Femei

Mame internationale: mamica de Bucuresti

Liliana este o moldoveanca stabilita de ani buni la Bucuresti. Despre experienta sa de mamica in Romania, in textul de mai jos.

Am 36 de ani si am venit in Bucuresti acum 20 de ani, la facultate.

Am 2 copii: David de 4 ani si 6 luni si Maxim de 6 luni.

Ambii copii i-am nascut in spitale private; la primul copil am suportat noi toate cheltuielile (2,200 EUR), iar la al 2-lea copil, fiindca a evoluat sistemul medical, cheltuielile care ar fi existat si in sistemul de stat au fost decontante de CNAS (Casa Nationala de Asigurari de Sanatate) si ne-a costat 1,400 EUR. In plus, la ambii copii am recoltat celule stem; este o mare nebunie cu aceste celule stem si am recoltat si noi, lucru care ne-a costat in plus vreo 1,500 EUR, un efort financiar mare pentru noi.

In Romania nu exista niciun fel de politica sistematizata de ingrijire prenatala si postnatala; fiecare mama face ce doreste sau ce citeste pe forumuri sau ce afla de la prietene care au trecut deja printr-o experienta similara. Nu exista cursuri organizate de stat, nu exista moase, asistente care te viziteaza acasa. E adevarat, exista cursuri prenatale private, cu costuri medii. Nu te trage nimeni de maneca sa vii sa-ti urmaresti sarcina la ginecolog; daca doresti, te prezinti la maternitate atunci cand ti s-au rupt apele si nasti in regim de urgenta, la stat, fara niciun cost. Altfel, mergi la un ginecolog in primul trimestru de sarcina, se confirma sarcina, faci analize, ecografii (aici e moda sa faci multe ecografii in sarcina, vreo 6-8). Faci dry-test, dublu-test, triplu-test, unii fac amniocinteza; e o industry intreaga. Sunt numeroase clinici private si multe mamici fac eforturi substantiale ca sa faca toate aceste teste la privat. Mamica e cea care are grija sa vina la ginecolog, sa faca analizele, testele si ecografiile. La stat, teoretic, totul e gratuit pentru gravide, practic lucrurile stau altfel: adica cotizezi la greu si ajungi la final sa fi platit cam 60% din sum ape care ai fi platit-o la privat.

Povestile pe care le-am auzit de la stat sunt diverse, de la bune la foarte rele; toate mamicile care au nascut la stat au “cotizat” serios la medici, asistente, infirmiere, pana si portarului ca sa ntri in afara acelor 2-3 ore de program.  Daca nu cotizezi, poti sa te chinui si 12-24 de ore pana nasti, nu-ti aduc copilul, fiindca la stat copilul sta intr-o camera cu toti copii.

La privat lucrurile stau complet altfel. Copilul poate sta cu mama sau in camera copiilor, cum doreste mama. Toata lumea este extrem de draguta, medici, asistente si infirmiere care te verifica toata ziua sa nu-ti lipseasca ceva, sa nu te doara, te invata sa alaptezi, sa faci baita, etc. Un aspect important: cam 98% din nasterile de la privat sunt cezariene. Oricum, in Bucuresti si in marile orase e moda cezarienelor la cerere, atat la privat, cat si la stat. Si eu am nascut tot prin cezariana.

Dupa nasterea copilului trebuie sa mergi sa-l inscrii la un medic de familie, ideal ar fi sa gasesti unul cu competente pediatrice. La nastere, fiecare copil primeste un carnet de vaccinari pe care trebuie sa-l pastrezi toata viata. Vaccinurile si consultatiile copiilor sunt gratuite, medicamentele sunt compensate cu gratuitate intre 10% si 100%. La bebelusii de 0-6 luni ambulanta vine in 3 minute, pentru sugarii de 6-12 luni vine in 5-10 minute; pentru copilasii mai mari vine mai greu dar niciodata nu astepti mai mult de juma de ora; evident conteaza si cat de grav e cazul, ca daca iti intra in soc anafilactic  sau e cianotic vine in 5 minute indiferent de varsta.

Concediul de maternitate e format din 2 concedii: primul – concediu prenatal si postnatal de 126 de zile pe care poti sa ti le iei inainte sau dupa nastere dar esti obligata sa pastrezi 40 de zile dupa nastere, perioada de lauzie, perioada in care esti platita lunar cu 85% din sal.ariul net lunar. Daca nu ai contribuit, nu primesti nimic. La expirarea celor 126 de zile, intri in CIC (concediul de crestere si ingrijire copil) care poate fi pana la 1 an sau pana la 2 ani. In ambele cazuri trebuie sa fi contribuit 12 luni inainte de nasterea copilului la sistemul de stat de sanatate. Daca alegi 1 an, primesti minim 135 EUR/luna (garantat de stat) sau 85% din salariul lunar net dar nu mai mult de 755 EUR/luna. Daca alegi 2 ani, primesti minim 135 EUR /luna(garantat de stat) sau 85% din salariul lunar net dar nu mai mult de 256 EUR/luna. Copii au indemnizatie de 40 EUR/ luna pana la 2 ani si 10 EUR/ luna de la 3 la 18 ani.

Cu cresele si gradinitele de stat e mare problema: nu sunt suficiente locuri si sunt foarte multi copii in grupa, adica peste 25. Cei care isi permit, si multi prefera sa faca un efort, inscriu copilul la cresa sau gradi la privat si aici pretul variaza in functie de cartier. Noi platim 240 EUR/ luna pentru program de la 8-12, finii nostri, care stau intr-un cartier mai indepartat de centru, platesc aceeasi suma pentru program 8-18. Aceasta suma  include tot: materiale didactice, mancare,nu aducem nimic de acasa.

In Bucuresti, exista multe locuri frumoase si interesante pentru copii; parcurile sunt modernizate cu aparate de joaca aduse din Finlanda si Norvegia, toate parcurile sunt ingrijire si securizate (exista gardieni si camera video). Sunt multe programe educationale, private evident, cu costuri relativ mici, muzee, mai multe teatre pentru copii, tot felul de activitati sportive organizate prin parcuri, FastTrackKids, si alte asemenea programe mai mult sau putin destepte. Daca vrei sa ai un copil istet si bine dezvoltat, ai de unde allege; bani sa ai si timp. De fapt, cea mai mare problema e timpul.

Mamicile care lucreaza pentru multinationale si au salarii mari, se intorc la job cand copilul implineste 6 luni, cam asa se obisnuieste, de frica sa nu-si piarda job-ul. Mamicile care au salarii mici, stau 2 ani, fiindca indemnizatia este cu putin mai mica decat salariul. Exista o lege care protejeaza mamicile iesite in concediu de maternitate, dar e si o practica destul de uzuala, din pacate, ca marile, sau mai micile, corporatii sa nu mai primeasca mamicile care s-au intors din concediu de maternitate. Eu am patit-o la primul copil si acum o patesc la al 2-lea. Si am cel putin 12 colege, prietene, amice, care au patit-o si ele.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: February, 28