Arta

Imbolnavesc de arta, de la 1 euro in sus

In ultima mea vizita la Bruxelles, am fost la doua spectacole de dans contemporan, semnate de Sidi Larbi Cherkaoui, un nume sonor din valul nou al coregrafiei europene. Nu vreau sa va povestesc aici despre spectacole, vreau sa va spun doar ca tot timpul cat m-am aflat in sala, nu m-a lasat dorinta sa plang. Atat de frumos era. Incercam sa gasesc cuvinte pentru ceea ce se petrecea pe scena si pentru ceea ce simteam, uitandu-ma, dar un nod imi statea in gat si inima mi se strangea, ca intr-un cleste infierbantat. Era atat de frumos, incat durea.

Am iesit din sala transformata. Asa cum numai arta te poate transforma. Si atunci m-am gandit ca daca in Moldova am avea acces la asa ceva, am fi diferiti. Viata ar fi diferita. Relatiile intre oameni ar fi diferite. Am fi mai bogati.

Pentru fi bogati e nevoie sa investim mai intai. Sa investim in oamenii care ne pot shimba viata prin arta. Or, doar ei ne pot deschide ochii pentru a vedea dincolo de noi. Dincolo de orizont, acolo unde nu mai exista limite si unde orice e posibil.

In Moldova sunt astfel de oameni. Oameni care vor sa aduca arta chiar si acolo unde ne-am fi gandit ca nu mai e loc. Adevarul este ca pentru arta exista loc oriunde. Ea este expresia umanului prin excelenta si oriunde sunt oameni, poate fi si arta.

Tinerii de la Moldo Crescendo sunt o parte dintre acesti oameni aducatori de arta. Si cum tineretea e sora cu nebunia frumoasa, ei s-au lansat intr-o aventura care poate schimba ceva in noi. De la Est la Vest, de la Nord la Sud, atat cat cuprinde Moldova, din casa in casa de cultura.

Va imaginati sa urcati in masina, autocar, pe bicicleta sau motocicleta, si sa va faceti program cultural la Ceadir-Lunga, cu un concert de muzica clasica? Sau la Hincesti, Cimislia, Leova? Ati fost la Bahmut? Eu am fost acum, in cadrul Women SUV Maraton, si am vazut un sat extraordinar de frumos, in care exista o casa de cultura ce vazuse zile mai bune si care ar putea strange in ea oameni de peste tot.

Scriam ca fetele si baietii de la Moldo Crescendo sunt nebuni, frumosi de nebuni. Dar cum poti sa fii, atunci cand ti-ai pus in cap sa bati la usile acestor case de cultura, ca sa ti se deschida, si sa-i inviti acolo pe Bach, Satie, Ceaikovski.? Nebuni, romantici, visatori. Imposibili.

Cica, nebunia e molipsitoare. Si, chiar daca pe mine nu m-a luat niciodata varsatul de vant, am sa stau atat cat va trebui in preajma nebunilor bolnavi de arta, ca sa ma umplu de bube dulci in cap si pe corp si sa transmit molima mai departe. Hai mai bine sa murim de la arta, decat de la bautura.

Asadar, avem inca 44 de zile (numarul meu norocos) in care trebuie sa strangem 1320 de euro. O nimica toata, la cati suntem. Taxa de intrare in nemurire incepe de la 1 euro. Daca se vor strange mai multi bani, nu e bai. Sunt sigura ca fetele si baietii de la Moldo Crescendo vor gasi ce sa faca cu ei.

Facem?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: May, 20