Femei

Eu ma iubesc, tu te iubesti, el te iubeste…

Intr-o sambata mi-am cumparat doua rochii. M-am pornit sa cumpar altceva si am venit acasa cu doua rochii foarte frumoase, scumpe, cumparate pe nerasuflate, fara multe calcule si ganduri. M-am invartit in oglinda, m-am admirat, m-am gandit ca sunt norocoasa ca le-am gasit, ca sunt perfecte pentru mine si tot asa…

 

A doua zi, insa, tadam… a venit desteptarea! Ca poate nu trebuia sa le cumpar, ca eu am si asa multe rochii, ca sunt prea scumpe (chiar daca mi le puteam permite in momentul ala), ca nu sunt calculata, ca nu stiu ce si nu stiu cum. Cred ca multe din noi au avut sentimentul asta, cel putin, o data in viata.

 

O prietena, careia i-am povestit, m-a certat, mi-a spus ca eu, evident, sunt o proasta, ca daca am astfel de ganduri, inseamna, nici mai mult, nici mai putin, ca eu nu ma iubesc suficient, ca daca nu am invatat pana acum, poate ar fi timpul sa incep, cat nu-i tarziu si tot felul de chestii pe care le poti citi oricind pe Facebook sau le poti auzi de la cumetre si prietene.

 

Eu am ramas pina la urma nelamurita. Si nelamurirea asta apare periodic. Nelamurirea mea tine de ce inseamna sa te iubesti ? Ce trebuie sa faci, cum trebuie sa faci, cum trebuie sa te porti ca sa te iubesti pe tine insati?

 

Si nu am in vedere aici pornirile astea sporadice de a intra intr-un magazin si de a-ti cumpara ceva scump, la care ai visat doar, pentru ca iti aduci aminte de reclama, imi pare ca a unui sampon, cu sloganul “Pentru ca eu merit”, nu pentru ca esti suparata pe barbatul tau, nu pentru a-i demonstra ceva unei prietene sau colege. Am in vedere sentimentul asta launtric care te face sa te simti altfel, deosebita, frumoasa, puternica. Care te determina sa actionezi intr-un fel, cu care sa te mandresti cu tine insati peste ani buni.

 

Eu am observat ca la rusi o femeie care se iubeste este considerata o femeie “sterva”. Cuvantul asta este rostit cu admiratie si chiar invidie de alte femei.

 

Pe mine nimeni nu m-a invatat cum trebuie sa ma iubesc. Mama mea nu mi-a explicat si nu m-a invatat pentru ca nici ea nu stia. Era din generatia femeilor sovietice de la tara care nu avea timp de tot felul de prostii. Cand au inceput femeile noastre de la tara se plece prin Italii, Spanii si Portugalii, au inceput sa se priveasca cu alti ochi, sa se iubeasca, cred eu.

 

Da’ poate nimeni nu trebuie sa te invete cum e sa te iubesti? Poate asta vine de la sine? Sau poate vine cand calci de vreo cateva ori pe grebla si incepi sa cauti unde e pricina si vezi, simti ca, de fapt tu, neiubita, nefrumoasa, prea modesta sau prea vorbareata… esti motivul principal. Totodata, nici nu poti arata niste mofturi exagerate, pretinzand ca in asa fel tu demonstrezi ca te iubesti.

 

Am conjugat verbele in ordinea asta, pentru ca exista totusi perceptia ca daca tu te iubesti, neaparat vei fi fericita cu barbatul tau, pentru ca el nici nu va indrazni sa te iubeasca si sa te rasfete mai putin decat te iubesti si te rasfeti tu. Nu stiu cum suna straniu ca trebuie sa te iubesti doar ca sa fii iubita de cineva. Parca e o smecherie la mijloc.

 

Dincolo de aspectul exterior, care poate fi foarte ingrijit, dar care nu inseamna neaparat ca o femeie se iubeste, ce te face sa spui, sa simti ca ea e o femeie care se iubeste?

 

Si coloana sonora a acestui text:

 

Text: Veronica Teleuca

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: June, 5