Fete pe drum

Obiectivele turistice de lângă Palas Iași

Orașul Iași, în ultimul timp, este tot mai cunoscut ca fiind o destinație pentru shopping, datorită proximității dar și a ofertelor din mall.
Aflați că puteți îmbina perfect atât cumpărăturile cât și un circuit cultural, mai ales că Iași-ul este în primul rând un oraș al culturii. Nu voi extinde aria geografică, mă voi limita să vă recomand câteva obiective turistice, care se află în imediata apropiere de Palace Iași și ar fi nasol să le ratați.

 
1. Palatul Culturii este în inima orașului, în fața mall-ului, clădirea este, de fapt, emblema orașului Iași. Acum găzduieşte 4 muzee – de istorie, etnografic, politehnic şi de artă.

De voi depinde cum vă organizați, dacă ajungeți să vizitați inclusiv muzeele, sau doar vă limitați la un tur în exteriorul clădirii.
În fața Palatului Culturii își ia începutul stradela pietonală, iar acolo sunt alte câteva obiective de importanță națională.

 

10735640_10152762990419534_1181484870_n
2. Mănăstirea Sfinţii Trei Ierarhi – concepută ca un ansamblu mănăstiresc tradiţional, este unul dintre cele mai renumite complexe de artă feudală românească. O magnifică broderie de piatră îmbracă în întregime zidurile bisericii. Şi cel mai important lucru, care trebuie menţionat despre Biserica Manastirii Sf. Trei Ierarhi e, că aici sunt depuse osemintele familiei ctitorului Vasile Lupu și ale domnitorilor Dimitrie Cantemir și Alexandru Ioan Cuza. Iar în muzeul mănăstirii veți găsi un exemplar din prima tipăritură moldovenească în româneşte, Cazania Mitropolitului Varlaam al Moldovei (1643).

 

3. Catedrala Metropolitană din Iași se află tot pe această stradă pietonală, pe bulevardul Ștefan Cel Mare. Monument istoric, una din cele șase catedrale mitroploitane ortodoxe din România.
În luna octombrie mulți pelerini vin din toată România să se închine la moaștele sf.Parascheva. Pe mine m-a fascinat interiorul catedralei, sigur o să vă placă dacă ajungeți pe acolo.

Dacă aveți mai mult timp liber, ați putea înainta până la Universitatea Alexandru Ioan Cuza și până la Parcul Copou. Dacă nu, atunci faceți cale întoarsă și treceți pe la Casa Dosoftei.

 

10721254_10152762990429534_554043407_n

 

 

4. Casa Dosoftei acum găzduiește Muzeul Literaturii, cu sute de manuscrise vechi, nici nu putea fi altfel, știind că încă de la începuri, din anii 1700~, acolo funcționa tiparnița lui Dosoftei.

Acest mini traseu va fura cel mult 2 ore din zi, în schimb, veți povesti mai mult despre cele văzute, decât despre cele cumpărate.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: May, 24