Maraton

O caut în toate mamele, oriunde mă întorc

  Mama a murit la 45 de ani. De cancer renal cu multiple metastaze. În trei ani, de când nu mai este, am avut multe momente în care mă gândeam cum ar fi fost să ne fi vorbit despre ceea ce simţeam fiecare din noi atunci.

De ce n-am avut curajul s-o întreb ce simţea? O vedeam suferindă. O vedeam chinuită, până la neputinţă, de odioasa chimioterapie. O simţeam înfricoşată, în ciuda dârzeniei pe care şi-o impunea. Ea ştia că va muri. Eu ştiam că va muri. Ea nu zicea nimic. Eu nu ziceam nimic. N-aveam niciuna curaj.

Atunci, frica de necunoscut ne-a inhibat orice reacţie afectivă. Ne-a încuiat în noi şi ne-a lăsat să ne prăpădim încet.

Într-o zi, la spital, m-a rugat să-i scot brăţara şi să mi-o pun pe mână. Am făcut-o în tăcere. Apoi i-am luat mâna ei într-a mea şi am depus efort să nu plâng. Cred că a făcut la fel. În tăcerea acelui gest, ne-am vorbit atâtea…

În seara dinaintea înmormântării, mi-a explodat frica de necunoscut într-un plâns cumplit. Gândul că n-aveam s-o mai văd vreodată, îmi ruina sufletul. Mi-era frică de dorul ce avea să mă acapareze pentru totdeauna…

Acum realizez. Ne era frică să înfruntăm realitatea. La amândouă. Dacă vorbeam, o înfruntam împreună. Aşa, am înfruntat-o separat.

Aruncându-mi privirea peste fereastră, constat că azi avem soare.

I-am moştenit ochii…

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: March, 22