Fete pe drum

Pericolele mexicane

Pericolele mexicane sunt multe si iminente. Despre asta mi-a spus fiecare al doilea om care a aflat unde ma duc sau, mai recent, unde ma aflu. Primele zile asa si ma simteam. Ca intr-un joc video plin de obstacole. Drumul pana la magazin? Camuflaj. O plimbare seara pe bulevard? Camuflaj dublu. Pasi atenti. Vocea mica. Pentru ca e periculos. Pe urma mi-am dat seama ca in tara noastra lucrurile nu stau mai bine, doar ca la nivel oficial inca nimeni nu a declarat ca toti traim intr-un stat plin de pericole si ca o calatorie simpla cu maxi-taxi ne poate costa viata. Nu azi, atunci maine.

 

Cred ca si eu ca e periculos in Mexic. Aici se sechestreaza oameni, dispar oameni, se taie capete, se impusca in multime cand vreun boier narco are niste chestii de impartit cu alt boier narco, politia e corupta si participa in scheme dubioase.

 

Exact ca in Moldova. Cu mica diferenta ca la noi boierii nu sunt narco. Cel putin oficial. Alta diferenta este ca rahatul zilnic in care noi traim devine insuportbabil cand afara e glod sau – 15 grade si cand ai de platit facturi care sunt la inaltimea salariului tau de om care nu lucreaza in proiecte sau in alte structuri glamuroase. In Mexic e cald si asta salveaza situatia. Afara miroase frumos a portocali infloriti, a guyaba si papaya coapte, hipsterii misuna prin cartierele construite in stilul mid century, beau cafele de la agricultori organici, mananca traditional in interpretare minimalista. Oamenii mai saraci ocupa centrul, masoara distantele intre catedrale si piete, privesc cu gura cascata spectacolele stradale, mananca trestie de zahar si soric cu chili si lime. Ei se bucura de viata asa cum pot. Asa cum le este la indemana. Si chiar se bucura. Nu ai sa vezi niciun mexican care este indispus, brutal, arogant. Prostie este si la ei, doar ca atunci cand iti este servita cu umilitate, ti se pare mai putin grava.

 

In pofida a ceea ce credem noi despre Mexic si mexicani, atmosfera de aici nu este kitsch-oasa. Acesti oameni au stiu sa-si pastreze cultura si s-o valorifice. Sigur, sunt si din cei care se rusineaza de ea, mai ales pentru ca nu vor sa fie asociati cu taranii inculti, dar asta nu-i impiedica pe acestia sa-si vanda mestesugitul prin pietile orasanesti si astfel sa-si castige existenta.

 

Eu voi mai povesti despre Mexic. Azi am vrut doar sa spun ca de departe, de pe alt continent, Moldova pare cu mult mai periculoasa decat orice tara din America Centrala.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: July, 18