Din viață

Numele meu e Rosu

Bunica nu ma lua cu ea la biserica in doua cazuri: cand nu eram la ea in vizita si cand aveam ciclu menstrual.

 

Despre a doua cauza se vorbea foarte incet si in cuvinte codificate. „Avaria?” ma intreba bunica conspirativ, scrutand bucatarioara, nu care cumva sa gaseasca urechile fratelui, varului sau bunicului meu, aninate de o ata lunga de geamul cu rama albastra.

 

Eu sunt genul de om care nu intelege aluziile, apropourile si cuvintele codificate. La 11 ani nici atat nu le intelegeam. Iar cand bunica a pronuntat pentru prima data, misterios si intrebator, cuvantul „avaria”, eu am simtit ca ceva imi scapa. Ceva ce leaga femeile. Ceva care le face mai destepte, mai misterioase. Ceva care e foarte departe de mine. Am privit-o pe bunica, ca un bout in fata usii noi a grajdului, la care ea, incrundandu-se si oftand de prostia mea, a scazut si mai mult vocea si m-a intrebat direct „Menstruatie ai?”.

 

– Am…am raspuns eu foarte pierduta, rusinata, necajita.

– Inseamna ca nu mergi maine la bisrica.

 

Atunci s-au deschis portile Raiului in fata mea. Porti pline de sange menstrual si de promisiuni a sute de duminici in care eu voi putea sta acasa.

 

Am inteles cu mult mai traziu de ce nu pot merge la biserica in timpul ciclului. Sunt murdara. Desi, nu. Intelesesem, intuitiv, ca ceva nu este in regula cu mine si cu ciclul meu, chiar din prima zi in care aparuse. Aveam putin peste 10 ani. Cand am descoperit ca a inceput sa-mi curga sange de „acolo”, m-am rusinat. Nu intelegeam de ce, dar am tacut chitic si nu am impartasit vestea nimanui. De la mama, insa, unui copil nu prea ii reuseste sa ascunda indelung ceva atat de important.

 

Intr-o dimineata ea m-a chemat in dormitor si mi-a spus ca am devenit femeie. Hm…atunci aceasta perspectiva nu mi s-a parut deloc lumionasa. Poate felul in care a spus-o, grav, umpland spatiul dintre noi cu multa responsabilitate si zero amuzament, poate perceptiile mele ce insemna sa fii femeie, dar momentul in care aflasem ca ciclul menstrual e pentru aproape o viata si nu doar pentru un singur an sau o singura luna, m-a deprimat foarte mult.

 

Tema ciclului menstrual a fost foarte multi ani un tabu pentru mine. Era un subiect despre care nu vroiam sa discut. Iar cand mama ma aborda cu intrebari, dam apa mai tare, porneam aspiratorul sau raspundeam in doi peri, asigurandu-ma ca sunt la o distanta corecta de ea, pentru a ma face cat mai neauzita posibil.

 

Cele mai penibile momente erau cand priveam vreun film, alaturi de tata, fratele meu sau bunicul, sau toti odata, iar in timpul pauzei publicitare se scoatea cate un tampon si se baga in calimara cu cerneala ca sa ne convingem cat de absorbante sunt. In timpul unei astfel de vizionari, cand eram destul de mare deja, bunelu intreaba, de fata fiind doar barbati…si eu:

 

–  Da ce-i asta, ca nu inteleg?

 

Sub mine s-a deschis groapa. In care eu m-am bagat. Eram oricum moarta. Inima mi se oprise. Nu mai respiram.

 

– Asta e pentru femei. Pentru menstruatie – a raspuns decontractat tatal meu.

 

Mi-a luat jumate de zi ca sa-mi revin.

 

***

 

Acum e altfel. 90 la suta altfel. Publicitatea pentru produsele igienice cu destinatie speciala nu ma mai intimideaza, cu mama discut liber la tema, barbatului cu care sunt ii vorbesc, la fel, deschis si decontrctat despre bucuriile corpului femeiesc. Mai mult decat atat, eu mi-am indragit menstruatia. Aceasta este mica mea odihna lunara, curatirea mea fizica si emotionala. Nu-mi pot imagina cum s-ar trai fara ea, fara aceasta descarcare energetica in ritm cu fazele lunii.

 

Dar sunt si cele 10%. De ceva inexplicabil. De un fel de rusine, care oricum s-a depozitat undeva foarte adanc in mine. De un soi de ezitare vizavi de acest subiect, aceeasi ezitare pe care o simt atunci cand merg la farmacie dupa tampoane, iar farmacistul e un barbat tanar. Un barbat pe care nu-l cunosc si care nu ma cunoaste. Pentru a absoarbe si aceste 10 la suta, discut cu fata mea despre ce inseamna bucuria de a fi femeie, despre ziua in care ea va deveni femeie, o zi importanta, pe care o vom sarbatori impreuna. Despre cat de frumos ceea ce se intampla si se va intampla cu corpul ei, despre faptul ca atat cat voi fi alaturi de ea, sunt deschisa sa o ascult, sa o aud, sa o ajut sa treaca peste neintelegeri si ezitari. Si ca nu trebuie sa asculte de nimeni, cand e vorba despre corpul sau. Ca, la limita, ea poate sa asculte doar de mama.

 

Demult, cand abia intrasem in adolescenta, priveam un serila italian la canalul nostru public. Intr-un episod, mama si fiica erau intinse pe un pat, intr-un dormitor luminos, cu geamuri ce dadeau spre gradina si mare. Fiica o intreba pe mama:

 

– Cand va veni ziua cea mare si in viata mea?

– Degraba, scumpo…

 

Ele s-au imbratisat. In camera a intrat tatal. Toti trei au schimbat cateva vorbe despre menstruatia care intr-o zi va veni si la fiica lor. Si despre cum in acea mare zi vor fi toti alaturi de ea si vor sarbatori marele eveniment.

 

Eu am inghitit noduri. Eu n-am inteles nimic. Eu am descoperit ca sunt doua lumi paralele. Cea in care rusinea exista. Si cea in care ea nu exista.

 

foto: http://madeinart.weebly.com/

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: June, 5