Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 440
Social

Mamografia aici si acolo

Deci, prima vizita la mamolog in Moldova.
Am intrat la medic (dl J), din start mi-a zis sa ma duc intii sa imi fac USG la sani si apoi revin. Am revenit, s-a uitat la imagini apoi mi-a zis sa-mi scot haina (el a incercat sa ma ajute sa o scot, de parca eu nu ma pot dezbraca singura!), a verificat sanii si a zis ca totul e bine si am plecat… zapacita si ametita nici nu stiam ce mi s-a intimplat… in fine m-am bucurat ca totul e bine si am uitat de medic (pe bune).
Au trecut vreo 2 ani, eu am mai facut un copil si, intre timp, mi-a aparut o problema mai serioasa, banuiala de chist. Ma duc iar la el (dl J) fara sa imi amintesc ca el e un pic dus cu pluta (eu chiar am uitat ce e cu el pina in momentul cand mi-a improspatat el memoria). Vizita aceasta m-a facut sa nu mai vreau in cabinetul lui cat voi trai!!! L-am asteptat la usa, ca el nu era, intr-un tarziu a venit, grabit ca mai toti medicii din tara asta, si ma intreaba ce s-a intimplat, fara sa ma asculte macar un minut in care incercam sa-i explic de ce nu am USG la sani cum ar fi trebuit, imi spune sa imi scot haina, iar ma ajuta sa o scot, de parca e ceva normal, eu nu de rusine, ci de grija despre verdict nici nu imi dau seama si tac si astept el sa ma verifice, imi arunca deodata „trebuie biopsie”. Fara sa imi explice de ce, fara sa imi explie ce este o biopsie (eu stiam, dar era datoria lui), imi arunca fraza si asteapta 20 secunde ca eu sa raspund. Eu tulbura complet, incerc sa explic ca copilul meu de aproape un an inca se hraneste de la san si vreau sa stiu daca e asa de riscant pentru mine sa aman orice investigatie la san la acel moment. El deja o cheama pe urmatoarea pacienta in cabinet si nici nu mai cauta sa stea de vorba cu mine, ci incepe sa discute cu acea doamna despre mine, ca iata fata se teme de biopsiesi, nu vrea sa interce copilul ca sa o faca… si tot asa. Eu incercam, ca cea mai proasta din lume, sa inteleg daca se merita sa-mi intarc copilul intr-adevar sau nu, el citea toata nedumerirea si panica, si dezamagirea pe fata mea, si a zis sa ies din cabinet ca cealallta doamna se dezbraca. Eu inca ametita de asa atitudine stau acolo, ii las bani pe masa si merg spre usa, medicul ii zice celeilalte paciente „Uite s-a suparat, va cauta alt medic la care sa se consulte”
???????????? asta era in caul meu, nu stiam ce s-a intimplat in spitalul cela, sincer. Am iesit, am sunat ginecologul meu si am zis ca mamologul asta e nebun de cap, la care si ea zice: ”Pai de ce te-ai dus asa, pur si simplu?”, adica, de ce nu l-am prevenit sau trebuia sa-i zic ei intii? Nu am inteles-o nici pe ea si am lasat aceasta problema, am zis ca nu fac nimic pina nu intarc copilul. A mai trecut juma de an si noi am hotarat sa ne mutam cu traiul in Marea Britanie. Intre timp, am aflat de alt medic mamolog din acelasi spital (la doi pasi de dl J), de la dentista mea care nici macar nu traieste la Chisinau, a zis ca e de treaba si nu taie oamenii, ca la asta se pricep ei, ci doar daca chiar trebuie. Am facut USG data asta nu la Spitalul Oncologic, ci la CDG, a fost cea mai placuta experienta in aceasta situatie a mea, daca pot sa zic asa. Doamna aceea atat de clar si calm a explicat toate nuantele problemei mele, ca ma gandeam nici sa nu ma mai duc la medic, dar am mers doar pentru o alta opinie. Data aceasta am avut o discutie normala si, desi, nu m-a linistit nici sfatul dumnealui, el a fost intr-adevar OM si Medic.
Am venit in UK si nu am lasat aceasta problema, am fost la medicul meu de familie, barbat, am zis ca, iata vreau sa-mi verific sanii, a zis ok, dar mergi sa te programezi la un medic doamna (probabil, ca sa nu ofenseze cumva pacienta). Asa am facut, am mers la doamna medic dupa programare, m-a vazut, mi-a zis ca imi va face ea o programare la Breast Clinic. Am primit programarea prin posta cu harta si indicatiile spitatului, cu lista de toate procedurile si ce inseamna ele, care se fac la sani in caz de necesitate si cu explicatia ce sa fac, daca nu voi putea veni in acea zi. Am mers la spital (clinica se afla in spitalul general), am fost chemata de asistenta, m-a dus in cabinet si mi-a zis ca ma lasa sa ma dezbrac si si sa ma acopar cu o patura pina vine medicul. A venit medicul (tot un domn) m-a examinat, a zis ca banuieste ca e fibroadenom, dar ca sa ne convingem facem USG, am fost condusa in alta zona (nu m-au lasat sa ma pierd prin spital! asa faceau absolut cu toate doamnele, am asteptat sa fiu chemata de asistenta si am intrat la USG, a venit alt medic, o doamna din Macedonia, m-a examinat si mi-a zis acelasi lucru ca si domnul doctor dar a adaugat: „Ca sa fiu sigura ca este anume aceasta problema si nu alta, ar fi bine sa faceti biopsie, sunt de acord cu asta?” am zis ca da.
Au inceput sa pregateasca tot necesarul pentru procedura si, intre timp, imi explicau ce inseamna procedura si ca voi auzi un sunet ascutit in timpul procedurii, sa nu ma sperii. A intrebat de alergii la anestezic local, de investigatia precedenta s.a. Asistenta tot acest timp a fost langa capul meu, mangaindu-ma si intrebandu-ma la fiecare minut, daca ma simt bine si sustinandu-ma cu cuvinte incurajatoare. Au fost 3 extractii, la prima am tresarit tare pentru ca nu m-a asteptam la asa sunet brusc, dar la urmatoarele ori medicul ma prevenea ca, iata, vine…ca sa nu mai tresar.  Nu a durut nimic si la sfarsit am fost laudata ca am fost bravo si curajoasa si, desi cred ca asa zic la toate pacientele, oricum a fost placut pentru ca au fost retraieli… Am fost in vizita inapoi la dl medic, care m-a vazut primul si el a zis ca mi se va face programare in 2 zile, cand vor fi rezultatele si voi vorbi cu el atunci. Nu am platit niciun banut, desi nu lucrez si abia am venit in tara, abia 2 luni si ceva avem aici. Nu m-a intrebat nimeni de ce am vrut sa fiu examinata si multe altele care asa sunt in plus in Moldova!
Nu vreau sa fie aceasta istorie doar o alta, despre cat de bine e in afara, dar intr-adevar asa de OM te simti in afara, decat la tine in tara! Nu am gasit inca motive sa vreau sa ma intorc inapoi. Sa aveti sanatate femeilor!
foto: Kate Moss foloseşte imaginea sa într-o nouă campanie de lenjerie, creată special de către designerul Stella McCartney pentru a sensibiliza femeile faţă de această boală.
Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: December, 7