Social

Reactii. Am semnat plangerea catre Consiliul pentru Prevenirea si Eliminarea Discriminarii si Asigurarea Egalitatii

O societate functioneaza atunci cand cetatenii isi asuma dreptul sa le arate celor alesi unde au gresit. Si deoarece primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca a gresit, un grup de oameni a scris o plangere, pe care autoarea acestor randuri a semnat-o.

Sunt mai mult decat convinsa ca a venit timpul sa fim cu ochii pe oamenii care cred ca le va trece orice, din simplul motiv ca detin puterea. Puterea o detinem noi. Si astfel se va proceda de cate ori un politician sau alta persoana publica, indiferent de culoarea sa politica, va uita ce spune buchia legii. Amin.

Către Consiliul pentru Prevenirea şi Eliminarea Discriminării şi

Asigurarea Egalităţii din Republica Moldova

 

Republica Moldova, MD-2004, Chişinău,
bd. Ştefan cel Mare şi Sfînt, nr. 180, bir. 600
E-mail:
info@egalitate.md
Tel: (022) 212-817, Fax: (022) 212-817

 

Data: 30.06.2015

 

Plângere

 

În fapt:

 

În data de 29 iunie 2015, primarul reales al capitalei, Dorin Chirtoacă, în discursul său de revenire la primărie a făcut următoarele afirmații: „Doamnei Greceanîi vreau să îi mulțumesc pentru participare. Să o felicit pentru faptul că a avut curajul să se implice în această campanie. Mai rău pentru bărbații din cadrul PSRM și mai departe, de la Kremlin, care s-au ascuns după fusta ei. Trebuiau să iasă în față, așa cum se cuvine într-o asemenea situație. Nu o doamnă care deja la apusul activității, la 59 de ani, la vârsta de pensie – hai, du-te și candidează la primăria Chișinău. Din start era clar că e o problemă. Eu înțeleg când înaintează o doamnă în plină putere de afirmare, și profesională, și personală, cum doriți, și să vină să concureze; iată cum doamna Crudu la Cruzești […], da, suntem pentru, însă nu atunci când omul este forțat și pus în situația de a candida. [] Prin urmare, recomandăm și Kremlinului, și socialiștior măcar să nu fie, să nu comită acte de lașitate de asta, să nu se ascundă după deget sau după fusta unor doamne.”

 

În drept:

 

Considerăm afirmațiile primarului Dorin Chirtoacă ca fiind sexiste și discriminatorii față de Zinaida Greceanîi, în particular și față de femeile din Republica Moldova, în general. Conform afirmațiilor făcute de primarul Chișinăului, femeile nu ar avea ce căuta în politică și nici într-o campanie electorală în calitate de candidate la funcția de primar, pentru că într-o asemenea situație, bărbații ar trebui să se afle în față, așa cum se cuvine. Mai mult, în opinia lui Dorin Chirtoacă, femeile care au o vârstă aproape de cea a pensionării nu ar trebui să candideze pentru funcția de primar, ci doar femeile în floarea vârstei sunt potrivite pentru această funcție.

 

Menționăm că legislația Republicii Moldova nu stabilește o limită de vârstă în exercitarea dreptului de a fi ales, decât vârsta de la care persoanele pot candida, dar nu și vârsta până când o pot face. În plus, o bună parte dintre parlamentarii din Republica Moldova au atins deja vârsta de pensionare, inclusiv și președintele partidului liberal, Mihai Ghimpu (63 de ani) – partid din care face parte și primarul mun. Chișinău, Dorin Chirtoacă. Însă, acesta din urmă nu s-a arătat deranjat de vârsta colegilor bărbați politicieni parlamentari, dar și nici de vârsta unora candidați la funcția de primar al mun. Chișinău, cum ar fi: Oazu Nantoi (67 de ani) și Serafim Urechean (65 de ani). Amintim că vârsta de pensionare în prezent în Republica Moldova este de 62 de ani pentru bărbați și 57 de ani pentru femei.

 

În plus, la nivel internațional există exemple concrete de femei care au trecut de vârsta de pensionare stabilită în Republica Moldova (57 de ani), însă care se află în funcții de conducere atât la nivel local, cât și la nivel guvernamental. Unele dintre acestea sunt: Angela Merkel (60 de ani, Cancelarul Germaniei), Dilma Rousseff (67 de ani, Președinta Braziliei) și Manuela Carmena Castrillo (71 de ani, Primar de Madrid). Aceste exemple demonstrează că viața publică și activitatea politică a unei femei nu se termină la o vârstă de pensionare, iar afirmațiile primarului mun. Chișinău, Dorin Chirtoacă nu au niciun temei legitim la bază. Sunt afirmații stimulate de o gândire patriarhală față de femei și implicarea lor în politică.

 

Considerăm că afirmațiile lui Dorin Chirtoacă, primarul general al mun. Chișinău, contravin:

 

  1. Art. 38 lit.3 din Constituția Republicii Moldova, care garantează dreptul cetăţenilor Republicii Moldova cu drept de vot, de a fi aleşi în condiţiile legii;
  2. Art.7 din Legea nr.5 din 09.02.2006 cu privire la asigurarea egalității de șanse între femei și bărbați, care garantează egalitatea de şanse în domeniul electoral, în activitatea partidelor şi a altor organizaţii social-politice;
  3. Art.4 lit.a din Legea nr.121 din 25.05.2012 cu privire la asigurarea egalităţii, care interzice promovarea sau practicarea discriminării de către autorităţile publice, în baza criteriilor protejate de lege, printre care și cele de sex și vârstă.

 

Afirmațiile primarului Dorin Chirtoacă contribuie la propagarea stereotipurilor precum că femeile nu ar fi competente și competetive pentru a se afla într-o cursă electorală. Mai mult, o astfel de atitudine manifestată de către primarul Chișinăului contribuie la descurajarea femeilor să se implice în politică. Afirmațiile făcute sunt de interes public, așa cum vizează de facto toate femeile din Republica Moldova. Acest fapt este demonstrat și de reacțiile femeilor față de spusele primarului Dorin Chirtoacă, care s-au declarat ofensate de sexismul manifestat de acesta și s-au angajat public în semnarea acestei plângeri.

 

Solicităm:

 

  1. Constatarea promovării și practicării discriminării în baza criteriilor de sex și vârstă de către autoritățile publice, în persoana primarului mun. Chișinău, Dorin Chirtoacă.
  2. Constatarea promovării și practicării sexismului de către primarul mun. Chișinău, Dorin Chirtoacă
  3. Obligarea primarului mun. Chișinău, Dorin Chirtoacă, să ofere scuze publice tuturor femeilor din Republica Moldova, în special celor care au o vârstă apropiată de cea de pensionare, precum și Zinaidei Greceanîi.

 

Menționăm că decizia și solicitările Consiliul pentru Prevenirea şi Eliminarea Discriminării şi

Asigurarea Egalităţii către semnatari/e pot fi expediate, în principal, către Mariana Gălescu și Natalia Scobioală a căror adrese și numere de contact sunt indicate mai jos.

 

 

ANEXE:

  1. Declarațiile primarului mun.Chișinău, Dorin Chirtoacă pot fi audiate aici (video la finalul articolului, min.04.40): http://www.realitatea.md/dorin-chirtoaca-mul-ume-te-ceta-enilor-pentru-vot-mesajul-special-adresat-zinaidei-greceanii-i-kremlinului_23065.html
  2. Reacțiile publice manifestate de unele femei semnatare pot fi găsite aici: a) http://teotitude.com/primaria-capitalei-si-declarat-pozitia-fata-de-femei-din-start-sau-urmeaza-scuze/; b) https://victoriaapostol.wordpress.com/2015/06/29/adresare-catre-primarul-misogin-dorin-chirtoaca/#comments; c) https://www.facebook.com/groups/650218058409850/

 

 

SEMNATARI/E:

 

Victoria Apostol

Mariana Gălescu

Polina Ceastuhina

Tania Chebac

Gheorghe Lupușor

Ionela Costachi

Arcadie Bărbăroșie

Natalia Scobioală

Viorica Tataru

Violeta Gașițoi

Domnica Cemortan

Elena Constantinov

Olga Bîtcă

Serghei Ostaf

Diana Guja

Olga Nicolenco

Angela Frolov

Adriana Barilov

Alexandru Lebedev

Vitalie Sprînceană

Elena Lesan

Natalia Duminică

Petru Negură

Cristina Raducan

Irina Gușan

Lilia Strîmbanu

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: December, 12