Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 440
Lecturi

„All The Light We Cannot See” de Anthony Doerr

Cartea All The Light We Cannot See, scrisa si publicata recent, in 2014, de scriitorul american, Anthony Doerr, este o superba nuvela istorica.

 

Actiunea are loc in timpul celui de-al doilea razboi mondial si descrie viata a doi copii, mai apoi adolescenti, un baiat orfan din Germania, pasionat de stiinta si o fata din Franta, care devine oarba, pasionata de carti si natura, soarta carora se va intersecta spre sfirsitul cartii.

 

Nici nu pot sa spun ca aceasta carte este despre razboi, e altfel decat orice carte despre razboi citita pana acum. Desi atrocitatile razboiului, baieti carora li s-a furat copilaria si li s-a pus arma in mana sa ucida, fete carora li s-a furat virginitatea pentru ca soldatii aveau dreptul, toate sunt prezente in carte, cartea e despre altceva; e despre cum creste un copil care vrea sa aiba o copilarie, chiar daca afara e razboi, e despre umanitate chiar, daca imprejurul tau se petrece ceva inuman, e despre curaj, chiar daca te inconjoara atata lasitate, e despre lumina din suflet, chiar daca ochii vad doar intuneric, e despre viata si supravetuire, chiar daca moartea e atat de prezenta.

 

When I lost my sight, Werner, people said I was brave. When my father left, people said I was brave. But it is not bravery; I have no choice. I wake up and live my life. Don’t you do the same?”

Cele peste 500 de pagini ale cartii sunt scrise intr-un stil minimalist, cu propozitii scurte si atat de clare, citesti si totul parca este atat de simplu, intr-un timp atat de complicat, dar la un moment dat ajungi la fraze ca: That first peach slithers down his throat like rapture. A sunrise in his mouth.” si apoi stai cu fraza asta in cap trei zile la rand si simti acel piersic din carte pe cerul gurii tale.

 

Autorul ne ofera descrieri frumoase, atat ale naturii, ale stiintei, cat si ale umanitatii. Uneori ai impresia ca scrie ca un om de stiinta, care este si poet, si filozof.

 

We all come into existence as a single cell, smaller than a speck of dust. Much smaller. Divide. Multiply. Add and subtract. Matter changes hands, atoms flow in and out, molecules pivot, proteins stitch together, mitochondria send out their oxidative dictates; we begin as a microscopic electrical swarm. The lungs the brain the heart. Forty weeks later, six trillion cells get crushed in the vise of our mother’s birth canal and we howl. Then the world starts in on us.

 

Cartea a castigat numeroase premii pe care le merita pe deplin si a fost numita una din 10 carti cele mai bune ale anului de The New York Times.

 

Nu vreau sa dau multe detalii despre istoria din carte, ea trebuie citita si simtita, eu am simtit-o profund si o recomand cu drag tuturor, sa nu va speriati de cat e de lunga, pentru ca se citeste usor si sa nu renuntati dupa primele 50 de pagini, ea devine tot mai buna si mai buna cu fiecare pagina.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: January, 20