Din viață

Meseria nu (mai) exista

Intr-o lume in care transportul, tehnologiile si rețelele de toate felurile se dezvoltă in regim turbo, meseria nu mai exista.

Competentele sociale, ceea ce stim sa facem si putem oferi drept servicii, vocatiile si vivariumul de vise, atat de mari ca ne ia cu spasme, vor exista mereu. Mi se pare insa ca meseria, ca bratara de aur, va muri in anii inspre care mergem pe repede inainte.

Copiii nostri actuali si viitori vor munci de prin parcuri si avioane, gestionand afaceri sau multumind clienti prin videoconferinte, vor crea spatii multifunctionale in care se va lucra, scoli, gati si deservi laolalta. Niste comunitati in miniatura.

Meseria de medic, profesor sau avocat nu se va mai numi profesie, ci vocatie avansata in grad. Oricum profesiunile liberale evolueaza constant: nu putem avea pretentia ca o diploma ne va pune paine pe masa o viata intreaga, sa fim seriosi!

Celelalte artizanate sau, altfel spus, meseriile manuale, vor avea doar de castigat. In Europa occidentala a zilelor noastre, un brutar sau macelar este la fel de respectat ca orice alt meserias. Insa nici aceste meserii nu vor rezista acceptiunii clasice. Oamenii se vor intoarce la natura si la comunitate si-si vor coace painea singuri si poate chiar taia parul sau lemnele.

Dar poate aceasta lume exista deja?

Autor: Daniela Virschi
Foto: Shane Albuquerque

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: December, 11