Maraton

Pe vârf de munte: ce urmează?

De câteva luni sunt într-o stare de entuziasm legată de schimbările de stil de viată pe care am hotarât să le intreprind. Toate au inceput mai demult, acum un an şi jumatate, când mi-am dat seama că modul de viată sedentar (munca de birou, scuza ca am copil mic şi nu am timp să ajung la sală) combinat cu placerile gustative dulci nu vor avea rezultate bune în câţiva ani, dacă mai continui în acel ritm şi ca, în curând, nu voi mai avea cu ce mă îmbrăca pentru că nu mă va mai încapea nicio fustă. Pe atunci se întâmplase să aflu despre regimul pe bază de post intermitent („intermittent fasting”) pe sistemul de 5:2, adică două zile din săptămână mănânci doar o singură masă pe zi (2 zile de post). Ambiţioasă cum eram, am început cu trei zile pe săptămană şi peste trei luni slăbisem cu vreo 6 kilograme. Am reuşit să menţin noua greutate vreo jumătate de an, dar corpul s-a răzvrătit şi m-a pedepsit cu o foame de lup; au venit şi sărbătorile şi aşa m-am trezit cu toata greutatea inapoi, plus vreo 2 kile în plus. „Not pretty”, cum ar zice americanii. A urmat o perioadă de alimentaţie foarte dezordonată (gustări la diverse ore, vizite pe parcursul zilei la cantina de la serviciu pentru prăjituri) şi dezamăgirea că sistemul de exerciţii pe care îl adoptasem de un an nu mă ajuta să slăbesc (ceea ce ar fi trebuit să îmi dau seama de la început, fiind un sistem de tonifiere a muşchilor şi nu neapărat de ardere a grăsimilor; se numeşte Pure Barre, pentru cei interesaţi). 

Am avut norocul ca la începutul acestui an la serviciu să se deschidă o sală de sport sponsorizată de compania mea şi aşa m-am înscris, mai mult din comoditate, pentru că este aproape. Astfel a inceput „schimbarea mea până la capăt”. La sala de sport am inceput să particip în fiecare zi la antrenamente cu antrenor în grupuri de până la 10 persoane. Exerciţiile cu greutăţi sunt complexe (gen flotări, aşezări, abdomene), iar orele de cardio nu sunt simple alergări pe banda, ci exerciţii pliometrice (gen burpees). Dar cea mai mare schimbare pentru mine a fost posibilitatea să stau de vorba cu antrenorul şi să îmi stabilesc – pentru 21 de zile – nişte modificări de stil de viaţă care să ma aducă pe calea cea bună. El m-a ajutat să inteleg ca scopul este una (de ex. pierderea în greutate), dar cum ajungi acolo este altceva, şi doar adoptând nişte obiceiuri pe care să le poţi practica zi de zi vei obţine rezultate pe termen lung. Ca să menţin cursul, trebuia în fiecare săptămână să îi prezint antrenorului lista cu ce obiceiuri am urmat în fiecare zi. Cele patru obiceiuri pe care le-am practicat în acele trei săptămani, zi de zi (fiind permisa o aderenta de 90%) au fost:

  • Strict doar trei mese pe zi, fără gustări
  • Exclus carbohidraţii procesaţi şi dulciurile
  • Mişcare în fiecare zi (chiar dacă e doar o plimbare de 10 minute)
  • Minimum 8 pahare de apă pe zi

În trei săptămâni am dat jos două kile şi jumătate. Dar cel mai important este că am adoptat aceste obiceiuri în continuare şi am schimbat nu doar cum/când mănânc, dar şi ce mănânc, cu accent pe proteine şi grăsimi sănătoase, nuci, fructe şi legume, mai puţin carbohidraţi. Mă feresc de bombele calorice rezultate din combinaţia de zahăr şi grăsimi (ca îngheţata sau prăjiturile), în schimb nu mi-e frică de mâncarea cu multe calorii dacă acestea provin din grăsimi sănătoase (ulei de masline, avocado, nuci, ulei de cocos); acestea sunt foarte importante pentru că grăsimile menţin starea de saţietate până la urmatoarea masă. O cafea pe zi obligatoriu – suprimă pofta de mancare. Nu simt că ţin regim, pentru că nu mi-e foame. Deşi am slăbit în ritm mai lent dupa primul efort de trei săptămâni, totuşi simt că pot continua acest stil de viaţă pe termen lung, şi acesta este elementul cel mai important pentru menţinerea unei greutăţi optime.

În incheiere, aş vrea să vorbesc puţin despre elementul „De ce?” De ce vrei să slăbeşti? De ce vrei să faci curăţenie generală? Ce te motivează să continui şi să depui efort să trăiesti sănătos (pentru că hai să recunoaştem, este un efort)? Răspunsul depinde de fiecare, dar pentru mine a venit şi pentru că mă apropii de vârsta de 40 de ani şi mi-am dat seama că am lăsat în urmă aproape o jumătate de viaţă. În faţă mai am o jumătate şi m-am întrebat cum vreau să o trăiesc? Sunt în vârf de munte acum – ce urmează? Coborarea, sau menţinerea în vârf? Să mă înconjoare bolile, imobilitatea, artrita? Sau să am o viată plină de activităţi, alături de familia mea, cu un corp funcţional, mobil şi sănătos din punct de vedere metabolic? Raspunsul e clar: vreau să îmi funcţioneze genunchii până la adânci bătraneţe, vreau să îmi revin repede din răceli şi infecţii, vreau să dorm bine noaptea, vreau să mă bucur de o mâncare gustoasă, vreau să am un corp puternic care poate să participe în activităti în aer liber împreună cu copilul şi soţul meu.

Includ mai jos câteva link-uri cu informaţii care m-au ajutat să inţeleg şi să adopt schimbările. Oricine vrea să mă contacteze pentru informaţii sau schimburi de idei, o poate face la lucialeahu[at]gmail[dot]com.

Articole:

Despre „De ce?” http://www.precisionnutrition.com/reasons-to-lose-weight

Despre obiceiuri http://mystateoffitness.com/the-power-of-changing-one-habit-at-a-time/

Despre pericolul dietelor

http://www.nytimes.com/2016/05/08/opinion/sunday/why-you-cant-lose-weight-on-a-diet.html

http://www.nytimes.com/2016/05/02/health/biggest-loser-weight-loss.html

Schimbarea pe viata (daca cititi doar un articol, cititi-l pe acesta)

http://www.vox.com/2016/5/10/11649210/biggest-loser-weight-loss

Un alt mod de a mânca

http://well.blogs.nytimes.com/2016/01/07/rethinking-weight-loss-and-the-reasons-were-always-hungry/

 

Text: Lucia Weise

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: May, 19