Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 440
Femei

Nana Zina

Azi mi-am adus aminte de nana Zina. Mergeam spre casa, eram pe tocuri. Geanta devenise prea grea si m-am incovoiat. Atunci a aparut nana Zina, Zinaida Lavrietevna, in capul meu, cu ale ei vorbe: o femeie nu trebuie sa mearga ca o rubla de 5, o femeie trebuie sa mearga ca o rubla de 25.

Mi-am indreptat spatele. Piciorul mi s-a alungit. Geanta nu mai era atat de grea. Nana Zina stia ce stia despre coloana vertebrala, muschii abdomenului si increderea in sine.

Nana Zina a fost nascuta in 1930, in orasul Groznii, Republica Cecena. Avea sange rusesc, cecen si ingus. Era data dracului. Frumoasa foc, cu caracter, biblioteca si inele de la tzarul Nicolai, in casa caruia bunica ei lucrase slujnica. Ii vad si acum ochii mici, putin piezisi, strapungatori si iscoditori, parul masiv, pentru care se duce in fiecare saptamana la coafor, statura impozanta si zambetul generos, dar care impunea distanta si respect. Un zambet de regina. Cand mi-am adus azi aminte de ea, gura mi s-a umplut de gustul ceaiului negru, pe care il beau turcii – tare, aspru, ca mai apoi sa se lase cu un post gust dulciu, de harem si alifii orientale.

Aceasta femeie, unica mea nana, despre care legenda spune ca a insistat in fata preotului sa fiu botezata anume Diana, in cinstea Dianei de Poitiers, inspirata de romanul lui Dumas, „Cele doua Diane”, cand inca nici nu ma nascusem, o rugase pe mama sa ma dea dupa nastere familiei lor, dar mama, evident, refuzase. Atunci Zinaida Lavrientevna s-a rugat sa poata, cel putin, sa ma boteze.

Timpul petrecut la ea, la etajul noua din blocul de la ultima statie de la Sculeanca, cu balconul spre lac, mi-a ramas in memorie ca o dupa-amiaza de vara eterna, in care eu ma tolaneam pe patul din dormitor, intr-un apartament cu patru camere, cu sufragerie (noi locuiam in scara vecina, intr-o singura cameruta si imparteam bucataria si baia cu alta familie) si priveam toate lucrusoarele frumoase si neobisnuite cu care era imbracata casa lor, visand sa ma pot atinge macar cu varful degetelor de ele. Singura, in voia si nevoia mea.

Nana Zina conducea o Volga. Ea gatea, dar niciodata nu facea piata si nu scotea gunoiul. In familia lor, fiecare isi avea rolul si rostul. Cand am mai crescut si veneam sa o vizitez, imi dadea sfaturi ca de la femeie la femeie. Tin minte si acum ziua in care mi-a spus ca unui barbat nu trebuie sa-i oferi chiar totul din prima. O ascultam si radeam sub mustata. Ce-am avut de oferit (in termenii ei), oferisem deja.

In 2001, nana Zina s-a mutat sub Moscova, mai aproape de copii. Imbatranise, mutatul a fost anevoios. Apartamentul il vandusera pe banuti. Era in plina criza imobiliara. In urmatorii ani am pierdut legatura.

Nu mai stiu daca nana Zina traieste. Si nu stiu de cine sa intreb. Azi as fi vrut sa-i pun atatea intrebari. Sa fiu eu cea care o iscodeste. Cat de mult mi-as dori sa pot sta in bucataria lor, pe scaunul de langa geam, sa o ascult, sa-i prind privirile vii si sa-i simt mana uscativa cum ma atinge in treacat.

Dar cine oare intelege la 19 ani, ceea ce intelege la 35? Cati oameni au disparut din vietile noastre, pentru ca le venise timpul, iar noi inca nu eram pregatiti sa-i intelegem, sa le punem intrebari, sa-i ascultam, sa luam de la ei ceea ce aveau de transmis?

Eu posibil nu voi mai afla povestea ei niciodata, iar ceea ce mi-a spus ea, practic am uitat.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: May, 28