Din viață

Eu sunt poligamă până în măduva oaselor

„Gândul la corpul gol al oricărei alte femei îmi provoacă o stare puternică de greață. De când suntem împreună nu m-a atras niciodată nici o femeie, nici fizic, nici moral”, așa își descrie el mongamia ori de câte ori abordăm tema. În primii ani de viață conjugală interpretam ironic afirmațiile astea, nimic mai mult decât dulcegării cu care încearcă să-mi provoace stare de bine. După 15 ani am înțeles că nu e glumă. Există oameni monogami și eu am avut norocul să dau peste unul. Curios este faptul că initial mi s-a părut un fustangiu ordinar: corp atletic, incredere absolută în sine, lider înnascut, pe care îl ascultă toată lumea cu gura căscată, foarte destept și extrem de sexual. Diferită era decât seriozitatea cu care aborda lucrurile. A zis că mă iubește înainte să mă pupe și mi-a propus căsătorie înainte să facem sex. S-a supărat tare când i-am zis că relația asta siropoasă nu poate dura mai mult de un an. Straniu tip, dar foarte atractiv.

Eu sunt poligamă până în măduva oaselor… în suflet. Topită după El, oricum îmi sclipeau adesea ochii după aventuri noi. Numai eu știu cât efort mi-a luat fiecare poveste în care am reușit să evit sexul. În unele ralații am ajuns prea departe, chiar dacă platonic doar. Periodic apăreau inși care mă băgau în depresie pe câteva luni. Cu siguranță, multe dintre aceste relații ar fi trecut mult mai ușor dacă se întâmplau. Dar oricât de înnebunită eram după dorința și imaginea mea idolatrizată într-o pereche de ochi noi, înțelegeam că există pași după care nu voi mai putea reveni. Dar eu vroiam să revin, de fiecare dată în brațele lui. Chiar și atuci când îmi părea că îl iubesc mai puțin și sexul nu mai era la fel de gustos.

Nu imi era frică că va dori să divorțăm. Eram absolut sigură că mă va accepta așa. Nici de singurătate, de fapt, nu îmi era frică. Frică îmi era că nu voi putea reveni la relația în care e foarte multă încredere, în care fiecare dintre noi are omul lui, cu care poate să tacă ore în șir. În ochii căruia e senin și absolut nimic de ascuns. Liniște și siguranță. În brațele căruia este acasă, oricând, oriunde, orice s-ar întâmpla. Și asta e compilat cu dragoste, cu cel mai plăcut miros din lume și… bineînțeles sex. Care e probabilitatea să găsești toate astea într-un alt partener? Experiența îmi spune că e foarte mică.

E foarte ușor să găsești pe cineva atractiv din punct de vedere sexual, să-ți creezi iluzii de dragoste, să te îndrăgostești la urma urmei. Dar e greu să găsești omul tău. Mai mult, sunt momente în viață în care vrei să fii atinsă de cineva căruia chiar îi pasă. Și pentru asta merită să faci sacrificii. Timp de 15 ani doar două femei au reușit să se apropie de el mai mult decât am putut suporta eu. El nu a înțeles că acestea trăiesc o relație virtuală cu el până nu i-am arătat eu. Eu nu am nimic împotriva poligamiei și chiar o înțeleg, încurajez, până nu mă afecează pe mine. E curios cum toată încrederea în sine se face praf la apariția unei concurente. Intru într-o luptă banală, primitivă, provocată mai degrabă de egoism decât dragoste. Dragostea ar lăsa lucrurile în voia sorții. Dragostea acceptă, iartă. Orgoliul însă e gata să distrugă. Anume asta am și făcut, am distrus de fiecare dată când am simțit concurență. Cum a fost cucerit un monogam de o altă femeie? Prin alimentarea orgoliului bineînțeles. Cred că fiecare dintre noi e atras mai degrabă de propria imagine din ochii unei persone, decât de persoana în sine.

Pe ultima femeie începusem s-o plac și eu. Lui îi apăruse un fel de entuziasm și dorință de a lucra la câteva proiecte noi. Un surplus de siguranță. În mine, însă, a început a crește frica că își împarte ideile, gândurile și emoțiile cu altcineva. Nu îmi era frică că ar putea face sex cu ea. Nu e vorba despre împărțirea aceluași penis. Probabil e mult mai ușor de trecut peste sexul ocazional, care nu implică emoții, atașament. Plus că eram aproape sigură că asta nu o să se întâmple. Îmi era frică să-i împart emoțiile, gândurile, reușitele și eșecurile. Înțelegeam demult că tipa îl place și încearcă să construiască ceva. Dar inițial era chiar nostim să privesc dintr-o parte un joc pe care urma să-l piardă. Am privit cuminte, fără să intervin, până în momentul în care EL a simțit nevoia sa-și împartă bucuria unor noi realizări inclusiv cu ea. Am simțit că nu mai eram doar în doi. Ne bucuram în trei de succesul lui. Am simțit cum mi se frânge inima-n bucăți și n-am mai avut răbdare să văd finalul firesc. Am intervenit. I-am zis că jocul ăsta a început să doară. Și jocul a luat sfârșit imediat, chiar dacă ea nu știa deocamdată.

A doua zi noi două ne-am văzut pntru prima dată, la un eveniment monden pe care nu-l putea evita niciuna dintre noi. Am evitat însă ambele destul de evident interacțiunea, mult timp, chiar dacă privirile s-au intersectat evident de câteva ori. Prietenia pe retelele de socializare, de regulă, nu te obligă să recunoști oamenii în viața reală. Spre final s-a apropiat totuși cu un soi de salut prietenesc, foarte emoționată : „demult voiam să te cunosc”. Am zâmbit doar și m-am gândit ce bine e totuși că eu o cunosc demult și nu mai era nici un sens să mă prefac, să presupun, să intuesc, să mă aventurez în jocuri străine care dor. Monogamia are avantajele ei, chiar dacă nu e întotdeauna firescă.

 

Text: M.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: May, 24