Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 440
Femei

Femeile in societate

de Tatiana Turcanu

Recent am fost la o Seara-dezbatere „Egalitatea intre femei si barbati, este aceasta o realitate ?” organizata de Ambasada Frantei si Alianta Franceza din Moldova.

Publicul a fost cit se poate de heterogen, inclusiv invitati din Franta, evenimentul a fost animat de catre dl. Fusu.

Discutia a inceput incet, ca intr-o ora sa intelegem toti ca nu ne putem opri, ca atit de multe sunt de spus si de gindit. Clisee exista multe, experientele personale sunt altele, iar cifrele releva existenta unor fenomene ce pe alocuri sunt greu de negat.

Doua perspective opozante s-au conturat, desi, consider ca sunt complementare: imaginea si perceptia generala a societatii asupra femeii si acelasi portret venit din familie. Aceste imagini pot fi opozante, egale sau intr-un grad de disonanta mai mare sau mai mic. Cu certitudine este faptul ca gradul de emergenta a femeilor leader intr-o societate este in crestere atunci cind aceste doua dimensiuni a vietii in familie si a celei sociale vin sa se complementeze una pe alta si vor forma o imagine integra.

Parerile au fost cele mai variante privind tema in discutie. Reprezentantele mediului academic, administratiei publice, institutiilor penetenciare s-au pronuntat in favoarea opiniei unui mediu suficient de inchis si discriminator vis-a-vis de sansele femeilor pentru posturile de conducere. In acelasi timp, aparent diplomatia in tara noastra este un domeniu unde exista spatiu pentru manifestarea unei femei. Reprezentantele ce se afiliaza artelor (muzicii), sectorului privat, inclusiv, celor din domeniul modei, s-au pronunta in favoarea unei prezente feminine mai mult decit egale, comparativ cu cea a sexului opus.

Inainte de a merge la acest club de discutii, m-am uitat la prezenta din punct de vedere a sexelor la Casa Alba  – Guvernul ar fi in ecuatia urmatoare b:f=80:20 %, cabinetul b:f=3:4 persoane, in RM proportiile sunt aproximativ aceleasi: Guvernul b:f=85:15 %, cabinetul b:f=1:1 persoane. Nu imi propun sa fac o analiza comprehensiva, ar necesita mult mai multe tari si o evaluare in timp pentru a face careva presupuneri sau concluzii.

Sentimentul si convingerea mea pina in prezent este ca o femeie trebuie sa depuna mult mai mult efort ca sa ajunga la un post de conducere si sa demonstreze perseverent si continuu ca meritele sunt ale ei. Ca daca chiar si a ajuns sa participe la un concurs, daca in finala vor fi doi de sexul opus, un el va avea mai multe sanse decit ea.

Alte cifre tot interesante prezentate in Marea Britanie, de catre Lord Davies in raportul din 2011 privind femeiile in cabinetele de conducere (2011 Women on Boards report) releva doar 12,5% din 100 de directori FTSE au fost femei si 7,8% femei din FTSE 250 detineau functii de al doilea nivel. Au fost, de asemenea, remarcate si cele 21 companii din FTSE 100 ale caror cabinet de conducere erau formate doar din reprezentanti de sex masculin. In prezent situatia s-a mai schimbat 20.4% pentru FTSE 100 si 15.1% pentru FTSE 250. Totusi, e oarecum incurajatoare recomandarea Lord-ului Davies expusa in raportul din 2011, privind atingerea unei tinte de 25% din FTSE 100 de directori sa fie de sex feminin pana in 2015.

Pe cit se vor schimba lucrurile vom trai si vom vedea. Ideea oricarei plafonari sau cifre nu-mi este total confortabila, nu-mi imaginez sa traiesti cu sentimentul sau convingerea ca ai fost selectata pe baza de sex. Mi se pare si mai reductoare si discriminatorie, decit insasi neaccedarea la un post de conducere. In acelasi timp, poate societatea pentru a evolua are nevoie de anumite constringeri, pentru a identifica si a incuraja spre manifestare acele femei demne care, cu siguranta, exista. Avem nevoie de a ne stabili aceste limite si plafoane pentru a iesi din inertie si a evolua societatea in intregime. Sunt de acord cu ideea dnei Thatcher ca o femeie, daca stie sa tina o casa, va sti si sa guverneze. Doamna de fier a fost mai mult decit exceptie de la reguli.

Consider ca Thomas Jefferson, in the Declaration of Independence, mentionind „Governments are instituted among Men, deriving their just Powers from the Consent of the Governed.” — este prin ironia cuvintelor utilizate realitatea expusa care e valabila si azi.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: September, 21