Jurnal

Povestea mea de oaie proasta. Sau Madonna lui Tizian

Lupul Sur scria cum se plimba in pantofi cu toc si geaca din bucatele de piele pe strada Muncesti la 1 noaptea si cum a dat de un oarecare Plahotniuc, dar nu i-a dat… nici macar o sansa.

 

Eu cred ca mai toate din noi au cate o poveste personala de oaie proasta. Fie in pantofi cu toc, fie in fusta scurta, fie in camasa incheiata pana sub barbie. Asta nu conteaza.

 

Povestea mea de oaie proasta a fost  la 15 ani. Invatam in centru, iar dupa lectii neaparat stam cateva ore pe Aleea Clasicilor. Uneori singura, alteori cu prietenii. Pentru mine nu era o noutate sa fiu acostata de fel de fel de artisti, pictori, pensionari, mari artisti si aceia – aveam un profil deosebit. Eram deja obosita sa tot aud cum seaman cu nu stiu care Madonna a nu stiu carui Tizian. Domnisorica stramba din nas, zambea misterios si ii trimitea pe toti la plimbare.

 

In dupa-amiaza ceea eram indragostita lulea de un descreierat dintr-un liceu apropiat. Stam si-mi plangeam soarta cu lacrimi amare. Impleteam in cap scenarii de vendetta, de dragoste pana la capatul zilelor, de moarte subita si cum toata lumea va plangea deasupra sicriului meu, in care eu, Madonna lui Tizian, in rochie alba de mireasa, care nu am ajuns sa fiu, cu carliontii mei luciosi si lungi, voi avea un zambet de invingatoare. Asa visand, se aseaza langa mine un artist. De o varsta cu tata, aveam sa aflu. Ei bine, daca acum un barbat, care e de aceeasi varsta cu tata, inca mai are vreo sansa, cel putin ipotetica si indepartata, atunci simpla idee ca as putea place unui nenica de 42 de ani, ma baga in cea mai mare stupoare. In acea dupa-amiaza, insa, ratiunea se dusese la culcare. Oriucum ma gandeam sa mor. Si daca s-o fac, las’ sa fie cu efect.

 

Deci, domnul artist, care chiar era artist, pictor de profesie, m-a invitat sa-i pozez. Profil, gura, nas, Madonna, Tizian. Acelasi cantec. Am zis – ok, fie. Merg. Si am mers.

 

Artistul m-a dus in atelierul lui. Mi-a pus dinainte un castron cu capsuni, care abia aparusera. Cam verzi. Dar capsuni. Imi aratase gospodaria lui de artist. Si incuiase usa… Intre timp, nu uitase sa-mi spuna cat de nesimtiti sunt tinerii de azi, cum el va sti sa aiba grija de o fata frumoasa de 15 ani, cum eu am un profil de zeita, madona si nimfa, toate impreuna. In clipa urmatoare m-am trezit cu limba lui in gura mea. Tehnic, acela fusese primul sarut din viata mea.

Iata atunci era cel mai prielnic moment sa mor. Greata ma invaluie si acum cand imi aduc aminte. Am sarit ca arsa. L-am impins. Am facut un salto pana la usa. Am tras de ea ca o dementa. Pana el mi-a descuiat-o. Intre timp, nu a ezitat sa-mi spuna ce greseala mare fac, reactionand asa, ca el are doar intentii frumoase, ca nu este un oarecare Petrica de 16 ani, care nu stie sa iubeasca…

 

Dupa acest eveniment, de cate ori il zaream prin centru, ma ascundeam. Prietenele mi-au spus ca m-a cautat de cateva ori in jurul scolii.

 

Apropo, este un pictor cunoscut si apreciat. Dar nu insistati, nume nu dau.

 

Cand Ilinca era in clasa I, am dat cu ochii de el de cateva ori in troleibuz. Nu stiu daca m-a recunsocut. Sau daca ar fi putut. Trecusera 15 ani. Eu nu mai aveam nimic din nimfa. Poate doar din Madonna lui Tizian.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: June, 5