Social

Menstruatia povestita fetelor din sec. XXI. Si cum in scoli mai sunt incalcate drepturile elementare ale oricarui om

Am citit recent ca in Afganistan femeile sunt sfatuite sa nu se spele in timpul ciclului menstrula, deoarece risca sa nu poata face copii. Tot acolo mai citisem ca aproape jumate din fetele iraniene, cred ca menstruatia este o boala, iar in Nepal fetele si femeile, pe parcusrusl ciclului, sunt tinute inchise intr-o incapere izolata.

 

O, dar nu am crescut oare si noi cu o sumedenie de superstitii legate de menstruatie? Cea cu spalatul este, cred, universala, deoarece am auzit-o de nenumarate ori. La intrebarea „De ce nu se poate sa te speli in timpul ciclului?”, cel mai des auzeam explicatia ca daca apa nimereste in vagin in acea perioada, risti sa contactezi diverse infectii. Si cine din noi nu a auzit ca daca te uiti in oglinda impreuna cu o fata care are menstruatie, iti vor aparea cosuri? Si cine nu a fost interzisa de la intrarea in biserica, din cauza ciclului? Eu nu intrasem in biserica nici la inmormantarea bunicai. Pentru ca eram murdara.

 

Acum folclorul s-a imputinat, desi, sunt sigura, prin sate, mai ales cu exodul mamelor care ar putea explica viata si fenomenele ei, acesta ia deja alte forme, mutate.

 

Pe timpuri, timpuri pe care le-am prins si eu, posibilitatile femeilor de a se ingriji corect in timpul ciclului erau minime si primitive. Cele din generatia mea si mai mari, tin bine minte bucatile de panza pe care le foloseam pe post de absorbante. Toata corvoada cu taierea lor si plierea intr-o grosime potrivita, sa absoarba bine, dar sa nu fie prea groase si incomode. Preocuparea ca aceste bucati de panza sa nu fie gasite de barbatii casei, mai ales folosite. Acum imi este greu sa-mi imaginez ce era in capul femeilor de atunci, cand stiau ca au ascunse pe undeva prin dulap, sub pat sau in baie, pungi pline cu sange menstrual uscat. Eu, copila fiind, eram insa terifiata la gandul ca as putea lasa vreo urma de sange prin casa sau la scoala.

 

Dar cat facea toata procedura de reciclare a acestor panze igienice! Fasiile folosite trebuiau tuinute in apa rece, ca sa iasa sangele mai usor, apoi fierte in caldare sau intr-o cratita mare, dupa care – spalate si calcate. Si asa luna de luna, an de an pana pe la mijlocul anilor ’90, cand au inceput sa apara in magazinele comerciale tot felul de Always si Helen Harper. Doamne, aceasta perioada trebuie sa fie insemnata cu rosu in istoria femeilor post-sovietice!

 

Dar stiti ce nu s-a schimbat deloc-deloc? Dreptul la intimitate a fetelor adolescente, care petrec o mare parte din zi la scoala si care nu au elementar o usa la cabinele de veceu, pentru a-si putea administra ingrijirile de care au nevoie in timpul menstruatiei. Pe de o parte traim in secolul XXI si avem iPhone 6+, pe de alta parte, in plin centru al Europei, sute de mii de fete nu au acces la niste conditii de baza ce tin de igiena umana. Si acesta este un subiect la care vreau sa ma intorc si cu ajutorul vostru.

 

Foto: Aceasta imagine, postata pe Instagram de artista Rupi Kaur, a fost interzisa, din motive ca ar incalca regulile retelei, reguli, care de altfel, nu pomenesc imaginile ce tin de menstruatie. Mai tarziu, dupa ce toata presa internationala a facut un mare tam-tam pe seama acestei interdictii bizare si medievale, imaginea a fost restabilita.

Sursa: feministing.com

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: June, 25