Social

Gheare si voce

Moldova e o tara a precedentelor. Precedentelor nefericite. O tara a revolutiilor esuate. O tara unde violatorii si hartuitorii cautati in Uniunea Europeana traiesc bine-merci, deschid afaceri si isi continua indeletnicirile. O tara in care oamenii dubiosi candideaza la alegeri. O tara in care plagiatorii iau cea mai mare distinctie de stat.  O tara in care, daca ai fost violata, precis ai cautat-o. Iar daca n-ai cautat-o cu buna stiinta, dar ai fost oricum violata si, pe deasupra, mai esti „la evidenta” ca persoana cu probleme de sanatate mintala, nimeni nu iti va da dreptate.

Voi stiti asta, asa-i?

Noi toti stim.

Cand dramele umane, cand nedreptatile, cand mizeria devine o normalitate atunci… atunci am murit ca natiune.

Da, noi suntem aproape morti. Intinsi pe un gigantic pat de moarte. Nici lumanarea nu mai are cine sa ne-o tina.

Cand langa noi sunt violati copii, femei vulnerabile, cand langa noi unor oameni li se neaga dreptul la viata, poate nu o viata atat de misto si demna de fotografii pe Facebook si Instagram, dar totusi o viata, cu micile ei bucurii, cu ai ei copii mucosi, cand langa noi se intampla tragedii, sunt omorati copii, inveliti in ziare sau impachetati in cutii de la papuci, iar noi nu avem ce spune, cine suntem noi?

Eu habar n-am. Pentru ca posibil sunt si eu parte din tot acest mecanism al uitarii. Si ignorantei. Pentru ca si eu vreau sa ma baricadez. Sa ma inchid in bula mea si sa respir cu aer exclusiv. Numai ca stiti, uneori, cand ma gandesc la ce ii voi spune copilului meu peste ani, cand ii vor fi curioase realitatile din Moldova, inteleg ca nu pot ramane in coltul meu, sufla in manichiura mea proaspata, scrie inca un status pe Facebook si face o programare la cosmetolog.

Atunci inteleg ca am gheare. Si voce. Si a naibii sa fiu, daca voi ramane in coltul meu.

 

***

Ne mobilizam. Cel putin pe Facebook. Fotografia de la eveniment poate fi folosita la cover photo pe contul personal. Haideti sa le aratam ca avem si gheare, nu doar manichiura.

***

Despre cazul violurilor repetate din Internatul Psihoneurologic de la Balti puteti citi aici si aici.

Vlada Ciobanu a scris si ea despre aceste cazuri si lipsa de reactie a societatii aici si aici.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: February, 28