptate! Femeile in lumea musulmana nu au niciun drept si nu reprezinta nimic in lumea asta! Asta e soarta pe care si-o asuma si foaaaaaarte putine se ambitioneaza sa schimbe ceva… Este haram (pacat in limba araba…) si se pedepseste!

 

Tot din lectura cartii am inteles ca ele nici nu prea se ambitioneaza. Ele nu citesc. Nu privesc stiri. Nu intretin discutii de niciun fel. Unicele lor placeri si griji sunt copiii, shopping si Quran-ul.

 

Intrebarea Dianei a fost “O viata de vis sau nu chiar”?

 

Si aici lucrurile se contrazic… Viata de vis a femeilor, si, in general, a multor (nu toti) locuitori ai Emiratelor a inceput cind le-a cazut petrolul din pod si odata cu asta si banii au inceput sa curga girla…

 

Raspunsul la intrebarea Dianei ar fi raspunsul vostru sincer la alte doua intrebari.

 

Indiferent cit de emancipate am fi noi – femeile timpurilor moderne – daca ne-ar fi oferita sansa sa alegem intre:

 

1. A lucra ca un calut de tractiune, de la 8 am la 6 pm, 5 zile pe saptamana, salariu average, griji, alergatura, sot, copii, economii, vacanta in Ucraina sau, in cel mai bun caz, in Romania etc. (a se vedea viata unei femei obisnuite din Moldova) si

 

2. O „mina de petrol” in buzunarul sotului care sa iti permita sa iti aranjezi viata exact asa cum vrei tu: program lejer impartit intre sporturi, spa-uri, calatorii, shopping, diverse hobby-uri, astea toate fara nicio grija, cu 1-2 maids acasa care spala, fac curat, mincare, gradinarit, maturat si stau cu copiii etc…..

 

Ce ati alege?

 

Eu asa alege optiunea nr. 2. Mi-as  aranja viata in conformitate cu propriile mele vise! Gusturi, placeri si dorinte! (limitarile depind de societatea in care traim, sot – in unele cazuri sau alte constringeri proprii). Cu siguranta as face ceva. Mi-as gasi o ocupatie, care ar aduce profit sau nu, conteaza mai putin. Asta pentru ca eu nu m-am nascut intr-o tara musulmana si 16 ani de cariera si-au lasat adanc amprenta si m-au invatat sa fiu activa si sa vad un rost in tot ceea ce fac. Eu nu sunt o femeie casnica si niciodata nu voi fi. Nu pot! Chiar daca banii ar curge din pod si as avea acces la robinet.

 

In cazul femeilor musulmane si ma refer, in mod special, la cele din Emirate, cu toata bogatia aparuta peste noapte, ele isi petrec viata conform propriilor valori, educatie, gusturi, placeri, dorinte si LIMITARI, care, in primul rind, sunt dictate de religie, cultura si traditii etc.

 

Ele isi asuma rolul si statutul de femeie pe care il au, pentru ca au aparut pe lume cu acest statut si nu il pot schimba.

 

Nu as putea sa va spun ce se face in sufletul lor pentru ca nu am nicio prietena localnica care ar fi putut sa imi faca careva confesiuni… nu stiu de ce… nu mi-am pus intrebarea asta pina acum. Nu am nicio tangenta profesionala sau personala cu anturajul lor, poate ca din aceasta cauza…

 

In ceea ce priveste divorturile, asta ca sa acopar toate intrebarile din comentarii, nici aici nu sunt avantajate.

 

In caz de divort, copiii, in principiu, ramin totusi cu mama, insa, cind copilul face 7 sau 8 ani, daca e baiat si 13, daca e fata, tatal are tot dreptul din lume sa il ia. Vine si ti-l ia si tu, mama lui, nu ai dreptul sa te opui! Deja depinde de relatia dintre cei doi si gradul de intelegere, insa femeia nu poate face absolut nimic. Cu banii tot ramine la discretia sotului ce vrea sa ii dea…..legea nu o protejeaza in niciun fel si pe departe partajare 50/50 sau alte scheme de impartire a avutiilor….

 

Ar mai fi multe exemple in acest sens…

 

Ati stiut ca conform Sharia (sistemul de legi in EAU), e suficient ca sotul sa spuna de 3 ori: Eu divortez, eu divortez, eu divortez! si va considerati divortati! Cat de simplu, da? Pentru barbati. Femeile nu au acest drept.

 

Recent a fost foarte mediatizat un caz despre o femeie din Arabia Saudita care a fost arestata pentru ca a condus masina, ducindu-l la spital pe tatal ei grav bolnav. Ar fi trebuit probabil sa il lase sa moare, altfel, cel mai probabil, femeia face puscaria.

 

Iar in Pakistan o femeie a fost batuta de sotul ei pentru ca a adus pe lume o fetita.

 

Apropo de fetite, Carmen bin Laden a nascut 3 fete si asta a fost cea mai mare tragedie a neamului si a fostului ei sot, pentru ca nu i-a dat Allah un mostenitor. Si tot din cartea ei am aflat ca, din momentul cind femeia naste un baiat, ea incepe sa ii poarte numele. Asta daca eu as aduce pe lume un baiat si l-as numi Ion, as deveni doamna Ion, in loc de doamna Victoria….

 

Asa cum am mentionat deja, subiectul acesta este foarte delicat si fiecare are perceptiile proprii si abordeaza o anumita atitudine fata de el. Eu am citit o carte care mi-a adus putina claritate vis-à-vis de aceasta lume a islamului si ramin fidela propriei pozitii de viata de femeie independenta, iubita si respectata, cu ambitii si vise, care la 36 de ani, in sfirsit, si-a gasit fericirea. Chiar daca pe un tarim musulman, fericirea mea vorbeste franceza si e cel mai iubitor barbat din lume!

 

 

 

Text: Victoria Burca

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: January, 18