Fete pe drum

Pariziencele

Pariziencele chiar exista.

Cand esti femeie si vrei sa scrii despre alte femei, trebuie s-o iei delicat. Sa nu-ti dai invidia pe fata sau sa fii prinsa ca te mananca gelozia. Dar nici superioritatea nu e bine s-o arati. Sau aroganta. Sau ignoranta.

Deci, cand scriu despre alte femei incerc sa fiu impartiala si, pe cat posibil, echilibrata.

Pariziencele sunt si ele femei. Nu atat de gatite, in sensul in care intelegem noi gateala. Dar cu mai multe esarfe de calitate. Mai suple decat media din Moldova. Cu unghii scurte. Uneori rosii. Alteori visinii. Cu bijuterie fina. Sau extravaganta. Pe cele cu bijuterie extravaganta, mascata, asimetrica, le poti din start pune in categoria „bobo”, adica boema-burgheza. Pariziencele poarta parul natural. Sau, cel putin, el arata de parca  abia acum au iesit din dormitor, dupa o noapte activa. Cu vin si cascaval inainte de preludiu.

Multe femei poarta parul scurt. Scurt in sens de scurt, fara suvite lasate sau alte figuri de stil foarte prizate de coafezele din Chisinau. Scurt si net.

Pariziencle se imbraca simplu. Un simplu ce costa. Pantalon, pantof cu toc mediu, pardesiu, geanta de piele. Si esarfa. Obligatoriu. De cand sunt aici nu prea am observat rochii. Probabil, inca nu e sezonul. In schimb, pariziencele isi poarta foarte frumos copiii. Minimum doi de mama. De obicei, trei. Am vazut mame cu patru si cinci copii. Suple. Vesele. Relaxate. Nu stiu cum or fi fiind ele acasa, dar pe strada aceste mamici-eroine arata foarte demn si feminin.

Pariziencele se machiaza putin. Dar bine. Gurele rosii nu sunt o legenda. Ele sunt peste tot. Mari, vorace, provocatoare. Ruj de la „rouge” este ca o declaratie a feminitatii si, totodata, a puterii. De aceea ca ele sunt puternice. Iar o femeie puternica poarta gura rosie, nu?

Pariziencele fumeaza. Pe strada. Pe terasa. In fata unui local, seara. Nu am vazut nicio parizianca sa se doseasca pentru a fuma. Tigara este asumata. Si fumata elegant.

Dar daca e sa facem o comparatie intre femeile noastre si cele din Paris, stiti care e cea mai mare deosebire? Mimica. Mimica lor care s-a format dupa o viata in care ele nu au fost inacrite, invidioase, nemultumite, carcotase. O mimica de femei tolerante. Toleranta venita din refuzul de a se implica in chestii ce nu le priveste. Poate din lene, poate din comoditate, dar poate din inteligenta.

N-am vazut nicio parizianca care sa se uite in gura barbatului sau si sa fie mandra de ce mascul poarta la brat. Ea este tot atat de buna ca si el. El este tot atat de bun ca si ea. Si ei nici nu-si dau seama de acest fapt. Deoarece ei nu-si imagineaza ca ar putea fi altfel.

Daca m-ar intreba cineva ce as vrea sa luam noi, moldovencele de la ele, raspunsul ar fi – putinul. In contextul „less is more”.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: February, 23