Arta

„A perdre la raison”. Un subiect tabu.

Cand prin 2007 la stiri au anuntat ca o mama din Belgia si-a omorat cei 5 copii, eu n-am judecat-o. Priveam usa casei lor mari si o intelegeam. Eram in plina depresie, fapt negat de toti cei din jurul meu. In acel moment simteam fiecare stare prin care a trecut nefericita mama, pana a pus mana pe cutit si si-a ciopartit familia. Ea demult nu mai traia. Doar ca nimeni nu vedea asta. Si apoi, cine ar vrea sa vada cu ochii mari deschisi deriva in care se afla un apropiat? Cine are destul curaj pentru a pune intrebarile corecte? Cine poate sa-si asume responsabilitatea „aflarii alaturi”? Nimeni. Cu atat mai putin un sot, care te-a cunoscut altfel si vrea sa te vada altfel.

 

„A perdre la raison” este filmul unei astfel de mame. Si sa stiti ca ele nu sunt rare. Pe langa fericirea pe care incearca sa o afiseze multe familii cu copii mici, in multe din ele se joaca si o drama tacuta. Difera doar gradul de implicare al tatalui. Unii sunt aproape, altii sufera de boli de ochi. Povesti sunt mult, mult prea multe pentru a fi neglijate. Mame care sufera in intuneric in fiecare noapte. Mame care au ganduri suicidale, mai des decat avem noi pofta de o tigara sau de o cafea. Mame care lupta zi de zi pentru a nu cadea. In hau. In moarte. In negare.

Priviti filmul. Urmariti curba evolutiei relatiei celor doi. Neputinta si comoditatea sotului, care mai tarziu se transforma intr-o forma sofisticata de violenta. Mlastina care o trage incet pe sotie. Al treilea personaj, care ii tine legati de el pe cei doi, lipsindu-i de viata, de putere de decizie, de libertate. Incapacitatea ei de a face fata situatiei, de a se rupe, de a fugi. Si, pana la urma, unde fugi cu 4 copii mici? Cat de departe poti sa ajungi? Si daca nu poti?

 

„A perdre la raison”, paradoxal, e filmat de un barbat, care a reusit sa prinda starea femeii care se scufunda. Acum sunt curioasa sa vad un film la aceeasi tema, filmat de o femeie. Recomand, deci.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: February, 23