Lecturi

„The Help” de Kathryn Stockett

The Help, debutul autoarei Kathryn Stockett, a fost scrisa timp de 5 ani si publicata in 2009, dupa ce a fost refuzata de 60 de agenti literari, ca apoi sa devina o carte de succes tradusa si publicata in peste 40 de tari si, ulterior, ecranizata.

 

Actiunea are loc intr-un orasel mic din statul Mississippi in anii ’60 si este povestita din perspectiva a trei femei – doua servitoare de culoare Aibileen si Minny, si Skeeter, o tanara alba, proaspat absolventa a colegiului, care viseaza la o cariera de scriitoare. O prietenie frumoasa se leaga intre aceste femei, pe care parca nu ar trebui sa le lege nimic, si, riscind multe, ele reusesc sa dea glas miilor de servitoare de culoare discriminate in sudul Americii.

 

The Help este o poveste despre curaj, despre discriminare, despre solidaritate, despre dragoste si iarasi despre curaj.

 

Este o carte despre femei care cresteau copiii altor femei cu mai multa dragoste, decat le oferea mama lor, in pofida discriminarilor si abuzurilor carora erau supuse; despre cum o femeie care era atit de puternica in afara casei ei, permitea sa fie calcata in picioare si abuzata de sot in casa si rabda, pana cand, intr-o zi, nu a mai rabdat; despre cum e sa fii diferita si sa simti in adancul sufletului tau ca nu e corect sa faci ca toti ceilalti, chiar daca asta este norma si tu vei parea anormala si vei fi marginalizata, daca vei face altfel.

 

Aceasta povestire are si umor, si drama, are si durere si bucurie, are foarte mult optimism, se citeste usor si este perfecta pentru o lectura de vacanta.

 

Cartea a fost ecranizata in 2011 si pe ecrane a aparut filmul “The Help”. Sincer, eu aproape niciodata nu am vazut asa o armonie perfecta intre eroinile din carte cu actritele din film. Pur si simplu, m-am indragostit de Emma Stone, care a jucat rolul lui Skeeter exact asa cum mi-o imaginam din carte, iar Viola Davis (Aibileen) si Octavia Spencer (Minny) sint fenomenale. Filmul a avut 4 nominalizari la Oscar in 2012, inclusiv pentru cel mai bun film, cea mai buna actrita si 2 cele mai bune actrite in rol secundar (un Oscar l-a cistigat Octavia Spencer in rolul lui Minny). Foarte rar am intilnit o ecranizare a unei carti atit de reusita. Dar eu va recomand sa cititi mai intii cartea, apoi sa priviti filmul – placerea va fi dubla! Iar daca deja ati vizionat filmul, oricum cititi cartea, pentru ca niciodata un film nu va reda in totalitate senzatiile care le veti trai citind.

 

Cartea a fost tradusa si in romana cu titlul “Culoarea Sentimentelor”.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: February, 23