Social

Nimic nu pica din cer, nici chiar o gradinita ca lumea

Eu am avut cativa ani de gradinita aproape de cosmar. Apoi, copilul meu a trecut prin aceeasi experienta, doar ca in loc de trei ani, ca in cazul meu, el a facut un an si jumate de gradinita in Chisinau.

Din perioada sovietica, atunci cand pe noi ne inchideau in dulapul de sub chiuveta plasata in coltisorul-bucatarie a grupei sau ne aliniau in jurul copilului care facuse pipi in pat, cu ordinul de a arata spre el cu degetul si de a scanda “Ha-ha-ha, ce rusine!” au ramas foarte multe. Cu o singura diferenta – azi in acest proces cosmaresc sunt implicati si parintii.

Cred ca fiecare mama care are un copil de gradinita stie foarte bine dupa care principiu functioneaza lucrurile in institutiile prescolare de la noi. Ai dat cu banul – ai avut noroc. Ai principii si valori – iti tii copilul acasa. Sau iti deschizi propria gradinita in care el nu va fi tratat ca un copil de inamic al poporului.

Tot mai multe mamici incep sa vorbeasca despre abuzurile prin care trec copiii lor la gradinitile din Chisinau. Si acest fapt bucura. Ca educatoare care folosesc metode N.K.V.D-iste au fost si pe timpul cand eram noi pana la genunchiul broastei, despre ele insa, parintii nostri nu stiau. Sau nu vroiau sa stie. Sau aceste metode li se pareau normale. Cum, de altfel, li se par normale si acum multor parinti.

Reactia publicului la aceste mesaje disperate, venite din partea mamelor care au trecut prin cele sapte cercuri ale Iadului, alaturi de copiii lor inchisi in grupa in timpul matineelor, bruscati de educatoare sau dadaca, lasati fara patuc, este de inteles. Parintii cer numele acestor educatoare, numerele gradinitelor si sunt, virtual, gata sa linseze vinovatii.

Dar, ura seamana ura. Violenta naste violenta. O educatoare linsata nu va linsa si intregul sistem. Si, apoi, orice rasturnare violenta de situatie duce la alta situatie, care, intr-un final, va fi tot atat violenta.

Foarte putini, sunt, insa cei care vor sa aiba o pozitie. Sa initieze o schimbare. Sa ia initiativa in mainile lor. Sa puna umarul la miscarea acestei fosile uriase, care este sistemul de invatatmnt prescolar. Toti se plang. Toti comenteaza, asezati comod in scaunile din birouri sau in fotoliile de acasa. Toti vor o viata mai buna, copii cu un viitor mai luminos, putini, foarte putini sunt, insa, parintii care vor sa iasa din zona de comfort, sa se intalneasca cu alti parinti si sa se intrebe “Ce facem mai departe?”.

E mai usor sa dai cu banul. Si sa comentezi.

 

Acest editorial a aparut pe perfecte.md.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: June, 5