Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 440
Din viață

Nicos Grecul

Nicos se nascuse dintr-o relatie amoroasa a unei romance cu un grec. Avea poate vreo 70 de ani. Era batran, dar pe langa asta mai era si urat ca noaptea. Dar nu era varsta, era altceva.

Maica-sa murise tanara; atunci taica-sau il luase in Grecia. L-a invatat oleaca de greaca, oleaca de minte. L-a trimis inapoi; Nicos nu era ascultator, cu mama era din capul lui mai mult, cu taica-sau, care nu traise cu ei nici o zi, nu era deprins. A revenit in Romania fiind adolescent, si gasise primul job. Traducea din/in greaca pentru niste businessmani din Grecia. A prins repede ideea si peste cativa ani a luat bani de la taica-sau in imprumut, si-a luat o masina, si a inceput afacerea. Ducea fetele romance si moldovence la “pub’uri”. Eu deodata nu am prins ideea si l-am intrebat de doua ori: unde le ducea?

La pub mai, cateva luni lucrau, apoi acasa, mi-a raspuns el. Veneau cu bani grei inapoi. Altfel mureau de foame toti, si ele, si familiile lor. Mai ieseau seara cu clientii, patronii erau la curent. Era asa, cum sa zic, semi-oficial. Duceam trei-patru fete o data. Dimineata pe la 3 ma porneam din Bucuresti, sa prind vama. Daca nu o prindeam la ora ceea, asteptam o jumatate de zi si apoi ei aveau intrebari mai multe daca ajungeam la pranz. Is flamanzi, bre, la pranz. Trebuie de-i prins la cafea, is mai relaxati.

Ma intorceam inapoi spre seara dupa ce “le dadeam in primire”. Le mai invatam minte: tu vii sa faci bani? Ap’ lasa indragostirile si baietii. Vezi clientii care is mai batrani, carora le curg mucii dupa tine, fa. Acolo faci bani. Nu cu astia care n-au niciun golan, tineri si prosti. Lasa maritatu, stai 6 luni si faci bani de garsoniera, fa, ai sa gasesti mire de care vrei, asa, avand zestre.

Astea de la Chisinau, pe care le luam, erau mai putine, dar mai cerute. Frumoase si desptepte, foc! Nu numai de la Chisinau, in genere, moldovencele erau mai cerute. Is mai docile, blande, tac, rabda. Le duceam, patronii plateau mai bine pentru ele, stiau ca mai putine probleme or fi. Orice nu s-ar intampla.

Una, s-a indragostit. Patronul m-a sunat a zis sa vin sa ma lamuresc cu ea. Mai, primele luni, nu stia nicio limba. I-am zis, tu pentru ce ai venit aici? Pentru dragoste? Sau pentru ca sa o ajuta pe ma-ta care sta la pat? Maritata vrei? Asta cand o sa afle ce faci aici, ap’ repede o sa te uite. O facut bani fata. A venit cu 3 valize peste cateva luni – tot eu am luat-o si dus-o acasa. Mi-a multumit. Buni bani, grei bani faceau si ele si eu. Ei, amu ii altfel. Saracie, si nu ai ce sa faci.

***

Eu mergeam tacuta in taxi si ascultam. Imi era frica sa spun ceva, insa la urma m-am enervat. I-am zis ceva, el a ripostat. A zis sa nu le judec, ca mureau toti de foame. Am zis ca nu le judec pe ele. Am zis ca fiecare barbat, tata, sot, frate care le-a lasat sa plece si sa scoata familia si tara din mizerie e responsabil. M-am gandit ca omul asta e responsabil. Ca undeva noi toti suntem responsabili pentru alegerile facute de noi si de alegerile facute de altii. E un lant.

Dar m-am temut sa ma cert. Eram intr-o margine de Bucuresti, in taxi-ul omului asta amarat, si imi era frica. Frica de faptul ca tacuse la un moment si daduse muzica mai tare. Si m-am gandit, cate din noi in frica asta au cedat. Cate din noi au facut orice sa salveze pe altii, de la saracie, de la foame, de la orice. Dar nu s-au salvat pe ele.

Am ajuns la hotel, am platit mai mult decat a trebuit, si politicos am raspuns la kalispera. Mi-am muscat limba. Mi-am dorit sa ii spun un fuck you din toata inima, sa trantesc usa de la taxi, si sa-l blestem.

In loc de asta, mi-am luat bagajele si tacut, am intrat pe usa hotelului.

Tradatoareo, mi-a zis o voce.

You’re safe, mi-a zis alta.

 

Text: Cristina Hiraeth

Foto: Jiafeng Wong

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: January, 19