Jurnal

Februarie a inceput cu doua cafele

Aseara, cand m-am culcat, aveam planuri mari. Atat de mari, incat nu am putut adormi mult timp.

Primul plan a fost de azi sa am un alt regim. Sa ma scol altfel si sa nu-mi mai fie somn. Dar nu a mers. M-am trezit ca de obicei, la 6.40. Mi-am trimis copilul la scoala si m-am asezat sa-mi revin. Ilinca m-a sunat sa-mi spuna ca un coleg de scoala, dupa luni de coma, s-a stins.

Gandurile despre moarte mi-au luat prea mult timp in ultimul an. Am incercat sa inteleg. De ce tinerii mor, de ce copiii mor, de ce parintii sufera, de ce iubitii sau iubitele raman cu patul facut pe jumatate? Azi dimineata, cand am inchis a doua oara ochii, mi-am promis ca ma voi trezi cu alte ganduri, ca acest somn imi va aduce intelegerea. Ca atunci cand ma voi scula din pat, nu voi mai intreba nimic. Voi accepta viata asa cum este. Cu bune si cu rele. Cu moartea.

Cand m-am sculat pe bune, mi-am pus cafeaua pe foc. De obicei, beau ceai dimineata. Dar simteam ca fara doua lingurite pline cu varf de cafea la o cescuta, motorul nu se va porni. Am deschis Facebookul, buletinul meu de stiri. Am gasit un status de la fostul meu sot. El pleaca din tara care ne-a certat, ne-a instrainat. Tara pe care nu am avut ochi sa o vad ani si ani. Si poate nici azi nu-i am. S-a incheiat un capitol. Pentru el. Si pentru mine. Pentru toata ura pe care o simteam, atunci cand imi aminteam padurile pe care le vedeam din tren, casutele din lemn, oamenii lipsiti de vlaga, care nu se scuzau niciodata, chiar si atunci cand te calcau pe degetul mic de la picior in cunostinta de cauza. Si tristetea mea. Si imposibilitatea sa ma rup din acel rai al clasei mijlocii, in care toti se inchideau duminicile in case, iar eu ramaneam afara.

Desi pleaca el, nu eu, o parte din mine s-a scufundat in nostalgia anilor petrecuti acolo. Chiar si a anilor in care eu eram deja aici.

A doua cafea.

Un capitol incheiat. Salut, februarie!

Text: Diana Guja

Foto: Eric BARBEAU/Unsplash

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: April, 2