Dragă redacție

In loc sa-i pun in spinare lipitul cuptorului, o ieu in brate si o legan ca pe un copil. Despre egalitatea de gender prin ochii unui tata ramas acasa cu copiii

Mica mea istorioara este despre cum se gaseste asa termen ca „egalitatea intre sexe” la tara, in mediul rural, cum s-ar zice. Eu m-am nascut la sat. Acolo am si trait pina la 20 ani. Dar revin destul de des acasa la ai mei. Desigur, oamenii din sat imi sunt cunoscuti, si, mai cunoscute decit oamenii imi sunt problemele, situatiile, dramele, daca vreti, prin care trec consatenii mei.

 

Istorioara aceasta este despre deadea Colea. Il cunosc din copilarie, suntem aproape vecini. Eu am fost copil, apoi am crescut, apoi m-am maturizat. Deadea Colea a ramas tot asa cum era 20 si ceva de ani in urma. Un om simplu, cu nimic deosebit de altii, aparent. Insurat cu tanti Lucia.

 

De fapt, pe tanti Lucia nu prea o vede nimeni. E mereu plecata. In Rusia, la castig. Deadea Colea creste singur 2 copii. Dintre care unul cu dizabilitati. Deadea Colea munceste din noapte in noapte, spala, calca, varuieste, face conserve, face mincare. Deadea Colea e la piata sa cumpere sapun de rufe, acelasi deadea Colea e la prasit, la adunarile cu parintii, la policlinica. Seara, barbatii ies la bere, el, insa, are de carpit haine, de facut mincare si de controlat teme.

 

Discutie dintre doi barbati si el.
 
– Ap cum, mai Colea, tu nu te ennervezi, femeia nu vine acasa cu lunile, tu la anii tai te poraiesti toata ziua cu doi copchii, unul vai de capu lui, faci dulceturi si nu zici nica? Tu esti barbat ori si esti tu?
 
Deadea Colea zimbeste moale si o trinteste:
 
– Dapu daca vezi tu, mai X, in casa din doi unul treb s faca bani, altul altceva. Dumnezeu mi-o dat o femeie cu cap de barbat. Ea aduce banul in casa, ea munceste in fundul Rusiei, ea nu vede copchii cu lunile, numai ca sa ne fie casa indestulata. Lucreaza ca roaba si cind vine acasa plinge cite o noapte- doua. Eu, in loc sa-i pun in spinare lipitul cuptorului, o ieu in brate si o legan ca pe un copil. Si ii spun ca daca vrea, ma duc eu in locul ei, ca daca vrea, sa ramina ea acasa si eu m-oi duce si cu ziua la prasit numai s-o vad ca se hodineste, macar ca stiu ca n-o vrea sa stea acasa. Ma stradui sa ii intr in voie cum pot, sh lasa s grauasca satu ca nu-s barbat. Deatita ca mie, mai X, cind imi zimbeste Lucia mea, parca imi da sanatate. Si eu stiu ca ea se duce, dar vine inapoi la mine. Nu stiu a ta daca ar veni, daca i-ai da voie sa plece.

 

foto: sursa

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: March, 22