Lecturi

„Open secrets” de Alice Munro

Numele autoarei Alice Munro a fost pentru mine necunocut pana la finele anului 2013, cand dansa a luat Premiul Nobel pentru Literatura. De atunci, desi am avut fericita ocazie sa ma fac cu trei carti semnate de Alice Munro, doar in aceasta vara am deschis una dintre ele, si anume „Open Secrets”.

 

Alice Munro este scriitoarea femeilor. Ea scrie despre femei si pentru femei. Femei ordinare cu destine extraordinare, cuprinse intr-o existenta nepretentioasa. Destine care, intelegem pe parcurs, sunt asemanatoare cu destinele femeilor din jurul nostru, ca, de fapt, nimic nu este unic, extraodrinar si exclusiv. Toti traim o viata comuna.

 

„Open Secrets” este o culegere de 8 nuvele, care le are ca protagoniste pe 8 femei, toate locuind in aceeasi zona, prin viata carora trece cate un secret. Felul de a scrie a lui Alice Munro este voalat. De fiecare data, cand credem ca am inteles, apare cate un nou pasaj, cu deturnari de situatie subtile, care ne face sa mergem inapoi cu cateva pagini, sa cautam fraza care ar putea dezlega misterul, explica inexplicabilul. Si uneori nu ne reuseste. Daca misiunea unui scriitor este sa ne lase sa ne sculam de la festinul literar cu o mica pofta neimplinita, sa stiti ca Alice Munro se afla printre cei carora le-a reusit.

 

Din fiecare nuvela din „Open Secrets” s-ar putea construi un scenariu pentru un thriller sau o drama romantica. Mai mult decat atat, din fiecare nuvela din aceasta culegere s-ar putea construi un roman – materialul e bun, personajele bine schitate, iar temele fundamentale. Desi intotdeauna am sustinut ca lucrarile scurte sunt, de cele mai multe ori, superioare romanelor, anume aspectul fundamental al temelor abordate, a facut sa-mi para rau ca autoarea a ales sa le cioparteasca in nuvele scurte, sa nu le dezvolte si sa se multumeasca cu o tragere cu ochiul prin broasca.

 

Am inchis aceasta carte cu un sentiment de curiozitate si intentia de a citi si celelalte carti de Alice Munro, pentru a intelege ce fel de scriitoare trebuie sa fii ca sa iei Premiul Nobel, deoarece, desi „Open Secrets” este o lectura buna pentru o vacanta in care sa nu vrei sa-ti incordezi foarte mult creierul si inima, Alice Munro deocamdata nu m-a convins ca distinsul comitet Nobel are un gust literar impecabil. Ceea ce nu inseamna ca scrie rau.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: June, 25