Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 440
telefonul mobil in scoala
Social

Profesorii care se tem de telefonul mobil


Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Putin dupa inceperea anului de invatatmant, am primit un mesaj de la o mamica:

 

Diriginta clasei a pus elevii la inceput de an scolar sa semneze un document pe care l-a numit „Fisa de post al elevului”… Una din reguli de respecat suna astfel „Ma oblig sa nu postez pe internet diverse filme, imagini, comentarii ce ar denigra imaginea mea, a colegilor si a liceului, in general”.

Prima mea reactie a fost una pozitiva si nu intelegeam de ce mama s-a alarmat. Discutand, i-am inteles temerile. Acestea erau legate de faptul ca prin astfel de cerinte, copiilor li ingradea una din putinele posibilitati de a dovedi ca ei sunt tratati in ultimul hal, ca in scoala se colecteaza bani, benevol-obligatoriu, ca profesorii discrimineaza unii elevi sau chiar se mai intampla sa utilizeze forta fizica.

Cand am postat intrebarea pe pagina de Facebook a blogului, reactiile pe care le-a starnit mi-au confirmat inca o data legitimitatea ingrijorarii mamei.

 

Eu tot cred că este un act de presiune psihologică a elevilor. Se crează o senzație că școala vrea să se asigure că elevii vor tăcea, indiferent de situațiile la care vor fi martori. Sunt absolut împotriva acestui instrument de intimidare.

 

E posibil sa fie inspirat, intr-un fel, de istoria scolii elitiste nr. 57 din Rusia. Acolo, la fel, elevii au fost pusi sa semneze un „memorandum”.

«В 2005 году мы первый раз пытались что-то сдвинуть. Тогда школьники-гуманитарии начали писать в ЖЖ посты с критикой учителей истории и намеками на проблему. В ответ Борис Меерсон и учитель права Андрей Петроковский составили „Меморандум”, запрещающий ученикам „диффамацию учителей”. Это было оформлено как некий документ нравственности, позволяющий выгнать любого ученика, который сообщает неприятные сведения об учителе публично»

11 ani mai tarziu, acest Борис Меерсон a fost acuzat de pedofilie in baza mai multor marturii ale fostelor eleve. Chiar daca as vrea sa cred ca astfel de documente se fac pentru securitatea elevilor, de obicei, ele se fac pentru a mentine scoala ca un ecosistem inchis in care incalcarile grave sunt trecute sub tacere.

 

fara a discuta „legalitatea” acestui document, copilu’, intr-o situatie nasoala, pe care ar fi filmat-o, ii poate da unui parinte materialul, pentru ca cel din urma sa-l faca public.

 

Atunci mi-am adus aminte de invatatoarea Ilincai, care, vazand ca butonez in telefon in timpul sedintei cu parintii (cei care au lucrat in media, stiu la ce ora se termina munca in redactie), a inceput sa ma invinuiasca ca as inregistra ceea ce spune. Stranie reactie. Or, numai un om care are ce ascunde si care e constient ca ceea ce spune nu e tocmai legal, poate avea astfel de izbucniri.

Sunt intru totul de acord ca in scoala nu au ce cauta telefoanele mobile. Dar cand acestea au devenit arme de calmat unii profesori prea zelosi, sa-i deposedezi pe copii de ele, inseamna sa ii lasi fara dreptul la auto-aparare.

Saptamana trecuta am ascultat o inregistrare facuta de o liceeana. Era in timpul unei lectii. Profesoara tipa. Tipa ca din gura de sarpe. Numea copiii in tot felul. Si fiti siguri, ea nu este unica profesoara care tipa la copii. Deci, imaginati-va ce e in capul unui elev, la care, din 7 lectii, 4 profesori striga. Si, ajungand acasa, incep strigatele parintilor. Dar, iarasi, de ce sa va imaginati. Aduceti-va aminte cum a fost cand erati eleve/elevi.

Da, iata ca am ajuns sa inarmam copiii cand ii trimitem la scoala. Si asta in timp ce in tarile spre care tindem atat de mult, telefonul mobil este strict interzis in scoala. Dar din alte motive.

Eu cred ca tema telefoanelor mobile in institutiile de invatamant nu mai poate fi neglijata. Pe de o parte, acestea pot fi folosite impotriva copiilor, tot de copii. Pe alta parte, daca s-a ajuns ca administratia sa le interzica pentru ca se tem ca ar putea iesi la suprafata tot ce se intampla in scoala, este o mare problema despre care nu mai trebuie de tacut.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: October, 16