Arta

Justine Kurland, fotografa care si-a redescoperit arta odata cu nasterea copilui sau

Inalta, trasa la fata, cu parul care reflecta exact ceea ce numim „artistic dezordonat”, femeia aceasta intruchipeaza artista prin nastere, care filtreza realitatea prin natura ei feminina si doar apoi prin lentila aparatului de fotografiat, datorita caruia isi castiga existenta. Azi am aflat despre o artista fotografa din SUA, Justine Kurland, viata si activitatea careia m-a impresionat si despre care vreau sa aflati si voi.

Kurland1

Justine, care are acum peste 40 de ani, si-a petrecut o mare parte din viata pe drumuri. Cand era mica, mama ei cosea si vindea haine la diverse targuri in toata tara, din aceasta cauza artista a crescut mai mult pe roti si nu a prietenit cu scoala. In fotografiile artistei se simte o mare influenta din partea mamei sale, care de-a lungul vietii a trait pe langa diverse comunitati de oameni care alegeau un mod de viata marginal. Justine povesteste ca mama ei intotdeauna s-a simtit bine in pielea goala.

kurland3

De-a lungul experientei sale de fotografa, Justine Kurland s-a facut remarcata pentru fotografiile cu adolescente si femei facute in spatii naturale, deseori crude si chiar brutale, personajele sale fiind goale si libere sa-si exprime feminitatea primara.

afafc816

35ec86df

Dragoste, libertate, maternitate – aceaste teme profund feminine pe care le-a abordat Justine, au fost schimbate pe o viziune mai masculina a lucrarilor sale, din clipa in care fotografa a devenit mama, dand nastere, in 2004, fiului sau Casper. Cand acesta avea 2 ani, Justine s-a intors la viata pe roti, intr-o camioneta, in care, pe langa cutiile cu aparatura de fotografiat, avea si cateva cutii pline cu trenuri de jucarie. Casper era pasionat de trenuri. Astfel, in fotografiile sale apare o noua tema: trenurile si vagabonzii americani, o adevarata subcultura specifica vestului SUA, in stransa legatura cu caile ferate in jurul carora ei isi petrec viata.

100510 001

In toate interviurile sale, fotografa vorbeste despre conditia artistului-parinte si se intreaba cum ar lucra marii artisti, daca pe soldul lor ar fi un cocotat un copil. Or, arta capata o alta dimensiune atunci cand cel care o produce are in grija sa un copil. De cand s-a nascut Casper, Justine recunoaste ca nu-si mai apartine in intregime si libertatea fizica pe care o avea in activitatea ei s-a diminuat. Copilul insa nu a oprit-o, ci i-a deschis noi unghiuri din care ea poate fotografia.

4x5,film,hands,photography-cc724b8db18f3b281e5c9010af3a4a98_h

Cand Casper trebuia sa inceapa sa frecventeze gradinita, Justine a decis sa renunte la viata nomada. Ei revin la New York, inchiriaza un apartament, copilul e inscris la gradinita, iar Justine in acest timp incepe o terapie. Ea nu se poate impaca cu gandul ca copilul ei va avea o copilarie institutionalizata, reglementata si normalizata de un sistem pe care il simtea strain, iar ea – o viata limitata de pereti, in care nu isi putea gasi loc. Intr-o zi terapeutul i-a spus ca nu are sens sa ramana in oras, atata timp cand ambii isi doresc altceva. Atunci Justine Kurland si-a luat copilul de la gradinita, l-a urcat in camioneta si a redevenit ceea ce era.

 

Foto: google.com

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: February, 23