Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/recommendations.php on line 264

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 440
Femei

Mame internationale: o zi din viata unei mamici din Germania

„Mame intrenationale” este o rubrica dedicata mamicilor originare din Moldova, care isi traiesc maternitatea in lumea mare. Aici vom aduna istorii, povesti, impresii a mamicilor care stiu doar din auzite cum e sa fii mama acasa.

 

Iana este o tanara mamica de 31 de ani, care locuieste impreuna cu sotul sau in Germania. Anul trecut a venit pe lume bebelusul mult asteptat, un motiv nou pentru un val de fericire, dragoste si respect in mica lor familie.

Mai demult imi parea ca toate mamicile au acelasi regim cu un bebelus in brate, dar nu, am inteles aceasta dupa ce singura am nascut, iar regimul meu nu este nici pe aproape de cel de acasa (moldovenesc). Suntem tot timpul in miscare, intervederi peste intervederi si, nu da Doamne sa intirzii cu 2 minunte, te vor privi ca pe un om neorganizat, neserios…

Ieri dupa doua zile de lene si raceala,am fost convinsa de copil sa iesim afaraJ,imi aducea papucii peste fiecare 20 minute.

Intr-un ziar am citit ca se organizeaza la o gradinita ’’ziua usilor deschise’’, de obicei. aceste zile sunt organizate in prima saptamina din ianuarie, dar a fost o exceptie, probabil. Si daca numai prin auzite stiam despre ce se face in gradinitile nemtesti, acum aveam posibilitatea sa vad personal si sa indeplinesc ancheta pentru ca sa fie acceptat copilul acolo.

Cand am ajuns la gradinita am ramas uimita – multe flori, teren de joaca mare, cu fel de fel de jucarii. La drept vorbind, toate gradinitile sunt asa de frumoase si nu sunt private, toate au acelasi pret lunar…Dar pe mine ma interesa grupa cea mica pina la 3 ani, in ea se vor accepta peste jumatate de an 8 copii, da da 8, caci gradinite sunt multe si ele sunt cu copii putini in grupa, deci 8 copii si 3 educatoare-perfect!!! Copilul va fi in maini buneJ.

Ne-au invitat sa vedem unde vor dormi copilasii, cand am intrat in dormitor ,wow! paturi impletite din lozie, cu albituri frumoase, de curatenie nici nu mai spun. Apoi ne-au aratat baia,bucataria, ne-au explicat care ar fi meniul copilului si ca el se poate alcatui cu parintii, daca nu le convine ceva din meniul pe care il propune gradinita, sa fie cat mai sanatos. Am vazut oameni foarte amabili, zimbitori, cu ochii plini de dragoste privind copiii.

Acum sunt sigura ca copilul meu va avea o gradinita buna, fara sa fie traumat psihic de educatoare, cum am fost eu si sotul meu in copilaria noastra…Si ce e interesant, ni s-a spus ca trebuie sa vina mamica cu copilul timp de 2 saptamini sa stea la gradinitza, ca sa se obisnuiasca copilul nostru cu alti copii si cu educatoarele, sa nu-l traumam lasind-ul sa plinga cand plecam la servici. Am iesit cu impresii si dispozitie foarte buna si am inteles ca acasa trebuie sa muncim foarte mult sa avem asa conditii si o atitudine umana. Si chestia nu e in bani, caci educatoarele/educatorii din Germania primesc putin, doar ca ei isi iubesc munca pe care o fac, mai ales cand copiii le zimbesc zilnic, ce poate fi mai scump?

* Ortografia si punctuatia apartin, 80%,  autoarelor.
Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: August, 6