Lecturi

“paraLELE” de Vica Demici & Zina Zen

Desi Diana deja a scris pe blog despre aceasta carte, aparuta recent la Chisinau, am vrut sa imi scriu si eu neaparat impresiile. Diana a avut perfecta dreptate in postarea ei, de cind asteptam noi asa o carte in literatura contemporana din Moldova, scrisa pentru femei ca noi, o carte in care sa ne regasim, sa ne pierdem, sa ne relaxam si sa ne inspiram.

 

Am citit “paraLELE” dintr-o rasuflare si imi parea rau cind am ajuns la final, pentru ca vroiam mai mult. Vica si Zina sint absolut minunate, pe Zina o citesc de mult timp pe blog, pe Vica am descoperit-o acuma. Imi permit sa le spun pe nume, pentru ca le simt deja apropiate dupa ce le-am citit cartea, cu Vica parca asi fi mers in acelasi tren din povestirea “Podul de Flori”, pe cind eram studenta in Romania, si cu Zina parca as fi stat in acelasi bar din povestirea “Altfel”, chiulind de la lectii.

 

Eu, care in general nu sint fana a genului literar de povestiri scurte, pur si simplu m-am indragostit de aceasta carte, citeam si zimbeam si ma bucuram de toate emotiile trezite in mine de aceste povestiri. Vica si Zina au fiecare in parte un stil atit de unic si interesant de a scrie, dar atit de bine se completeaza una pe alta in carte.

 

Povestirea “Daruieste” a Vicai, cu care incepe cartea, te cutremura pina in adincul sufletului si te ajuta sa intelegi si mai bine adevaruri pe care le stiai deja.

 

Or, atunci cind daruiesti, a inteles prietena mea, supravetuiesti. Descoperi in labirintul propriei tale fiinte izvoare nesecate de armonie sau zen, sau nirvana, sau cum o mai fi numita acea stare de bine … viata … se pare functioneaza dupa principiul “daruieste si vei primi.

 

Povestirea “Poveste de iarna” a Zinei e, pur si simplu, magica si atit de adevarata.

 

Niciodata nu e tirziu, pentru nimic.  Toate intrebarile cu “de ce” si “de ne-ce” au un singur raspuns: Cind il intilnesti pe omul tau, intelegi de ce nu a mers cu altii.

 

Istoriile din carte sint pline de oameni obisnuiti cu vieti complicate, de dragoste, de umor si de tristete, de realitati si de vise.  Autoarele sint atit de deschise si de simple, dar, in acelasi timp, atit de intelepte si de adinci.

 

Va recomand cu drag tuturor sa cumparati si sa savurati cartea, iar pe autoare le rog, chiar le implor, sa mai scrie si sa publice alte carti neaparat.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: May, 23