Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 440
Copii, Social

Hartuirea sexuala intre copii. Un subiect tabu.

Noaptea asta am visat un thriller.

 

Ilinca  mergea la un centru de dezvoltare personala pentru copii. Intr-o zi am venit s-a iau. Cand am ajuns langa sala de cursuri, am vazut ca toti copiii sunt langa usa si ca nimeni nu indrazneste sa intre. Am simtit ca se se intampla ceva. Cu fata mea, deoarece ea nu era printre copii. Am intrat ca o fiara turbata in clasa, m-am indreptat catre coltul unde erau depozitate jucarii si alte materiale pentru curs, disimulat cu o draperie. Dupa draperie era fata mea ghemuita si pipaita de un coleg.

 

Sangele mi s-a urcat la cap. L-as fi sfasiat cu dintii. L-am inhatat de parul de la crestet si l-am izbit intr-o parte. Mi-am insfacat fata si am iesit de acolo ca o furie. M-am indreptat direct catre administratia centrului. Iar acolo, ca in cele mai bune traditii ale filmelor de David Lynch, nu puteai da de nimeni. Sau daca dadeai, persoana se evapora in urmatoarea clipa.

 

Umbland de la usa la usa, asteptand pe hol, intreband de unul si de altul, nu mi-am dat seama cand fata mea mi-a disparut din vizor. Am inceput s-o caut. Disperata. Nebuna de cap.

 

Pana la urma am gasit-o. Mi-a gasit-o politia intr-un camp. Ea de rusine si suparare plecase sa se ascunda.

 

M-am trezit dimineata cu sentimentul ca nu stiu ce sa fac in astfel de situatii. Ca nu se vorbeste deloc despre cazurile in care fetitele sunt intimidate sexual de catre semenii lor – colegi de clasa, colegi de cursuri, colegi de jocuri in curte. La acest fenomen se uita, de cele mai multe ori, printre degete. Ca sa nu zic ca sunt privite cu candoare de catre maturii care nu sunt implicati direct in ele, dar si de catre parintii baietilor prinsi asupra faptei. Ei, sunt mici si nu-si dau seama…

 

Eu am trecut printr-o astfel de experienta neplacuta. Si nu am stiut cum sa vorbesc despre ea. Nici mamei, nici altor oameni.

 

Eram dupa clasa noua. Tocmai ma intorsesem de la mare, de la Navodari, unde ajunsesem gratie unui concurs pe care l-am castigat cu un text de al meu. Coboram pe strada la vale. Era o dupa-amiaza de vara. Moale, lenoasa si care nu prevestea nimic. Am observat, la un moment dat, ca din urma mea merge un baiat din blocul vecin. Stiam ca suntem de-o varsta si ca invatasem intr-o scoala.

 

Faptul ca mergea pe urmele mele nu m-a deranjat si nici nu m-a mirat. Cum spusesem, eram vecini de bloc. Dar cand a intrat cu mine in scara, un clopotel a inceput sa-mi sune in cap. Ajungand la etajul meu, intuind ca mai departe nu voi merge, m-a bagat cu forta in primul perete si a inceput sa ma pipaie violent.

 

Aveam 14 ani.

 

Am intrat in casa. Parintii erau pe loc. M-am inchis in camera si am bocit, de ma inecam in lacrimi si sughituri. Ai mei nu prea au inteles ce se intampla. Si nici n-au insitat. Eu nu stiam ce sa le spun. Cum sa le explic. Poate le povestisem ceva, succint, fara detaliile jenante, dar asta n-a avut niciun sens. Pana la urma, baiatul a ramas nepedepsit, iar eu cu o frica nebuna de ceva ce nici nu puteam explica.

 

Nu cred ca acum lucrurile s-au schimbat la capitolul fete abuzate sexual de colegi. Citisem recent un articol intr-o revista pentru femei din Marea Britanie despre hartuirea sexuala din partea semenilor sai pe care o traieste practic fiecare adolescenta britanica. Si, desi Marea Britanie e departe de noi, in Moldova lucrurile nu stau diferit. Si nici nu stateau pe timpurile cand eram eu adolescenta. Unica diferenta este ca acum accesul la tot felul de informatii ce tine de sex este cu mult mai mare. Desi, nu stiu daca asta a ajutat pozitiv la ceva. Poate asta insemna ca copiii sunt cu mult mai curiosi sa incerce pe viu cum e sa…, sau poate insemna si faptul ca aceasta suprasaturatie de sex dezbate orice pofta sa mai incerci? Nu stiu.

 

Cel mai mult ma mira ca aceasta tema nu exista in societatea noastra. Ca de foarte multe ori astfel de cazuri sunt trecute cu vederea. Sau, mai rau, fetele sunt invinuite ca s-au purtat provocator. Apropo, daca ati observat, eu n-am pomenit cu ce eram imbracata cand am fost agresata. Chiar daca as fi mers pe strada in chiloti tanga, chiar daca as fi fost cu o fusta mini, acesta nu ar fi un motiv sa fiu asaltata in scara blocului de un baiat. Acesta nu este un motiv pentru absolut nimic.

 

Eu as vrea sa stiu cum sa-mi protejez copilul de astfel de cazuri. Sa o invat ca faptul ca este fata nu inseamna ca e mai slaba decat baietii. Ca poate sa spuna „nu”. Ca vocea ei are sanse sa fie auzita. Si pentru ca nimeni nu m-a invatat cum sa-mi cresc copilul, ca sa-l feresc de unele primejdii, o educ intuitiv. In discursul meu lipseste cu desavarsire notiunea de „tu esti fata, de aceea tu trebuie sa…” sau „fetitele nu fac asa” sau „daca vei face asa, baietii nu te vor iubi”. Categoric niet.

 

Fetele, dar si parintii lor, trebuie sa stie ca un limbaj cu tenta sexuala din partea colegilor – este hartuire. Ca orice gluma cu apropouri sexuale este hartuire. Ca un baiat care iti arata fotografii sau videouri explicite, pe care tu nu tii sa le vezi – te hartuieste… Va invit sa continuati lista.

 

De multe ori imi trece prin cap, ca daca aceste lucruri ar fi intelese de catre parinti, daca ei si-ar face nitel mai mult timp sa se informeze, ca sa poata vorbi despre aceste fenomene cu copiii lor, astfel de cazuri ar fi mai putine. Daca parintii ar inceta sa educe sexist fetele si baietii, daca s-ar opri perpetuarea ideilor total absurde si aberante, conform caror, daca o fata a spus „nu”, ea a avut in vedere „da” si ca un baiat pentru a demonstra ca e un mascul feroce, trebuie sa insiste, poate ne-am da seama ca problema exista.

 

foto:  Ceria Pagi :: by Herman Damar on Fivehundredpx

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: January, 24