Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 440
Dragă redacție

Libertatea de a visa, dreptul de a indrazni

In una din zilele trecute am fost întrebata care sunt cele mai importante lucruri pentru mine. Prima ce mi-a venit in minte a fost: libertatea! Da, da, libertatea! Nu bani, nu casa, nu masina, nu familie. Libertatea! Pentru ca le poti detine pe toate, insa te pot sufoca toate, ca o colivie, daca nu ai libertate. Libertatea este licoarea care ne permite sa fim noi insine. Or, in Moldova libertate nu exista. De nici un fel. O mimare a libertatii… poate.

In Moldova nu iti permiti elementara libertate de a fi tu insuti, care este un drept fundamental. Libertatea de a fi cum vrei, de a trai cum vrei, de a trai cu cine vrei si cand vrei. De a gandi cum vrei, de a te imbraca cum vrei, de a te machia cum vrei, de a te tunde cum vrei sau de nu a te tunde deloc, si lista poate continua la nesfarsit.

In societatea noastra unul din sporturile nationale este datul sfaturilor, sau datul cu parerea. Toata lumea iti da sfaturi, toate lumea are grija sa traiasca viata ta, dar nu pe a lor. Cat esti copil trebuie sa faci cum iti impune societatea si parintii, bunicii. Ca e rusine sa faci altfel. Ei stiu mereu mai bine si in asta este o parte de adevar. Insa cate vise au fost spulberate cu replica: „Ce-i cu tine? Actrita vrea ea sa fie! Ia si invata matematica si nu visa la cai verzi pe pereti.” Si iata cu aceasta replica magica, repetata de cateva ori, poti transforma dintr-un copil-geniu, intr-un copil obisnuit, cu frici si complexe. El nu are nici macar libertatea de a visa, dreptul de a indrazni.

In adolescenta aceste procese de „cizelare” a copilului continua. Baietilor le mai sunt iertate rebeliunile, insa fetelor nu. Fetele trebuiesc strict incadrate in norme, de altfel, nu se marita. Si asta e mare tragedie. Pentru ca scopul primordial al fetelor din Moldova este sa se marite! Amin! Am putea da vina pe educatie, si da, ea isi joaca rolul principal, insa ajunsi la maturitate, avand cap pe umeri si gandire, putem lua decizii, putem analiza ce e bine si ce e mai putin bine pentru noi. Insa oamenii din Moldova nici sa gandeasca nu sunt invatati. Ei sunt invatati sa reproduca si sa execute. Dar tema asta o lasam pe alta data.

Dupa ce ajungem la maturitate, ne casatorim. Din nou, barbatul are dreptul la libertate, inclusiv la libertatea de a gandi si a decide singur. Femeia, nu! Femeia deja trebuie sa traiasca/faca/gandeasca cum o invata mama/soacra/nasica/cumatra si, nu in ultimul, rand Sotul.

Unul din numeroasele motive care duc la divort este, inclusiv, absenta dreptului de a gandi cum vrei, de a spune ce crezi si de a nu fi blamata pentru aceasta. Cate familii exista in care sotii sunt doi oameni straini, care traiesc zeci de ani impreuna, fara sa se cunoasca, fara sa cunoasca care si la ce viseaza, de ce li-i frica si cu ce ganduri se trezesc dimineata. Or, a se cunoaste unul pe celalalt inseamna a-ti permite sa fii asa cum esti, fara frica de a fi judecat, de a fi blamat, sau fara tentativa din partea celuilalt de a a-ti baga mintile in cap.

In Moldova nu exista toleranta, nu exista respect pentru cel de alaturi, fara a incerca sa-l schimbi. Pentru ca de, noi mereu stim cum e mai bine. Pentru a ajunge insa la starea de libertate intr-o societate fara aceasta, e nevoie de a iesi din zona de confort, e nevoie de sacrificii. E nevoie sa mergi impotriva curentului. E nevoie sa dai la o parte presiunea societatii, familiei, a tuturor. E nevoie sa te eliberezi…!

Merita pretul? Merita! Doar o viata avem si doar clipa prezentului o detinem. Nimeni nu are dreptul sa iti spuna cum sa gandesti si cum sa traiesti, atat timp cat tu nu încalci dreptul celuilalt. Tu ai dreptul sa iti traiesti viata cum vrei. Restul e iluzie… Curaj! Va iubesc!

 

Text: L.

Foto: William White/Unsplash

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: May, 28