Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 440
Evenimente

Adriana Boros: „A fi parinte este un proces de incercare si eroare continua”

Adriana Boros este un parinte constient, cu studiii in psihologie. Multi dintre cititorii blogului posibil o cunosc in urma atelierelor pe care le organizeaza sub egida Clubului Parintilor Constienti. De la un atelier la altul, locurile devin tot mai cautate, lista de asteptare tot mai lunga. Semn bun pentru noi.

Sambata, 23 aprilie, Adriana organizeaza o conferinta de parenting constient, la care vreau sa va invit. Adriana este un speaker foarte bun si are un dar deosebit de a interactiona cu publicul, ceea ce o face credibila si adevarata.

Pentru a afla mai multe despre eveniment si organizatoarea lui, am realizat un interviu cu Adriana, in care cu siguranta veti gasi multe chestii utile si care va va face sa vreti sa auziti mai multe, chiar din gura ei.

PS: in acest material a fost o lipsa totala de gestionare a presentei diacriticelor, dar sa am iertare, calculatorul meu nu le are.

conferinta

Ce inseamna parenting constient si cum ai ajuns sa-l descoperi?

Pentru mine parentare conștientă este un mod de viață. Este o călătorie permanentă înspre auto-cunoaștere și auto-depășire, o călătorie în care iubirea și respectul sunt pilonii de bază. Iubirea și respectul față de tine însuți, în primul rând, pentru că doar așa poți să oferi iubire și respect celor din jur.

Atunci când devenim părinți, pornim cu o imagine deja făcută despre ce înseamnă să ai un copil, avem o grămadă de teorii și planuri despre cum va arăta viața noastră împreună cu acel copil și avem o hartă a drumului pe care va merge în viață. Știm ce ne dorim să ajungă, știm ce grădiniță, școală sau meserie ne-am dori să aibă, știm cum îl vom alimenta, cum va dormi, ce cameră va avea, etc.

Când am rămas însărcinată aveam o viziune destul de clasică despre creșterea copiilor, pentru că doar pe asta o știam. De cele mai multe ori, însă, viața are scenariul ei :) Atunci când s-a născut Carol, lucrurile nu au mers absolut deloc conform planului de acasă. Tot ceea ce s-a întâmplat atunci a fost departe de tabloul imaginar pe care îl creasem. Și din cauză că pentru ceea ce trăiam nu m-a pregătit nimeni, a trebuit să acționez lăsând la o parte rațiunea și ghidându-mă după simțire. Unii îl numesc instinct. Mie îmi place mai mult SIMȚIRE. AM făcut lucruri care nu credeam că voi fi în stare să le fac, am depășit situații după care credeam că nu îmi voi mai reveni și am început astfel să mă conturez ca părinte și ca OM, în general. Cred că nașterea resetează tot ceea ce suntem noi până atunci, și ea nu este doar despre copil, dar este și despre noi într-o nouă viață, cu valori și viziuni noi, care ne dau peste cap de multe ori. Și avem nevoie de timp să înțelegem aceste schimbări și să acceptăm omul nou care am devenit.

În fiecare zi din viața mea de părinte învăț ceva nou și lucrurile se completează sau se rearanjează sau chiar se resetează, în funcție de ce lecție am învățat în ziua respectivă.

A fi părinte este un proces de încercare și eroare continuă, cu zile în care lucrurile merg așa cum ți-ai dori și zile când ai de învățat și de crescut.

Așa că parentarea asta conștientă a venit în viața mea pentru că era în mine, în primul rând. Și cred că fiecare dintre noi are noi acest potențial în interior.

Cred cu tărie că o relație părinte-copil autoritară afectează esența a ceea ce înseamnă a fi părinte și afectează însăși ideea de relație. Pentru mine relație înseamnă atunci când cei implicați se bucură de același statut și aceleași drepturi, atunci când nevoile individuale ale fiecăruia pot fi satisfăcute în situații de beneficiu pentru ambele părți (apropo, nu cred în compromis, deoarece acesta te setează că trebuie să dai ceva și asta într-un final întotdeauna duce la acumularea multor frustrări), atunci când viața emoțională este exprimată și acceptată și atunci când dragostea este necondiționată.

Cred că cele mai importante 5 aspecte atunci când vine vorba de parentare conștientă sunt:

 1. Crearea unui mediu sigur, unde copilul crește și se dezvoltă . Și aici nu mă refer la baricadarea ferestrelor și rotunjirea tuturor colțurilor din casă, dar mă refer la crearea unui mediu în care copilul să se simtă în siguranță prin grija permanentă, disponibilitatea părinților și posibilitatea de explorare și învățare într-un mediu reconfortant. Pentru că un om învață eficient atunci când se simte bine și în siguranță.

 2. Părintele trebuie să fie conștient de etapele de dezvoltare ale copilului și mai ales de partea neurologică, pentru că astfel putem adapta cerințele și așteptările noastre la ceea ce poate copilul.

 3. Satisfacerea nevoilor individuale ale copiilor (acceptare, apartenență, structură și limite, experiențe adecvate dezvoltării lor, etc)

 4. Comunicare empatică, bazată pe respect (dezvoltare inteligenței emoționale, comunicare bazată pe principii non-violente, ascultarea activă a copilului și implicarea acestuia în rezolvarea de probleme)

 5. Părintele este modelul cel mai viu pe care îi poate avea un copil și este modelul după care acesta își construiește întreaga viață

Ceea ce vom obține prin acest mod de creștere a copiilor este:

 • o relație bazată pe încredere, în care copilului nu îi va fi frică să se consulte cu părintele, pentru că știe că va fi ajutat să depășească o situație și nu pedepsit pentru că nu a știu cum să gestioneze situația.

 • vom reuși să înțelegem de ce copiii se comportă într-un anumit mod, să înțelegem că întotdeauna există niște cauze foarte concrete pentru care copiii fac anumite lucruri

 • ne vom schimba perspectiva prin care ne uităm la copiii noștri și vom învăța să nu mai operăm cu mituri ca: manipulare, alint, pierderea controlului, copiii învață prin frică, ierarhie

 • vom învăța să le oferim copiilor abilități și aptitudini de viață care să îi ajute să se descurce în jungla socială.

 • părintele devine acea zona tampon între copil și societate, unde copilul se va întoarce și va găsi acel spațiu de liniște și de acceptare care să îl ajute să facă față societății. Știu că foarte mulți părinți au frica asta că nu vor face față societății în care trăiesc. Răspunsul meu este că nici acum nu suntem adaptați. Doar încercăm să supraviețuim. Însă, oferindu-i copilului uneltele pentru a gestiona echilibrat ce se întâmplă cu el, oferindu-i copilului încrederea că ceea ce este el e suficient, oferindu-i copilului puterea de auto-cunoaștere, acesta nu va trebui să supraviețuiască, dar va contribui activ la a-și trăi viața după propriile reguli și propriile valori. Si va avea capacitatea să se auto-aprecieze și să îți cunoască adevăratul potențial.

 • Părintele nu este șeful absolut, dar este acel lider care însoțește copilul pe drumul propriei experiențe și propriilor lecții pe care le are de urmat pentru a-și atinge potențialul maxim.

 • sunt convinsă că prin investiția pe care o facem în primii ani de viața și prin construirea unei relații cu copilul, ne va fi mai ușor la adolescență, pentru ca imaginea și valorile noastre vor fi cele care ghidează copilul. Și nu se va lăsa atât de influențat de mediu. Pentru ca va primi acasă ceea ce alții primesc de la mediul de influență: acceptare și sprijin.

Cat este de greu sa ne lasam de vechile practici de crestere si aducare a copiilor si sa le adoptam pe cele noi?

Nu prea știu cum să răspund la această întrebare, nu aș vrea să îi descurajez cei care ne citesc în acest moment :) Pentru că unicul răspuns pe care îl am este că e cea mai dificilă chestie pe care o vei avea de făcut în viața asta :) Pentru că a schimba practici vechi și a pune în practică viziuni noi, este necesar să te reconstruiești pe tine însuți. Atât la nivel fiziologic, prin reconfigurarea schemelor de gândire întărite minimum 20 de ani și prin schimbarea legăturilor emoționale pe care le avem foarte adânc întipărite în noi.

Cred că acesta este un proces continuu și de multe ori arată ca o luptă cu tine însuți pentru a depăși propria dramă și rescrie povestea ta.

Este foarte important să înțelegem că schimbările acestea nu se produc peste noapte. Faptul că rezonez cu aceste viziuni, că simt că mă regăsesc pe acest drum, este doar primul pas din ce înseamnă parentarea conștientă. Mai departe este un exercițiu enorm de voință și conștientă de sine, prin care ne schimbăm modul în care ne exprimăm, vorbim, ne adresăm și mai ales modul în care ne uităm la copiii noștri. Și de multe ori vom greși, ne vom întoarce la vechile automatisme și va trebui să o luăm de la capăt. Dar prin exercițiu și repetare, vei fi cu un pas mai aproape de a construi o relație armonioasă cu copilul tău.

Ai fost un parinte constient din prima clipa sau ti-a trebuit ceva timp ca sa intelegi ca vrei sa-ti cresti altfel copilul?

Acum câteva zile am avut parte de o aniversare. S-au împlinit 4 ani de când am organizat primul atelier sub egida Clubul Părinților Conștienți. 18 aprilie este o dată foarte importantă pentru mine și partenera mea, Polina Hapco, pentru că atunci am avut curajul să punem în cuvinte concrete tot ceea ce trăiam noi ca și părinți. Faptul că amândouă suntem cu background în psihologie a avut mult de cântărit în modul în care am evoluat ca și părinți. Asta ne-a ajutat să conștientizăm că vrem și că putem face lucrurile altfel. Mai cred că experiența de a deveni părinți ne-a făcut să conștientizăm multe lucruri legate de noi și de propriul drum parcurs până atunci. Ne-a făcut să chestionăm, ne-a făcut să simțim și ne-a făcut să ne dorim să mergem pe un alt drum decât cel pe care îl știam mult prea bine.

Prima dată când am citit o carte de parenting conștient am experimentat acel moment evrika, în care parcă dintr-o dată descoperi pus în cuvinte ceea ce tu simțeai, dar nu aveai curajul să vezi și să accepți. SI din acel moment nu mai există cale de întoarcere. Cred că multele cărți citite m-au format ca și specialist în parenting, dar părinte conștient am devenit alături de copilul meu. În fiecare zi am avut de învățat lecții noi despre mine și despre lume. În fiecare zi am mai descoperit o părticică din cine sunt eu ca om și am încercat să mă văd, să mă accept și am învățat să mă iubesc.

De ce este atat e complicat sa ne iubim si sa ne respectam copiii?

Cred că răspunsul este foarte simplu. Pentru că noi nu am simțit că am avut parte de asta. Nu avem modele reale care să ne fi arătat cum arată dragostea necondiționată și cum arată respectul sincer, format datorită modului în care celălalt se comportă. Noi am învățat că formarea unui om se face prin frică și condiționare, am învățat că autoritatea este sfântă și respectul vine implicit prin conturarea acelei autorități. Dragostea, exact ca și sexul, era tabu. Prea multă dragoste exprimată duce la copii alintați, care nu știu ce înseamnă ierarhia și care nu pot fi controlați. Prea multă comunicare complică viața care și așa este grea. Ideea de a satisface nevoie personale este considerată si acum cea mai mare formă de egoism. Și exprimarea emoțională este apanajul celor slabi.

Este foarte complicat să iubești necondiționat atunci când nu știi cum se face asta. Este și mai complicat să creștem copiii altfel, pentru că nu deținem instrumentele necesare de a face lucrurile diferit. Este mult mai ușor să mergem pe drumul deja cunoscut. Este mai sigur și presupune mult mai puțină introspecție.

De ce crezi ca au cea mai mare nevoie parintii din Moldova?

În timp ce răspundeam la întrebări, am ales să las aceasta la urmă. Având în vedere că nu există răspunsuri corecte, am să scriu primele lucruri care mi-au trecut prin cap. În primul rând, au nevoie să înțeleagă că ei sunt modelul real după care se vor raporta proprii lor copii. Si valorile transmise nu se iau din ceea ce vorbim sau credem că gândim, dar se preiau din ceea ce facem. Este foarte important să devenim conștienți de propria persoană. Și atunci când avem orice fel de interacțiune cu copilul nostru, sa ne întrebăm. Ce vede acum copilul meu? Ceea ce fac vreau să văd oglindit în copilul meu? Ce fac acum îl ajută pe copilul meu să devină adultul echilibrat, care să poată avea o viață împlinită? Mă simt bine în interiorul meu atunci când mă uit la relația pe care o am cu copilul meu? Ceea ce eu îi arăt copilului meu este ceva ce cred cu adevărat sau transmit mai departe modele gata ambalate?

Și mai cred că părinții au nevoie de stabilitate și încredere în ziua de mâine. Pentru că stabilitatea ne ajută foarte mult să ne conectăm cu noi înșine și ne ajută să creștem și să ne conștientizăm propria valoare.

As vrea să conștientizeze cât de importanți suntem pentru societate și că depinde de noi, în mare parte, cum va arăta generația următoare. Și cred că au nevoie să înțeleagă ce putere de schimbare au de fapt. Și că prin ei vom putea să obținem o societate mai curată, mai echilibrată și mai orientată spre dezvoltare.

Cine trebuie sa vina la conferinta ta?

De când m-am hotărât că vreau să fac această conferință, mi-am spus mie că nu vreau să fie o conferință clasică. Pentru că dincolo de teorie, eu cred în puterea poveștilor de viață și a exemplelor concrete

Cine simte că are nevoie de un imbold, de un moment de inspirație sau simte că are nevoie să se conecteze la o energie diferită de cea care a experimentat-o până acum, poate să vină și să simtă împreună cu mine ce înseamnă să începi această călătorie și să găsească sprijinul de care are nevoie pentru a începe să se cunoască pe sine.

Și știu că dintr-un anumit punct de vedere, ceea ce am scris mai sus suna prea filozofic, dar așa sunt eu. Cred în procese de conștientizare, cred în forța comunității și îmi doresc ca prin această conferință să aducem împreuna mult mai mulți părinți care vor putea să își aducă contribuția la modul în care această societate trăiește și se dezvoltă.

Sigur că vom discuta și chestii concrete legate de ce putem face pentru a reuși să clădim o relație armonioasă cu copiii noștri, vom discuta despre ce înseamnă parenting conștient și vom identifica niște pași simpli prin care să îi ghidăm pe copiii noștri. Vom discuta cu ce putem înlocui vechile tehnici și mai ales vom avea o sesiune de întrebări și răspunsuri unde părinții vor putea să se exprime și sper să reușim să găsim împreună soluții concrete la probleme cu care se confruntă.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: April, 23