Dragă redacție

Femeile de aici, femeile de acolo

In ultimii patru ani, am avut norocul de a locui in cinci orase diferite pe trei continente diferite. Cite nu am mai vazut si auzit, trait si retrait, invatat si uitat. Cind ma intorc acasa insa, unul din subiectele care cel mai tare ma intristeaza este cu ce se ocupa prietenele mele de aici in comparatie cu acelea de acolo, din lumea mare. Desi mai tot timpul schimb case si tari, am putut totusi lega citeva prietenii mai strinse cu femei pe care as vrea sa vi le prezint.

M, frantuzoaica, jurnalista, studenta doctorand. A facut tango si kung fu vre-o sase ani. Acum s-a reprofilat si face krav maga (arta martiala israileana de autoaparare) si invata indoneziana. Ii place sa fie inconjurata de oameni destepti, care o pot provoca si de la care poate invata. Mai permanent e ocupata – ba e la opera, ba la concert de muzica clasica, ba are un weekend de cutreierat cluburile din Sydney sau inchisa in biblioteca scriind articole. Poti discuta cu ea despre arta, cultura, politica dar si bucatarie. Nu are ca scop al vietii sa se marite, zice ca e ok sa traiasca si fara ca relatia sa sa poarte un nume oficial.

P, colombiana, biologa, iubitoare de animale, ocean, salsa si barbati inalti. Mai tot timpul o vezi cu parul cret strins in coc, cu bicicleta si cu un caine in cosul din fata biciletei. Weekendurile e la plaja si recent a inceput sa ia clase de surfing. Acum, ca parte a doctoratului sau, va trebui sa locuiasca o luna in Amazonia colombiana pentru a observa comportamentul unui trib de indigeni – iata asta da experienta. Cind se vede cu titlul de doctor, vrea sa infieze o fetita, zice ca in lume prea multi copii sufera deja si ei tot au nevoie de dragoste si grija.

I, 30 ani, desi e in concediu de maternitate, o mamica mai activa nu am vazut. Se ocupa de voluntariat, face niste cursuri online si invata araba, pe linga faptul ca are grija de bebelus si sot, care e unicul finantator al familiei. Atunci cind facem zi de fete, sotul sta cu bebelusul ca ea sa poata sa iasa linistit. Weekendurile ii vezi urcindu-se in masina in trei si pornindu-se sa descopere orasul si imprejurimile, plaje, parcuri nationale, muzee, festivale.

Asa! Cind a venit rindul la prietenele mele din Moldova, mi-am dat seama ca nu stiu cum sa incep, ce adjective sa folosesc ca introducere, cum sa le descriu ma bine. Iata ce mi-a iesit.

O, 30 de ani, fosta profesoara de engleza, in concediu de maternitate de vreo 7 ani, e mama a trei fetite dulci. Sotul e plecat peste hotare, cind revine cheltuie banii pe haine frumoase, ca mama si fiicile sa arate bine si la fel. Nu au fost niciodata in vacanta impreuna si nici nu planuiesc. Planurile lor sunt de a mari casa, de a schimba tapetele si masina.

L, casatorita, mama a unui baietel. Sotul e atit de gelos incit nici nu ii permite sa iasa la lucru, tot ce fac e impreuna. Cind sotul lucreaza, e sunata de citeva ori pentru a vedea cu ce se ocupa si pe unde se afla. Nu da Doamne sa iasa la plimbare prin cartierul unde locuieste fostul iubit. Imi zice ca poate ea nu a reusit sa isi indeplineasca visele, dar va face tot posibilul ca copii sai sa aiba o viata mai buna, si are doar 27 de ani!

R, 28 de ani, face dansuri clasice, cinta la pian, are un loc bun de munca, calatoreste deseori. In ciuda acestui fapt, e trista caci are 28 de ani si nu e maritata. Citeodata recunoaste ca ea e ok si asa, mai mult o deranjeaza presiunea care vine din partea celor apropiati.

Da, sunt de acord ca sunt doua lumi diferite, conditii de trai si posibilitati. Nu sustin ca o lume are valori mai corecte ca alta sau ca peste ocean e totul perfect. Singurul lucru care ma face trista e sa stiu ca in societatea noastra femeile INCA sunt valorate prin prisma prezentei sau lipsei barbatului alaturi, ca femeile noastre uita ca merita sa fie rasfatate, uita ca au dreptul la distractie, viata sociala si spatiu personal, ca grijile casei si a cresterii unui copil e responsabilitate de doi. As vrea sa aud mai des de la prietenele mele din Moldova ca merg la  sport sau s-au apucat de dansuri, invata o limba straina, sau ca au hotarit ca in loc de reparatie anul asta sa mearga la mare sau la munte, ca au hotarit sa aplice la un job mai bun, ca planifica weekendu-ri de odihna, dar nu de curatenie generala, ca stiu cit de puternice si deosebite sunt si ca merita mai mult!

 

Text:

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: June, 25