Maraton

Mama, ajuta-ma, te rog!

Aveam deja 18 ani impliniti, era luna mai, sfirsit de examene de an si inceput de examene de stat. Prietenul meu, pe atunci (aproape) absolvent la Colegiul de Constructie din Chisinau, specialitatea Design Interior, trebuia sa-si apere lucrarea de licenta, un proiect de vri-o 3*5 metri, care trebuia terminat intr-un termen cit mai scurt, la care am lucrat impreuna, deoarece ma pricepeam  bine la tehnicile de pictat.

Astfel, tot timpul liber, inclusiv cel din timpul saptaminii (unde nu prea era timp liber, pentru ca alergam dupa liceu la dinsul, de la botanica la telecentru, in fiecare zi), lucram in doi la proiect. Intr-o zi pina la 9 seara la colegiu, pina se inchidea si ne alunga paznicul, in alte zile acasa unde statea la chirie, unde locuia cu inca  3 baieti. Unul din ei, nu ma placea deloc, pentru ca iaca ma gasisem eu, tare desteapta ca sa-i fac observatii ca lasa murdarie dupa dinsul. Un detaliu important in toata povestea asta era faptul ca taica-meu era impotriva sa am o relatie cu prietenul meu, iar acest baiat care locuia cu el la aceiasi chirie, era feciorul unui prieten de-a lui taica-meu. Coincidenta sau nu, mai grav e ce a urmat dupa, pentru ca el a gasit cea mai usoara modalitate de a se razbuna pe mine pentru  toate observatiile mele. El s-a intilnit cu tatal meu si i-a spus ca iaca fata matale vine la noi la gazda, ca-i o curva, ca se culca cu noi 4, ca prietenul ei vrea s-o vinda…si iaca daca nu crezi, vina singur si ai sa  vezi cu ochii tai.

Era duminica, noi lucram la ultimele detalii la lucrare, cind cineva suna la usa, iar dupa usa era  taica- meu. De frica mi-am pierdut cunostinta, nu stiam ce putea sa se intimple, mama era cu el, si dupa ce am deschis usa intr-un tirziu, taica-meu ii zice lu’ mama, uita-te ce curva de fata ai crescut tu. M-o bagat cu forta in masina, am ajuns acasa, iar acolo am fost batuta in cel mai rau mod…eu nu-mi amintesc cum…stiu ca mi-am dat seama cit de tare ma doare totul dupa ce am inceput sa vomit singe. Si totul s-a terminat doar dupa ce am strigat dupa mama sa ma ajute, care in tot acest timp statea in odaia alaturata si auzea totul fara sa intervina. Eram toata vinata, vroiam sa ma duc la politie, dar n-am facut-o pentru ca ma gindeam la mama. Imi era asa de greu pe suflet pentru ca nu puteam sa inteleg de ce a procedat asa cu mine, era pentru prima data cind am fost batuta, intotdeauna am fost fata tatei alintata… si acum…

Mult timp n-am vorbit cu dinsul, nu puteam sa-l privesc in ochi, nu vroiam sa-l vad, imi era rusine sa trec prin fata lui sa ma duc la bucatarie dupa un pahar cu apa. Peste citeva saptamini au aparut si consecintele, am facut dereglare ovariana (dupa cum a remarcat medicul, de la un stres foarte mare),  cu scurgeri care au durat aproape doi ani, cu hemoglobina scazuta pina la stare de coma, nu ma puteam trezi din somn zile intregi de la singele pe care il pierdeam in fiecare zi sub forma de ciclu menstrual, cu picuratori de citeva ori pe zi, cu singe de la donatori, hormoni in pastile, injectii etc; Eu am avut noroc de fratele meu, medic de profesie, care statea si dormea linga mine ca sa vada daca respir.

A trecut timp, totul s-a iertat, pe undeva s-a si uitat, tata a inteles unde a gresit, acum stiu ca nu se poate ierta singur pe dinsul pentru fapta lui, ca nu m-a crezut pe mine, copila lui, ci pe cineva strain. Singurul lucru pe care mi-l aminteam si de la care incepeam sa pling era, de ce mama nu l-a oprit, de ce ea a asteptat sa strig disperata: „Mama, ajuta-ma te rog!”

Astazi sint femeie maritata, vorbesc altfel cu mama, si dupa atitia ani de tacere, de furie interioara, mama mi-a povestit intr-o seara cum era maltratata de propriul tata, era tunsa chilug, pusa sa ridice greutati, si batuta, batuta crunt, iar bunica statea intr-o parte si privea, nu intervenea, ei singura ii era frica debarbatul ei. Cel mai tare ma frustreaza in prezent faptul ca maica-mea ii o fire tare timida, inchisa, emotiva, complexata,  nu are incredere in sine, e fricoasa. Si eu ani la rind nu puteam sa inteleg de unde vine totul, si acum am inteles, am inteles multe lucruri. Ea toata copilaria a auzit de la parintii ei cum era poreclita, ca-i cea mai urita si cea mai proasta, pina ce singura a  inceput sa creada ca asa si este. Chiar atunci cind a venit sa le zica parintilor ca se marita, bunica i-a zis, da ce-ti trebuie tie asa urita sa te mariti, da cine s-o mai gasit sa vrea sa se insoare cu tine, multumeste-te ca ai de lucru si ti-ajunge. Si toate astea pe linga faptul ca maica-mea ii o femeie tare frumoasa si tare desteapta. Acum am inteles de ce mama n-a stiut cum sa reactioneze atunci cind eu am fost batuta, doar se repeta aceeasi poveste.

Drama ar fi fost dubla daca s-ar fi oprit aici, doar ca mai tirziu am regretat si alegerea mea, pentru ca baiatul cu care m-am intilnit in adolescenta, pentru care jertfisem relatia cu familia mea, de care eram mega-indragostita, de fapt era un manipulator, care ma controla non-stop cu cine vorbesc, cu cine ma scriu, cu cine ies,  m-a indepartat de prieteni, imi dicta cum sa ma imbrac, cu cine pot sa fiu prietena si la sfirsit a ajuns si el sa ridice miinele la mine, sa-mi sparga nasul si buza din gelozie prosteasca. Si eu stiu foarte bine ca-s vinovata ca i-am permis si l-am iertat.

Astazi sint fericita!

Pentru asta ii sunt recunoscatoare sotului meu, care imi este nu doar sot, dar si cel mai bun prieten, care ma ajuta sa inteleg starile prin care trec, ma sprijina, care imi daruieste comunicare ‘’normala pur-omeneasca’’, intelegere si iubire in fiecare zi.

Text: Anonim

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: February, 23