Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 440
Maraton

Mama, la vârsta mea, sau despre libertăți și alegeri

Pentru mine, acest maraton este despre alegeri.

Eu am 28 de ani și pot să fac orice îmi doresc. Sunt stăpâna alegerilor mele. Am o fetiță și am ales să stau cu ea acasă. Pot să revin la serviciu în orice zi, sau pot să-mi continui proiectele mele, lucrând de acasă, aleg cum îmi place.

Mama la ai săi 28 nu prea avea de ales, s-a întors la muncă, lăsându-l pe fratele meu de 1 an în grija bunicăi. Mama lucra croitoreasă și tata era șofer, aveau nevoie de ambele salarii ca să poată plăti chiria.

Dar alegerile încep mult mai devreme.

Eu la 7 ani aveam de ales între a frecventa ore de dans, sport, teatru sau pictură (le-am ales pe toate, pe rând). Mama la 7 ani mergea cu vaca la păscut, chiar dacă îi plăcea la școală. Bunelul era convins că o fată are mai multă nevoie să știe cum să îngrijească de gospodărie, decât să învețe.

Mai târziu, la 18 ani, când alegeam la ce facultate să-mi continui studiile, mama mi-a povestit despre altă alegere a sa. Avea 16 ani când trebuia să aleagă între a merge la învățat îmbrăcată în “cufaică”, și a rămâne în sat, să îngrijească de gospodărie și frații mai mici, dar cu palton nou. Bani ajungeau fie pentru studii, fie pentru palton. Și mama a ales paltonul, pentru că nu era pregătită pentru astfel de alegeri, dar și pentru că paltonul era unul foarte frumos.

La 25 de ani am ales să-mi tund părul scurt, pentru că e treaba mea cu părul și corpul meu. Iar mama la 25 a primit câteva palme după ceafă pentru că și-a făcut o coafură prea extravagantă (bucle și coc franțuzesc). Nu mai zic de reacția bunelului, când a văzut-o pe mama în pantaloni.

Totuși mama a luat și decizii rebele pe atunci, s-a căsătorit mai târziu, dar cu bărbatul pe care l-a iubit. Și-a educat copiii cu blândețe și fără pedepse. A născut o fată la 46 de ani (pe mine). Și cel mai important, a făcut tot ce i-a stat în puteri ca să am eu mult mai multe libertăți și alegeri decât le-a avut ea. Cred că e cel mai important testament transmis nouă de către femeile dinaintea noastră. Și cel mai important lucru pe care pot să-l transmit fetei mele, să fac tot posibilul ca să lărgesc lista ei de libertăți și alegeri.

Text: Lilia

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: September, 21