Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 440
Social

„Love is Kind” inseamna dragoste, suport, speranta

Irina Basarabeanu, Tatiana Pisarski si Liliana Stamati sunt trei femei din Moldova, stabilite de ceva timp in SUA. Diferenta dintre dansele si multe alte moldovence ajunse peste ocean, este ca Irina, Tatiana si Liliana au pornit pe un drum mai anevoios, dar plin de recompense pe masura ce-l parcurgi: ele au deschis o organizatie non-guvernamentala ce are ca misiune ajutorul material, dar si moral copiilor din familile vulnerabile din Moldova. 

Mai multe despre unde au pornit si unde vor sa ajunga, ne vor povesti chiar ele.

 

Cum v-ati cunoscut, locuind in orase diferite? Cum ati ajuns la ideea de a porni o activitate caritabila?

12386540_10153774219928209_2082703513_n

Irina Basarabeanu

 

Irina: Toate trei suntem prietene bune de ceva timp. Am facut cunostinta cu Tania si Liliana in Charlotte, Carolina de Nord, orasul in care ne stabilisem initial cu traiul impreuna cu familiile noastre. Fiind 3 moldovence in SUA, mereu cu dorul de tara, de discutii in romana si bucate traditionale, prietenia noastra s-a infiripat usor si firesc, iar anii si intamplarile din viata fiecareia au dus la consolidarea acestei prietenii.

Conceptul Love is Kind a fost intotdeauna un vis de al meu de mic copil… un vis despre care nu credeam ca intr-o buna zi va deveni realitate. Am crescut intr-o familie cu venit modest, insa am avut parte de oameni (inclusiv parintii) care mi-au servit drept inspiratie si m-au incurajat sa fiu eu insami si sa-mi urmez visele. Probabil din acest motiv, admir sincer toti acei copii care, in pofida greutatilor intampinate in viata (fie saracie, abandon sau o boala grea), raman optimisti si determinati sa lupte pentru viitorul lor si pentru o viata mai buna. Americanii au expresie „Pay it forward-Transmite mai departe” si mi-as dori mult sa pot fi alaturi de acesti copii si sa transmit mai departe cele invatate in toti acesti ani.

 

Odata ce am devenit si eu mamica si am obtinut o intelegere mai profunda a ce inseamna sa fii parinte, acest vis a inceput a prinde un contur mai bine definit. Asa ca intr-o dimineata de ianuarie (2015) mi-am luat inima in dinti, mi-am sunat prietenele si le-am prezentat ideea de a crea o misiune caritabila (care mai tarziu a evoluat intr-o organizatie non-profit). Multumita lor am reusit sa facem acest vis al nostru si sa realizam tot ce am reusit pana in ziua de azi.

 

Care a fost calea de la idee la realizarea ei? Care au fost provocarile? 

 

Irina: Initial nu aveam un nume sau un plan strategic si nu am știut volumul de munca necesar pentru a crea o organizație non-profit. Love is Kind a inceput cu o idee simpla: de a crea o misiune caritabila cu scopul de a ajuta copiii veniti din familii social vulnerabile din Moldova si intreaga lume. Astfel, planificam ca aceasta misiune sa fie organizata in intregime online, iar banii si donatiile acumulate sa le transmitem la orfelinatele din Moldova. Mai tarziu, am aflat de nivelul coruptiei in cadrul celor de la conducerea acestor orfelinate, dar si mai dureros a fost atunci cand ne-am dat seama de abuzul fizic si emotional cu care copiii din aceste institutii se confrunta zilnic. Am stiut atunci ca trebuie sa facem ceva legat de acest lucru si in perioada data am initiat un parteneriat cu CCF- Copil, Comunitate, Familie. In colaborare cu ei, am inteles ca ne-am dori sa oferim mai mult decat cateva donații pe an. Cu aceasta idee, organizatia noastra si-a propus, pentru inceput, sa se ingrijeasca de necesitatile fundamentale ale acestor copii, ca mai apoi sa-i incurajam si sa-i sustinem sa viseze si sa isi doreasca mai mult de la viitorul lor! Cu timpul, am gasit un nume organizatiei care sa ne placa la toti- Love is Kind– si am inceput sa pregatim actele necesare (inclusiv un plan strategic pentru urmatorii 5 ani) pentru inregistrarea legala a unui ONG in SUA.

 

Deci, in cateva cuvinte, care sunt scopurile de baza ale organizatiei?

 

  • Acordarea unui ajutor financiar in cazuri individuale- de la copil la copil si de la familie la familie.
  • Initierea unor proiecte de grup unde o comunitate sau un grup de copii vor beneficia de aceste proiecte- ex. Renovarea unei sectii de copii din spitale sau policlinici republicane/de sector; deschiderea unei biblioteci in sat; crearea unei campanii pe roti de aprovizionare cu alimente, carti sau haine a copiilor din familii social vulnerabile; etc.
  • Crearea unor programe care sa acorde un suport emotional si educativ pentru copii ajutati de organizatia noastra.

 

Cat e de usor/greu sa deschizi un ONG in SUA?

 

Irina: Procesul de inregistrare s-a demonstrat a fi unul anevoios. In SUA legile sunt foarte clare si stricte, iar noi, ciocnindu-ne pentru prima data cu acest gen de probleme, am preferat sa nu ne grabim si sa luam lucrurile mai incet decat in pripa si gresit. Si in State te confrunti cu birocratie si diverse cheltuieli – totul este taxat, atat de Fisc, cat si de stat. Insa cea mai mare diferenta intre SUA si Moldova este lipsa de coruptie, amabilitatea functionarilor de stat de a te ajuta si ghida in calea pe care o parcurgi, precum si disponibilitatea resurselor necesare sa initiezi o organizatie non-profit, avand ca baza ZERO cunostinte in acest domeniu. Totul necesita foarte si foarte multa munca si dedicatie. Ne-a luat 6 luni sa reusim sa inregistram organizatia la nivel de stat (Massachussetts) si acum lucram asupra inregistrarii la nivel de tara.

 

Din punct de vedere organizatoric, cum lucrati, fiind in orase diferite?

12386529_10153774674653209_1509893943_n

Liliana Stamati

 

 

Liliana: Nu e usor sa activezi ca o entitate atunci cand fondatoarele acestei organizatii si partenerii sai sunt in localitati si chiar pe continente diferite. De exemplu, Love is Kind are voluntari care locuiesc in Carolina de Nord, Pennsylvania, Massachusetts, Ungaria, Republica Moldova. Dar atunci cand pe toti ne uneste dorinta de a ajuta copii dezavantajati, hotarele nu sunt o bariera. Programele software si retelele de socializare disponibile in ziua de azi ofera o varietate de metode de comunicare online. De asemeni, suntem foarte organizati, motivati si energici. Avem o echipa buna care isi dedica timpul liber acestei organizatii, fara a urmari o remunerare financiara – e in totalitate un lucru de voluntariat.

 

E amuzant atunci cand purtam discutii in grup si unul din membri spune: “Eu va urez noapte buna, trebuie să merg la culcare”. Iar tu verifici ceasul si vezi ca este abia ora 16:00 in USA si vice-versa.

 

Cum gasiti cazurile din Moldova pentru care organizati campanii?

 

Liliana si Irina: Cu mare parere de rau, in tara noastra avem un numar enorm de copii care trebuie sustinuti financiar sau moral. Unul din motivele de ce am inceput fondarea acestei organizatii este credibilitatea scazuta pe care o intalnesti in toate postarile facute prin intermediul diverselor surse media si incertitudinea ca acesti bani donati vor fi cu adevarat folositi pentru scopul aratat online. Ca sa fim siguri ca cazurile individuale pe care le prezentam sunt veridice si resursele adunate vor fi partajate conform scopului propus, lucram in parteneriat cu CCF Moldova. Ei au personal calificat care investighează situatia si initiază o campanie de caritate, iar Love is Kind alege cateva din cazurile prezentate de CCF si incepe sa adune fondurile necesare.

 

Daca ati fi ramas in Moldova, v-ati fi implicat atat de activ in a a ajuta copiii in situatii vulnerabile sau faptul ca ati plecat in SUA a fost un factor declansator? 

 

Irina, Tania si Liliana: Factorul declansator pentru toate a fost proprii nostri copii. Cand vedem suferinta altor copii, atunci gandul ne zboara la picii nostri. Ei sunt atat de vulnerabili si au nevoie de dragostea parinteasca mai mult decat orice. SUA ne-a oferit resurse pentru a ne implica in astfel de campanii (si nu doar cele financiare).

 

Care e cel mai mare vis al vostru legat de “Love is Kind”?

12366984_10153774699273209_1553814484_n

Tatiana Pisarski

 

Irina, Tatiana si Liliana: Visul nostru pentru Love is Kind este sa continue sa creasca intr-o organizatie care sa uneasca moldovenii de pretutindeni. Ne-am dori mult sa reusim sa incurajam ideea de voluntariat, sa aducem in tara proiecte care au fost si sunt demult realizate in tarile dezvoltate, insa e o lipsa acuta in Moldova de aceste realizari. Si, desigur, copiii- se le oferim o viata mai frumoasa la ei acasa.

 

Daca ar fi nevoie de o propozitie pentru a-i inspira si pe alti moldoveni sa faca ceea ce faceti voi, care ar fi aceea?

 

Liliana: Nu fiti nepasători la suferinta copiilor!

Irina: Sa ne unim cu totii pentru un scop comun – viitoarea generatie a R. Moldova!

Tatiana: Sa combinam eforturile pentru a face ca fiecare copil din Moldova sa se simta iubit!

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: May, 28