Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 440
Lecturi

„Orlando” de Virginia Woolf

Orlando este una din cartile mai accesibile ale Virginiei Woolf si daca nu asi fi stiut ca a fost publicata tocmai in 1928, nu asi fi ghicit asta niciodata. Sa scrii atit de progresiv in acele timpuri, fiind femeie, e ceva de neimaginat pentru mine.

 

Cartea este o nuvela cu caracater semi-autobiografic bazata in parte pe viata iubitei autoarei Vita Sackville-West si explora tema genului si a transsexualitatii, a scrisului si a literaturii, a cautarii sensului in viata si a indentitatii personale, nu prin prisma sexului caruia apartii (barbat ori femeie), ci prin prisma calatoriei tale prin lume ca personalitate.

 

Eroul/eroina principala, Orlando, parcurge secole prin istorie de la epoca elisabetana si pina la inceputul secolului XX ca barbat in prima jumatate a cartii si apoi, devenind femeie, in a doua jumatate.

 

Nu va speriati de frazele complicate ale autoarei, cei care iubesc si pot citi, in limba engleza mai ales, vor savura in aceasta carte o engleza asa cum n-au savurat-o niciodata.

 

Citind cartea, te delectezi in descrierile detaliate ale naturii, ale starilor sufletesti a unei persoane care vrea sa creeze, ale nobilimii engleze si societatii literare de-a lungul istoriei.

 

Eu simt, intr-un oarecare fel, ca nu am niciun drept sa scriu vreo recenzie acestei autoare. Pentru mine Virginia Woolf este un geniu, o vizionara, o curajoasa care a adus o contributie imensa literaturii si feminismului.

 

Cartea a fost adaptata la teatru si film. In 1992 a aparut filmul Orlando cu actrita Tilda Swinton in rolul principal.

 

Orlando este cartea perfecta pentru a fi citita vara undeva in sinul naturii la iarba verde ori pe malul marii.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: September, 21