Maraton

Fericiți sunt cei care mai au bunici în viață!

Cele mai plăcute amintiri din copilărie sunt cele despre bunici sau cele ce aparțin verilor petrecute la binici. Copilăria însăși se rezumă la un singur cuvînt – bunici!

 
Fiecare bunică e specială… Eu am fost o norocoasă – le-am cunoscut pe ambele: mama mamei – Mîca și mama tatei – Mămuca.
Mîca – mamă a 12 copii, cu un soț trecut în neființă mult prea devreme, Mămuca – mama unui singur copil, cu bunelul mereu alături.

 

Mîca – Gașița (Agafia) – o femeie mărunțîcuță, brăzdată de riduri, cu mîinile îmbătrînite dar cu un chip blînd și o privire atît de senină, care, chiar și după trecerea anilor, a păstrat atît de bine strălucirea senină a bunătății inimii sale, cu un șorț ce-i atîrna pe șolduri în buzunarul căruia purta mereu o felie de pîine – mîncarea ei preferată dintotdeauna. A crescut copii fără soț de pe atunci cînd al 12-lea, adică mama mea avea 5 ani. A crescut zeci de nepoți fără să aibă preferințe pentru unul sau celălalt. A brăzdat de nenumărate ori drumul către biserică, lucrînd acolo. A trecut de cele 2 războaie cu curaj și de celelalte războaie din sufletul său zbuciumat de jale cînd și-a înmormîntat pe rînd 8 copii la vîrste diferite, venerîndu-i pe cei 4 rămași în viață. O luptătoare din fire!

 
Mămuca – țaca Ileana (Elena) – o femeie impunătoare, cu de toate în casă și pe lîngă ea, cu ochi albaștri ce trădau înțelepciune, o înțelepciune aparte dobîndită odată cu vremea, iubea nespus de mult florile și pe noi – cei 2 nepoți ai ei. Sensibilitatea și blîndețea i-au modelat caracterul! Ne adora, pe mine și pe fratele meu. Ne făcea toate poftele, ne cultiva gusturile cu mîncăruri alese, cu toate treburile care nu se mai terminau niciodată, își făcea timp să se joace cu noi, ne alinta și nu ne cicălea niciodată, ne arăta poze îngălbenite de ani unde o descopream pe ea și pe ai noștri, torcea amintiri de mult pe care le ascultam cu mult interes, despre oameni și întîmplări de odinioară. A fost cea care ne-a învățat de toate, atît de multe lucruri bune și frumoase: am învățat să iubesc și eu florile, am învățat să tricotez, brodez, să coc delicii pentru papilele noastre gustative. M-a învățat ce-i aia răbdare, tenacitate, acuratețe, blîndețe. M-a învățat să încerc să fac orice lucru și să-l fac cu atîta tragere de inimă, încît să reușesc mereu. De la ea am învățat cum trebuie să-ți iubești prinții, partenerul de viață, copiii… de la ea aș fi avut atîtea de învățat încă… La ea ne-am trăit toate verile, pîna pe la vreo 16 ani.

 
Toți copiii lumii s-ar fi simțit fericiți și împliniți că vacanța de vară îi duce la astfel de bunici. Paradoxal însă, noi, am fost cei 2 copii care ne doream enorm să mergem mai des la Mîca, ne atrăgea magnetul din ograda ei – gălăgia verișorilor, voia bună, insuficiența locurilor pentru dormit, chicotele de sub plapume, ciaunul mare cu friptură, îmbulzeala la masă… Așteptam cu nerăbdare sărbătorile, așteptam cu sufletul la gură acele zile… puține… cînd ograda Mîcăi va fi neîncăpătoare.

 
Lipsa ei am resimțit-o puternic în toți anii de cînd a plecat… Am simțit un gol ce nu s-a mai umplut niciodată! Alest gol care… chiar s-a mărit după ce cu atîta regret, neputință, tristețe, am petrecut-o pe ultimul drum și pe Mămuca.

 

Păcat că bunicii nu pot fi nemuritori! Sunt sigură că le-ar fi plăcut să li se zică Străbunică! Erau atît de mîndre cînd mergeau cu noi de mînă pe ulicioara ce ducea către biserică…

 

foto: Michael Sanders

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: May, 23