Dragă redacție

Femeia si numele ei

O simpla intrebare de dimineata, pusa pe pagina de Facebook a blogului, a incins unele spirite. Intrebarea e simpla: ”De ce majoritatea femeilor dupa nunta isi iau numele sotului?” si, respectiv, ”De ce, dupa divort, nu revin la numele lor?”

 

Regula ne invata ca nu exista fum fara foc. Asa cum nu exista foc fara un Prometeu care sa-l aduca sau sa-l aprinda din niste vreascuri uscate sau ce o mai fi avand el inflamabil.

 

Aceasta nu este o intrebare de femeie care are problema cu barbatii. Si nici de feminista inraita. Si nici de om carcotas. Poate veti fi surprinse, dar multe femei isi pun astfel de intrebari existentiale. Femei in prag de casnicie, femei casatorite deja, dar care au inteles ca au facut o alegere gresita, atunci cand si-au schimbat numele, femei care nu stiu cum sa faca, deoarece numele lor le leaga cu un fir invizibil de familia in care au crescut, dar care nu le-a lasat amintiri tocmai placute, de femei care, ajungand in alte tari, inteleg ca numele lor suna dezavantajos sau este pronuntat cu totul gresit sau, ca in cazul meu, naste niste asociere peiorative. Motive sunt multe, departe de intelegerea unanim acceptata – dragoste, dorinta de a te face trup si suflet cu barbatul pe care il iubesti, copiii care trebuie sa creasca intr-o familie unde toti au acelasi nume. Or, indiferent de ceea ce ni s-a bagat in cap din carti, educatie, filme si piese, dragostea nu le rezolva pe toate. Si inca ceva – dragostea trece. Iar atunci cand trece ea, mai trec si alte ganduri prin cap.

 

Aceste intrebari, pentru multi incomode, sunt durerea unor femei. Durere reala, zilnica. Motiv de gandire, razgandire. De masurare, fara posibilitatea de a taia. Si daca sunteti inca de parerea ca pe altii nu ar trebui sa-i preocupe numele altor persoane, ca pe altii in genere nimic nu ar trebui sa-i preocupe, in afara de strict ce este sub nasul lor, atunci va indemn chiar acum sa cititi in alta parte. Pe ceilalti ii invit sa o ajutam cu idei, exemple proprii, sfaturi cantarite, pe o cititoare, pentru care subiectul numelui nu este un simplu moft.

 

”ma doare subiectul dat…schimbarea numelui de familie dupa casatorie…eu mi-am schimbat si chiar dupa doi ani nu ma identific absolut de loc cu noul nume, de fapt initial nu mi-am dorit sa-l schimb doar ca am avut disputa cu sotul si pu el e principial acest lucru si am cedat atunci desi cu siguranta n-as mai face-o acum, chiar ma gindesc sa revin la numele meu doar ca bineinteles ca o sa fie explozie si chiar nu stiu cum sa fac corect?!! Pe de o parte e el cu „mindria barbateasca” (fiidnca asta consider a fi pina la urma aceasta schimbare) si pe de alta parte e nemultumirea mea sufleteasca si ar trebui sa accept sa ramin asa pentru totdeauna? Si ideea e ca sa revin la numele meu dar sa-l iau si pe al sotului (ca mai este si fetita si cred ca anume asa ar fi mai bine pu toti) doar ca nu stiu cum sa-l fac sa ma inteleaga…”

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: March, 21