Fete pe drum

Intimitati. Casa Albastra

Nici in ruptul capului nu-mi pot aduce aminte cum am aflat de Frida Kahlo. Ce tin minte este ca in anul 2006, la 3 ani de la aniversarea casatoriei noastre, tatal Ilincai mi-a daruit o carte, care asa si se numea: „Frida Kahlo” si continea biografia ei, dar si o serie de reproduceri a celor mai valoroase lucrari ale pictoritei.

 

Frida ma fascineaza. Asa cum fascineaza alte cateva sute de mii, poate chiar milioane de locuitori ai acestei planete. Istoria ei, mustata ei, cele doua sprancene unite in una, salurile ei, fustele si iile brodate, barbatul ei, casa ei, toate istoriile de dragoste prin care a trecut, ca fumul prin crapatura usii, totul despre ea imi pare atat de magic, atat de frumos, atat de diferit de tot ce se intampla cu oricare alta femeie.

 

Cand am ajuns in Mexico City, primull lucru, unicul lucru, de fapt, pe care stiam sa vreau sa-l vad neaparat, a fost casa-muzeu a Fridei Kahlo, mai exact Casa Azul, Casa Albastra, locul in care ea si-a petrecut cea mai mare parte din viata.

 

Casa Azul se afla in Coyoacán, una dintre cele mai pitoresti zone din Mexico City. Drumul pana acolo a fost destul de lung si plin de peripetii, cum ar fi iesirea din metrou atunci cand nu trebuia sau invartirea in cercuri in jurul a cateva strazi, cu speranta de a gasi Casa Azul. Pe cand Casa Azul era la cativa kilometri.

 

Despre muzeul Fridei se poate de scris multe. Pentru fiecare camera cate o istorioara. Azi ma voi opri la atelierul ei, unde lucrurile au ramas asa cum le-a lasat Frida, si la cateva camarute unde artista isi petrecea timpul, una din care e dormitorul ei, in care usa la baie a ramas inchisa de la moartea sa pana in 2004. Aceasta a fost dorinta lui Diego Riviera, care a adunat acolo peste 300 de obiecte personale ale femeii sale iubite si a lasat cuvant ca 15 ani dupa moartea lui acolo sa nu intre nimeni. Desi Diego a murit la doar 3 luni dupa Frida, in baie s-a intrat abia in anul 2004, cand angajatii muzeului au fortat lacatul, pentru a intra in altarul pictoritei.

 

 

 

Pentru cei care sunt curiosi sa vada cum aratau obiectele personale ale Fridei, care au fost tinute captive cinci decenii in baia din Casa Albastra, le recomand sa viziteze expozitia care se va inaugura la Londra pe 14 mai, la Michael Hoppen Gallery, care se va numi simplu, „Frida”. Acolo vor fi expuse lucrarile fotografei Ishiuchi Miyako, care a avut acces in baie pentru a fotografia cele mai intime obiecte ale artistei. Printre acestea se gasesc ochelarii ei preferati, corsetu pictat de mana, fuste de matase, sticlute de la oje etc.

 

foto: Vogue.ru

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: May, 20