Din viață

Eu sunt din Europa de Est

Stii ce inseamna sa fii din femeie din Europa de Est?

Inseamna sa fii din Rusia. Chiar daca esti din Moldova, Polonia sau Ucraina. Sa ai o infatisare slavica dar sa fii intrebata: din Rusia?

Sa vorbesti rusa, krasavitza moia! Si as fi ok daca lista s-ar termina aici. Dar…

Mai inseamna sa fii frumoasa si sa te imbraci stilat. Sa placi barbatilor. Sa placi mai ales barbatilor abuzivi, lipiciosi, agresivi, care iti fac o favoare, invitandu-te la un cocktail.

Inseamna sa spui „da”, chiar daca omul cu pricina e batran si urat.

Dar are bani. Mai ales daca e batran si are bani. Oleaca de bani, e mai mult decat ai tu, oricum.

Pentru ca tu nu vrei chiar tare sa lucrezi. Ei, sau lucrezi pina dai de un barbat cu care numaidecat vei face familie, sau care te va sustine financiar.

Inseamna sa stii ca poti fi asociata cu prostituate. – Stii cate din Ucraina is pe aici, prostituate? – Eu is din Moldova. – Ah da, da tot pe acolo. – Da tu de unde stii de prostituate? – Eeei. Am auzit. De la amici/prieteni/vecini.

Inseamna sa fii g o s p o d i n a .

Sa stii sa gatesti si sa iti placa sa gatesti. – Cum, nu iti place? Eeee e o problema atunci.

Sa vrei copii si sa vrei sa ai grija de barbat. – Nu calci lenjeria de pat? Cum asa? – Da ele trebuiesc calcate, altfel nu dormi? – Nu stiu. Mama le calca.Eu nu. – Problema.

Inseamna sa ti se spuna cat esti de frumoasa in fiecare zi. Cand vrei sa auzi, – Esti desteapta. Inspiri. Cred in tine. Dar auzi ce corp frumos ai.

Inseamna sa judeci alte femei. Chiar nevrand. Inseamna sa te intrebi ce face un barbat atat de frumos langa o femeie mai matura si urata. El ce, nu are de unde alege una mai ingrijita? Mai tanara?

Inseamna sa faci curat cand iti vine iubitul pe noapte. Chiar daca esti extenuata dupa lucru si dupa o noapte nedormita tot cu el anterior. Sa te gandesti, da poate e flamand? Da poate sa ii gatesc ceva. Apoi sa iti dai o palma si sa iti amintesti ca tu ti-ai promis sa nu o mai faci. Ca fiecare e adult si poate sa isi poarte singur de grija.

Inseamna sa te temi sa iti pierzi jobul pentru ca esti femeie. Pentru ca seful poate sa urle si tu te temi sa ii raspunzi, ca ti se va spune sa iti iei catrafutele si sa pleci, daca nu iti place. Chiar daca e alta tara si acolo asa nu se face. Oricum, te temi.

Inseamna sa citesti dispozitia oamenilor din jur dupa mimica fetei. Sa simti tensiunea in aer. Sa stii ca cineva e suparat. Sa simti urgenta nevoia de a fi comoda. Comoda, pentru ca aceasta tensiune sa dispara si sa se relaxeze toti odata si odata.

Ba, inseamna sa simti necesitatea sa fii comoda intotdeauna. Sa nu spui „nu”, ca sa nu superi. Sa faci pe dracul in patru, dar sa indeplinesti dorintele altora.

Inseamna sa lupti intre ce a zice lumea SI ce vrei de fapt.

***

Stiti, cat de greu e sa incetezi de a fi comoda altora, cand asta ti s-a infiltrat zi de zi pe parcursul anilor de toti care te inconjurau? Te rupe. Mai uiti si o iei haisa.

Cand incetezi a fi comoda altora, simti un gol. Acest gol cere a fi suplinit cu multa dragoste si grija de sine, proces care il invatam greu. Iar daca invatam, trecem prin multa vina si frustrare ca ne acordam timpul alocat altora, asa ne este infiltrat cumva.

Insa,

a fi Est Europeana astazi inseamna SA POTI. Generatii de femei care au stat in spatele nostru AU PUTUT, si pe noi ne-au invatat. Si asta e rau, foarte rau sa poti TOTUL SINGURA.

Insa daca poti totul, inseamna ca poti si asta.

Poti fi si femeia care poate combate orice stereotip. Femeia care iese din cercul vicios de a fi altcineva decat cine vrea ea sa fie.

Si candva, poate sa isi spuna ca ea este –

FEMEIA DIN EUROPA DE EST CARE DECIDE PENTRU SINE.

 

Text: Cristina Hiraeth

Foto: Camila Cordeiro

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: March, 21