Lecturi

“The Forty Rules of Love” de Elif Shafak

Cartea “The Forty Rules of Love”, un roman istoric al celei mai renumite scriitoare de natiune turca, Elif Shafak, este despre iubire si importanta ei in viata noastra, despre cum iubirea poate schimba totul si despre cum niciodata nu e prea tirziu pentru iubire. Autoarea combina in carte trecutul si prezentul, cultura orientala si cea occidentala, spiritualitatea si viata de zi cu zi.

 

Acest roman parcurge doua epoci diferite. Epoca moderna e reprezentata prin Ella, o femeie casnica nefericita, din suburbiile Bostonului, care de multi ani traieste intr-o casatorie fara dragoste cu sotul ei care o inseala si a carei 3 copii au crescut si sunt pe cale de a-si lua zborul din cuibul parintesc. Ella, dupa ce s-a dedicat doar familiei ani de zile, se angajează la aproape patruzeci de ani la o agenţie literară, unde i se cere să citeasca si sa revizuiasca romanul unui autor necunoscut, Aziz Zahara, si intre ei incepe o corespondeta si, eventual, o poveste de iubire, eliberatoare pentru Ella.

 

O alta epoca in care are loc actiunea este veacul XIII si urmareste viata marelui poet Rumi, cand acesta intilneste mentorul sau spiritual, Shamz de Tabriz, un devris sufit si intre ei doi se leaga o prietenie complet transformatoare pentru Rumi.

 

Cartea exploreaza teritoriul dintre ratiune si pasiune, datorie si eliberare, spontanietate si obisnuinta si acel drum, plin de contraste, pe care il parcurgem in viata pentru a gasi in final acceptare si dragoste, dragoste in toate sensurile, nu doar pentru o persoana anumita, dragoste pentru noi insine si dragoste pentru omenire in general.

 

Cartea are si istorie, si poezie, si o poveste moderna de dragoste, si spiritualitate, si filozofie, si invataturi ale Sufizmului care predica iubirea, ca sentiment suprem ce ne leaga pe noi toti, indiferent de religie, traditie ori natie.

 

Cele mai preferate ale mele citate din carte le impart si cu voi:

 

The universe is one being. Everything and everyone is interconnected through an invisible web of stories. Whether we are aware of it or not, we are all in a silent conversation. Do no harm. Practise compassion. And do not gossip behind anyone’s back – not even seemingly innocent remark! The words that come out of our mouth do not vanish but are perpetually stored in infinite space, and they will come back to us in due time. One man’s pain will hurt us all. One man’s joy will make everyone smile.

 

Every true love and friendship is a story of unexpected transformation. If we are the same person before and after we loved, that means we haven’t loved enough.

 

Cartea a fost tradusa si in limba romana cu titul de “Cele 40 de legi ale iubirii”.  O recomand cu drag tuturor care cauta spiritualitate, iubire si schimbare.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: September, 19